Navigation

Stellantis: geeft winstwaarschuwing - niet onverwacht - visie - Exor

Stellantis: geeft winstwaarschuwing - niet onverwacht - visie - Exor

Stellantis $STLAP heeft een winstwaarschuwing afgegeven, iets wat voor ons geen verrassing is gezien de aanhoudende problemen in Noord-Amerika en de uitdagende mondiale marktomstandigheden.

Het bedrijf heeft zijn financiële vooruitzichten voor 2024 fors naar beneden bijgesteld, en dit laat duidelijk zien dat de problemen in de Noord-Amerikaanse markt groter zijn dan eerder werd aangenomen.

Het aandeel en meer: wegblijven

We hebben al eerder aangegeven dat we verwachten dat vrijwel alle autofabrikanten in het lage en midden segment het moeilijker krijgen, en Stellantis is daar één van. We blijven dan ook weg uit autoaandelen.

Op wereldschaal zijn de vooruitzichten voor de autosector verslechterd. De marktomstandigheden zijn moeilijker dan eerder werd verwacht, en de concurrentie, vooral door de opkomst van Chinese automakers, zet extra druk op de marges.

We hebben daarbij ook benadrukt dat Stellantis eigenlijk te veel merken onder zich heeft, wat voor een chaotisch geheel zorgt en mogelijk extra kosten met zich meebrengt.

Wat betreft de industriële vrije kasstroom, verwacht het bedrijf nu een negatieve kasstroom van €5 miljard tot €10 miljard, terwijl er eerder nog een positieve kasstroom werd voorzien.

Stellantis aangepaste financiële vooruitzichten voor 2024 bevestigen dat de problemen niet beperkt blijven tot Noord-Amerika. De aangepaste operationele winstmarge wordt nu geschat op een magere 5,5% tot 7%, ver verwijderd van de eerdere verwachting van dubbele cijfers.

Hoewel Stellantis blijft vasthouden aan zijn strategie en gelooft dat de genomen maatregelen in 2025 en daarna vruchten zullen afwerpen, is het duidelijk dat het bedrijf in zwaar weer verkeert. De vraag blijft of deze herstelacties op tijd komen om de concurrentiedruk en de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te bieden.

Exor

De winstwaarschuwing van Stellantis wijst er bovendien op dat dit een negatief effect kan hebben op het aandeel Exor $EXO. We hebben dan ook eerder, zoals gemeld, onze up in Exor met winst gehalveerd.

Exor is het investeringsvehikel van de Italiaanse familie Agnelli, die een groot belang heeft in Stellantis. Ze zijn ook actief in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld via Philips, maar de negatieve ontwikkelingen in de auto-industrie zouden op de korte termijn een remmende factor kunnen zijn voor het aandeel Exor.

Voor de lange termijn blijven we positief, maar op de korte termijn verwachten we dat de autosector een negatieve invloed zal uitoefenen op Exor.

Terug naar Stellantis

Wat opvalt, is de beslissing van Stellantis om het herstelplan in Noord-Amerika te versnellen. Het bedrijf streeft er nu naar om tegen het einde van 2024 de voorraden terug te brengen tot maximaal 330.000 voertuigen, wat eerst voor 2025 was gepland.

Deze aanpassing komt met harde maatregelen, waaronder een reductie van meer dan 200.000 voertuigen in de leveringen in de tweede helft van 2024. Dat is een verdubbeling (naar beneden) van het eerder verwachte aantal. Tegelijkertijd zet het bedrijf sterk in op hogere verkoopincentives voor oudere modellen, wat duidelijk een signaal is dat de vraag zwakker is dan gehoopt.

Van deze forse daling is tweederde toe te schrijven aan Noord-Amerikaanse correcties, terwijl tegenvallende prestaties in de meeste andere regio’s ook hun tol eisen.

Stellantis Updates 2024 Financial Guidance
Stellantis Updates 2024 Financial Guidance AMSTERDAM, September 30, 2024 – Stellantis N.V. today revised its 2024 financial guidance, reflecting decisions…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.