Navigation

Beleggers behouden en voorzichtig - ondanks standen SPX - DJI - NDQ - AAII

Ondanks het flirten met recordhoogtes voor de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P 500, tekent zich een opvallende trend af onder individuele beleggers. Met minder dan de helft die optimistisch is over de komende zes maanden, noteert Wall Street enkele van de meest pessimistische jaarprognoses ooit. Opvallend zijn de stijgende put/call-ratio's, die wijzen op een toegenomen volume aan putopties in vergelijking met callopties. Wel ligt het bullish sentiment gemeten aan de AAII boven het gemiddelde.

Sentimentenquête AAII

De sentimentenquête van de American Association of Individual Investors (AAII) van 10 januari laat de korte termijn visies van individuele beleggers op de aandelenmarkt zien. Het huidige optimisme ligt op 48,56%, hoger dan het lange termijn gemiddelde van 37,54%.

In de laatste enquête bleef het optimisme onder individuele beleggers over het korte-termijn vooruitzicht voor aandelen onveranderd volgens de recente AAII Sentiment Survey. Ondertussen nam het pessimisme licht toe.

Bullish sentiment, de verwachting dat de aandelenprijzen in de komende zes maanden zullen stijgen, bleef onveranderd op 48,6%. Het optimisme bevindt zich nog steeds op een ongebruikelijk hoog niveau, en dit is de 10e opeenvolgende week en de 11e keer in 14 weken dat bullish sentiment boven het historisch gemiddelde van 37,5% ligt.

Neutral sentiment, de verwachting dat aandelenprijzen de komende zes maanden min of meer onveranderd zullen blijven, daalde met 0,7 procentpunt naar 27,2%. Neutral sentiment ligt voor de zesde opeenvolgende week en de 14e keer in 15 weken onder het historisch gemiddelde van 31,5%.

Bearish sentiment, de verwachting dat aandelenprijzen de komende zes maanden zullen dalen, steeg met 0,7 procentpunt naar 24,2%. Bearish sentiment ligt voor de 10e opeenvolgende week onder het historisch gemiddelde van 31,0%.

De bull-bear spread (het verschil tussen bullish en bearish sentiment) daalde 0,6 procentpunt naar 24,4%. De bull-bear spread ligt voor de 10e opeenvolgende week en de 11e keer in 22 weken boven het historisch gemiddelde van 6,5%.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.