Navigation

Herhaling: Strategie: 800 pnt ranges NDQ - geen geruststelling - ISM - SOX

Herhaling: Strategie: 800 pnt ranges NDQ - geen geruststelling - ISM - SOX

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Na de spectaculaire stijging van woensdag heeft de markt op donderdag een dramatische ommekeer gemaakt. Als voorbeeld, de range van de Nasdaq 100 was van top tot bodem ongeveer 800 punten.

Deze verandering wordt grotendeels toegeschreven aan de ISM Manufacturing Index voor juni, die is gedaald naar 46,8. Dit is het laagste niveau sinds augustus 2023. Daarnaast heeft de ISM Werkgelegenheidsindex een scherpe daling laten zien, van 49,3 naar 43,4. Dit is de zwakste werkgelegenheidsmeting sinds juni 2020. Ook de prijzen betaald (prices paid) zijn iets gestegen naar 52,9, van 52,1 in de vorige meting. Vandaag komen de officiële werkgelegenheidscijfers uit in de VS over juni.

Deze daling heeft geleid tot zorgen dat de Verenigde Staten mogelijk op weg zijn naar een recessie. De aandelenmarkt lijkt te kraken onder deze druk, terwijl de rente op de kapitaalmarkten, vooral de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties, is gezakt naar 3,97%.

Er heerst een gevoel van onzekerheid en chaos op de markt. De bewegingen zijn zo grillig dat sommigen het vergelijken met een casino. Het lijkt erop dat de markten momenteel zeer onzeker zijn, waarbij zelfs grote bedrijven zoals NVIDIA met marktkapitalisaties van miljarden dollars 5 tot 10 procent op en neer bewegen binnen een paar dagen. Dit soort extreme schommelingen is normaal gesproken voorbehouden aan kleinere aandelen, de zogenaamde penny stocks.

Wanneer je een sector zoals de halfgeleiders ziet gemeten aan de chips-index de $SOX, de in 24 uur met 7% stijgt en weer met 7% daalt, is dit een klassiek signaal van onrust om het zacht uit te drukken.

In het verleden is deze soort volatiliteit vaak gepaard gegaan met een instabiele markt. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de markt nu zal dalen, maar het doet denken aan de periode net voor het barsten van de dot-com bubbel, toen soortgelijke onrust te zien was.

Samengevat: de markt bevindt zich momenteel in een fase van onzekerheid en volatiliteit, met zorgwekkende signalen die wijzen op mogelijke economische problemen. Het hoeft niet per se te betekenen dat de aandelenmarkten dalen, maar het is ook geen geruststellend signaal. Wij hebben dan ook net de laatste tijd niet de overtuiging over de aandelenmarkten. Dat komt heus wel weer, maar nu even niet.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.