Navigation

Solvay: positieve resultaten - toch eerlijk gewaardeerd - update

Dit is een update nadat we eerder een instant view hebben gebracht.

Solvay $SOLB heeft in het tweede kwartaal van 2024 een veerkrachtige prestatie neergezet, gekenmerkt door een hogere onderliggende EBITDA en een verbeterde EBITDA-marge.

Het bedrijf rapporteerde een stabiele netto-omzet van 1,2 miljard euro, een daling van 6,7 procent op jaarbasis. De onderliggende EBITDA steeg op kwartaalbasis tot 272 miljoen euro, hoewel het jaar-op-jaar een daling van 17,2 procent liet zien.

De vrije kasstroom bedroeg 120 miljoen euro, gesteund door een solide EBITDA-prestatie en strikte kapitaaldiscipline. Solvay heeft zijn verwachtingen voor de onderliggende EBITDA voor het hele jaar aangescherpt en de vooruitzichten voor de vrije kasstroom verhoogd naar meer dan 300 miljoen euro.

Onze visie op het aandeel

Solvay heeft in het tweede kwartaal van 2024 aangetoond dat het in staat is om solide financiële prestaties te leveren, zelfs in uitdagende marktomstandigheden. De vrije kasstroom van Solvay bedroeg 120 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2024, dankzij een solide EBITDA-prestatie en strikte kapitaaldiscipline. Solvay heeft zijn verwachtingen voor de vrije kasstroom voor het volledige jaar verhoogd naar meer dan 300 miljoen euro, wat hun vertrouwen in hun financiële strategie onderstreept.

Daarnaast verwacht Solvay kapitaalinvesteringen tussen 300 en 350 miljoen euro in 2024, wat wijst op een strategische focus op lange termijn groei en efficiëntieverbeteringen.

Ondanks de daling in netto-omzet en onderliggende EBITDA op jaarbasis, heeft Solvay effectief risicobeheer toegepast door negatieve prijsimpact te compenseren met positieve volume-effecten en verbeteringen in vaste kosten.

De onderliggende nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg 116 miljoen euro, wat een daling van 44,8 procent vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze daling was voornamelijk te wijten aan hogere netto financiële lasten en lagere prijzen, vooral in de soda ash markt.

Gezien de solide financiële prestaties, de sterke vrije kasstroom, en de positieve vooruitzichten, beoordelen wij het aandeel van Solvay als eerlijk gewaardeerd. Het goede nieuws zit ons inziens al in de koers. Alleen op een flinke dip gaan we weer kopen.

De combinatie van veerkrachtige activiteiten, effectieve kostenbesparende initiatieven, en strategische investeringen in toekomstige groei positioneert Solvay goed voor verdere waardecreatie op lange termijn, maar we zien toch geen outperformance ten opzichte van de markt.

Deze positieve aspecten zijn mogelijk al deels ingeprijsd in de huidige koers. Wij hebben eerder winst genomen op het aandeel. Solvay's sterke balans en verbeterde operationele efficiëntie, samen met de positieve vooruitzichten, bevestigen wel ons vertrouwen in de capaciteiten van het management om waarde te leveren aan de aandeelhouders. Maar alleen bij een dip gaan we misschien weer kopen.

Sterke punten

  • Veerkrachtige EBITDA en marges: De onderliggende EBITDA steeg op kwartaalbasis met 2,6 procent tot 272 miljoen euro, met een verbeterde EBITDA-marge van 22,8 procent.
  • Kostenbesparende initiatieven: In de eerste helft van 2024 realiseerde Solvay 46 miljoen euro aan structurele kostenbesparingen, met een verwachting van 80 miljoen euro voor het hele jaar.
  • Positieve volume-impact: Volumes hadden voor het tweede opeenvolgende kwartaal een positieve invloed, ondanks dalende prijzen op jaarbasis.
  • Sterke vrije kasstroom: De vrije kasstroom bedroeg 120 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2024, dankzij een solide EBITDA-prestatie en strikte kapitaaldiscipline.

Zwakke punten

  • Daling in netto-omzet en EBITDA: De netto-omzet daalde met 6,7 procent op jaarbasis, en de onderliggende EBITDA daalde met 17,2 procent jaar-op-jaar.
  • Lagere prijzen: Prijzen daalden op jaarbasis, wat bijdroeg aan een negatief netto prijseffect.
  • Hogere netto financiële lasten: Netto financiële lasten stegen met 47,0 procent op jaarbasis.
  • Lagere onderliggende nettowinst: De onderliggende nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg 116 miljoen euro, een daling van 44,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Financiële vooruitzichten (Guidance)

Solvay heeft zijn verwachtingen voor de onderliggende EBITDA aangescherpt naar een krimp van 10 tot 15 procent, wat neerkomt op 975 miljoen tot 1,040 miljard euro, bij een wisselkoers van 1,10 euro/dollar. De oude outlook stond op 925 miljoen tot 1,04 miljard euro. Daarnaast is de verwachting voor de vrije kasstroom verhoogd van hoger dan 260 miljoen euro naar hoger dan 300 miljoen euro.

Verklaring van CEO Philippe Kehren

Philippe Kehren, CEO van Solvay, verklaarde: “We blijven solide prestaties leveren in het tweede kwartaal, ondanks een uitdagende omgeving. Onze focus op het implementeren van kostenbesparende initiatieven was cruciaal, en de 46 miljoen euro aan structurele kostenbesparingen tot nu toe getuigen van het harde werk van onze teams. Ons nieuwe operationele model wordt een realiteit en zal onze organisatie wendbaarder en efficiënter maken. Ik ben ook bijzonder blij om te zien dat onze medewerkers de verandering omarmen en een actieve rol spelen in onze transformatie.”

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.