Navigation

Factset: update winstseizoen S&P 500

John Butters van Factset heeft een uitgebreide update gegeven over de winstontwikkeling van de S&P 500 $SPX bedrijven. Veel informatie die waardevolle inzichten biedt. Alle credits gaan naar John Butters voor zijn analyse. Hieronder hebben wij de inhoud van het bericht uitgewerkt.

S&P 500 Earnings Season Update: July 28, 2023
At the mid-point of the Q2 earnings season for the S&P 500, the number of companies reporting positive earnings surprises is above recent averages, while the magnitude of these earnings surprises is below recent averages. As a result, the index is reporting higher earnings for the second quarter tod…

Tijdens het middelpunt van het Q2 winstseizoen voor de S&P 500 $SPX hebben meer bedrijven positieve winstverrassingen gemeld in vergelijking met recente gemiddelden. Echter, de omvang van deze winstverrassingen is lager dan recente gemiddelden.

Hierdoor toont de index hogere winsten voor het tweede kwartaal (winst doorberekend als getal voor $SPX)  in vergelijking met vorige week, maar nog steeds lagere winsten in vergelijking met het einde van het kwartaal. Bovendien laat de index de grootste jaar-op-jaar daling in winsten zien sinds Q2 2020.

Op dit moment heeft 51% van de bedrijven in de S&P 500 hun resultaten voor Q2 2023 gerapporteerd. Van deze bedrijven heeft 80% een winst per aandeel (wpa) boven de verwachtingen gerapporteerd, wat hoger is dan het 5-jarig gemiddelde van 77% en het 10-jarig gemiddelde van 73%.

In totaal rapporteren bedrijven winsten die 5,9% boven de verwachtingen liggen, wat lager is dan het 5-jarig gemiddelde van 8.4% en het 10-jarig gemiddelde van 6.4%.

Positieve winstverrassingen van bedrijven in verschillende sectoren, met name in de communicatie en informatietechnologie sectoren, hebben bijgedragen aan de afname van de algehele winstdaling van de index in de afgelopen week.

Er zijn neerwaartse herzieningen van wpa-schattingen voor de gezondheidszorg sector. Dit in combinatie met positieve winstverrassingen van bedrijven in andere sectoren hebben (toch) bijgedragen aan de toename van de winstdaling van de index sinds 30 juni.

Als gevolg hiervan rapporteert de index momenteel hogere winsten voor het tweede kwartaal in vergelijking met vorige week, maar nog steeds lagere winsten in vergelijking met het einde van het kwartaal.

De samengevoegde (gecombineerde werkelijke en geschatte resultaten) winstdaling voor het tweede kwartaal is vandaag de dag -7,3%, vergeleken met -9,1% vorige week en -7,0% aan het einde van het tweede kwartaal (30 juni).

Als -7,3% de werkelijke daling is voor het kwartaal markeert dit de grootste winstdaling die de index heeft gerapporteerd sinds Q2 2020 (-31.6%). Het markeert ook het derde opeenvolgende kwartaal waarin de index een daling in winsten heeft gerapporteerd.

Van de elf sectoren rapporteren er zes jaar-op-jaar winstgroei, met de sectoren consumentengoederen en communicatiediensten als leiders. Aan de andere kant rapporteren vijf sectoren een jaar-op-jaar daling in winsten, geleid door de sectoren energie, materialen en gezondheidszorg.

Wat betreft de inkomsten heeft 64% van de S&P 500 bedrijven werkelijke inkomsten boven de schattingen gemeld, wat lager is dan het 5-jarig gemiddelde van 69%, maar hoger dan het 10-jarig gemiddelde van 63%.

In totaal rapporteren bedrijven inkomsten die 1,5% boven de schattingen liggen, wat lager is dan het 5-jarig gemiddelde van 2,0%, maar hoger dan het 10-jarig gemiddelde van 1,3%.

Positieve inkomstenverrassingen van bedrijven in verschillende sectoren, vooral in de sectoren consumentengoederen, industrie en communicatiediensten, hebben bijgedragen aan de stijging van de totale inkomsten voor de index in de afgelopen week.

Sinds 30 juni hebben positieve inkomstenverrassingen van S&P 500 bedrijven in meerdere sectoren (met name consumentengoederen en industrie), gedeeltelijk gecompenseerd door neerwaartse herzieningen van inkomstenschattingen voor bedrijven in de energie sector, de belangrijkste bijdrage geleverd aan de stijging van de inkomsten voor de index.

Als gevolg hiervan rapporteert de index momenteel hogere inkomsten voor het tweede kwartaal in vergelijking met vorige week en het einde van het kwartaal. Het samengevoegde groeipercentage van de inkomsten voor het tweede kwartaal is vandaag 0,1%, vergeleken met een inkomstendaling van -0,4% vorige week en een inkomstendaling van -0,3% aan het einde van het tweede kwartaal (30 juni).

Als 0,1% het werkelijke groeipercentage is voor het kwartaal markeert dit het laagste jaar-op-jaar groeipercentage van de inkomsten dat de index heeft gerapporteerd sinds Q3 2020 (-1,1%).

Van de sectoren rapporteren zeven jaar-op-jaar groei in inkomsten, geleid door de sectoren consumentengoederen en financiële diensten. Aan de andere kant rapporteren vier sectoren een jaar-op-jaar daling in inkomsten, geleid door de sectoren energie en materialen.

Vooruitkijkend verwachten analisten nog steeds winstgroei voor de tweede helft van 2023. Voor Q3 2023 en Q4 2023 voorspellen analisten respectievelijk winstgroei van 0,2% en 7,5%. Voor het gehele jaar 2023 voorspellen analisten een winstgroei van 0,4%.

De forward 12-maands P/E ratio (koers winst verhouding) is momenteel 19,4, wat hoger is dan het 5-jarig gemiddelde (18,6) en het 10-jarig gemiddelde (17,4). Het is ook hoger dan de forward P/E ratio van 19,1 die is geregistreerd aan het einde van het tweede kwartaal (30 juni).

In de komende week zijn 170 S&P 500 bedrijven (inclusief vier Dow 30-componenten) gepland om hun resultaten voor het tweede kwartaal te rapporteren.

S&P 500 Earnings Season Update: July 28, 2023
At the mid-point of the Q2 earnings season for the S&P 500, the number of companies reporting positive earnings surprises is above recent averages, while the magnitude of these earnings surprises is below recent averages. As a result, the index is reporting higher earnings for the second quarter tod…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.