Navigation

Wall Street: S&P 500 herstelt zich na zwak 2022 - Factset

In 2023 heeft de S&P 500 zich hersteld van de uitdagende situatie in 2022, waarin een daling van meer dan 19% werd genoteerd. Uit gegevens van FactSet blijkt dat de S&P 500 $SPX tot nu toe 132 positieve dagen en 113 negatieve dagen heeft gekend dit jaar.

Vorig jaar zagen we 122 handelsdagen met schommelingen van meer dan 1%, en 2023 lijkt te eindigen met ongeveer de helft van dat aantal (op 20 december stond de teller op 63), wat meer in lijn is met het 10-jarig gemiddelde van 59 dagen.

Volgens FactSet zijn belangrijke drijfveren voor de grote schommeldagen geweest: de prestaties van megacap tech-aandelen, turbulentie in de banksector en de strijd van de Fed tegen inflatie.

Deze factoren hebben de koers van de marktrendementen beïnvloed, waarbij de top 10 presterende dagen hebben bijgedragen aan een gezamenlijke stijging van 18,35% van de index, in tegenstelling tot de onderste 10 dagen, die een collectieve daling van 16,20% zagen.

Over de vooruitzichten schrijft FactSet dat economische indicatoren een cruciale rol spelen, vooral omdat economen verwachten dat de consumentenprijsindex (CPI) in de VS zal dalen naar 2,7% en de doelrente van de Federal Reserve tegen het einde van het jaar op 4,50% zal liggen.

Deze afname in inflatie kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de dynamiek van de markt.

Bovendien is de prestatie van de "Magnificent 7" techreuzen van groot belang, met een consensusraming die wijst op een indrukwekkende gemiddelde groei van 27% in de winst per aandeel (EPS).

De mogelijke daling van de rentetarieven kan ook betekenen dat het komende jaar uitdagender wordt voor de financiële sector, die doorgaans goed presteert bij stijgende rentes, aldus FactSet.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.