Navigation

Strategie: waardering S&P 500 op basis koers-winstverhouding

Strategie: waardering S&P 500 op basis koers-winstverhouding

Het huidige marktklimaat biedt een relatief goedkope waardering op basis van de koers-winstverhouding (K/W-verhouding) voor de S&P 500 $SPX. Indien de rente daalt, kan dit hogere K/W-verhoudingen ondersteunen.

Het risico is echter dat de rente niet daalt. Een ander risico is dat bedrijfsresultaten tegenvallen als de economie te snel afkoelt. Hoewel het nu nog niet zo lijkt, is de kans op een harde landing toegenomen, wat een negatieve impact kan hebben op bedrijfsresultaten.

Positief blijft dat bedrijven overtollige kasgelden hebben en op grote schaal eigen aandelen inkopen. Dit betekent dat ondanks de risico's, de markt niet duur is en eerder zelfs goedkoop.

Dit neemt niet weg dat er op de korte termijn altijd kans is op een consolidatie of correctie als de markt negatief blijft reageren op de resultaten of de verwachtingen van technologiebedrijven, zoals afgelopen week.

Op basis van de huidige waardering van de markt bij de huidige schattingen van de K/W-verhouding, is dit echter niet meer dan een dip in een bull markt op basis van waardering.

Door de enorme financiële injecties tijdens COVID, is er nog steeds een overschot aan liquiditeit, wat markten zelfs lang als overgewaardeerd kan laten lijken. In het verleden zijn er periodes geweest dat een markt duur werd genoemd en nog een paar jaar door steeg.

Daarom denken wij wel degelijk na over potentiële grotere dips, zoals in 1987. Maar op basis van de huidige waardering is de markt onderliggend qua trend voor de komende jaren opwaarts.

Koers-winstverhouding voor de S&P 500 in 2025

De huidige stand van de S&P 500 is 5277 punten. Volgens de voorspellingen van FactSet zal de winst per aandeel voor de S&P 500 in 2024 naar verwachting 244,68 Amerikaanse dollar bedragen. De koers-winstverhouding wordt berekend door de huidige marktprijs te delen door de verwachte winst per aandeel. Voor 2024 leidt dit tot de volgende berekening.

Voor 2025 is de verwachte winst per aandeel 278,87 Amerikaanse dollar. Deze berekende koers-winstverhoudingen van ongeveer 21,57 voor 2024 en 18,92 voor 2025 geven inzicht in hoe beleggers de toekomstige winstgroei van de grootste Amerikaanse bedrijven waarderen.

Een K/W-verhouding van 21,57 betekent dat beleggers bereid zijn om 21,57 Amerikaanse dollar te betalen voor elke dollar winst die in 2024 wordt gegenereerd, terwijl een K/W-verhouding van 18,92 betekent dat beleggers bereid zijn om 18,92 Amerikaanse dollar te betalen voor elke dollar winst die in 2025 wordt gegenereerd.

Deze verhoudingen kunnen als redelijk tot zelfs goedkoop worden beschouwd, gezien de gemiddelde historische K/W-verhouding van de S&P 500, en weerspiegelen een gezonde balans tussen prijs en winstverwachtingen.

Jaar-op-jaar percentage verschil in S&P 500

De S&P 500 winst per aandeel heeft in de loop der jaren aanzienlijke schommelingen in de groeisnelheid laten zien. Het onderstaande overzicht illustreert het jaar-op-jaar percentage verschil in winst per aandeel van kalenderjaar 2015 tot de geschatte waarden voor kalenderjaar 2025. Hier zijn enkele belangrijke observaties:.

  • 2015-2016: Bijna geen verandering, met een minimaal percentage verschil van rond nul procent, wijzend op stabiliteit na een eerdere stijging.
  • 2016-2017: Bescheiden toename van ongeveer twaalf procent, wijzend op een licht herstel in de bedrijfswinsten.
  • 2017-2018: Stijging van ongeveer eenentwintig procent, wat sterke winstgroei in deze periode weerspiegelt.
  • 2018-2019: Relatief stabiel met een lichte toename van ongeveer een procent.
  • 2019-2020: Aanzienlijke daling van ongeveer veertien procent, grotendeels toegeschreven aan de impact van covid op de bedrijfswinsten.
  • 2020-2021: Opmerkelijk herstel met een stijging van ongeveer achtenveertig procent, aangezien bedrijven herstelden van de pandemie-geïnduceerde neergang.
  • 2021-2022: Groeisnelheid matigde tot ongeveer vijf procent, wijzend op een stabilisatie van de winsten na het herstel.
  • 2022-2023: Verwaarloosbare toename van ongeveer 0,4 procent, wijzend op stabiele winsten.
  • 2023-2024: Verwachte toename van ongeveer elf procent, wijzend op een positieve vooruitblik en voortgezet economisch herstel.
  • 2024-2025: Geschatte groeisnelheid van ongeveer veertien procent, wijzend op sterke winstgroeiverwachtingen voor de toekomst.

Interpretatie en toekomstperspectief

De verwachte verbetering van de koers-winstverhouding van de huidige stand van ongeveer 23,97 in 2023 naar 21,57 in 2024 en 18,92 in 2025 suggereert dat de markt optimistisch is over een sterke winstgroei in de komende jaren.

Dit optimisme kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals economische groei, technologische vooruitgang en de veerkracht van bedrijven om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Een lagere koers-winstverhouding in de toekomst kan ook betekenen dat de markt minder risico en volatiliteit verwacht, wat een gunstig klimaat kan creëren voor langetermijnbeleggingen.

De vooruitzichten voor de S&P 500 blijven positief, met een continue groei in de winstgevendheid van de bedrijven die deel uitmaken van deze index. Dit wijst op een onderliggend opwaartse trend.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.