Navigation

Podcast & artikel: Strategie: technologie verder verlagen - ook ASML

Podcast & artikel: Strategie: technologie verder verlagen - ook ASML

Dit is een instant note. De komende tijd komen we hier uiteraard vaker op terug. Heb je vragen stuur gerust naar info@scetrader.nl een bericht. Wij proberen deze allemaal binnen 24 uur te beantwoorden.

audio-thumbnail
Podcast & artikel: Strategie: technologie verder verlagen - ook ASML
0:00
/589.235075

Nadat we enkele maanden geleden al onze tech-aandelen flink hebben verminderd in weging, zetten we vandaag een verdere stap. Toen we dat destijds deden, twijfelden we of het de juiste beslissing was.

Inmiddels blijkt dat we correct gehandeld hebben. Wat we toen deden, was de weging van tech-aandelen verlagen en hierdoor creëer je een 'free ride' met wat overblijft.

Tech verder terugbrengen

Nu gaan we die weging nog verder verlagen. Onze ervaring, hoewel dit nooit een garantie biedt, laat zien dat wanneer alles er rooskleurig uitziet en van influencers tot zogenoemde experts alleen nog maar mooie verhalen komen, vaak het hoogtepunt is bereikt. Dat betekent niet dat er geen rally meer komt, maar die zou juist weer kunnen leiden tot meer verkopers.

Wat we nu gaan doen, is wat we nog in bezit hebben, met de helft terugbrengen en stops inbouwen in de winst. Met andere woorden, vanaf een oorspronkelijke positie heb je slechts nog beperkte exposure richting technologie. Dit geldt voor alle techaandelen.

Let op: dit is wat wij doen en iedereen kan daar zijn eigen invulling aan geven.

Dit betekent niet dat we per se gelijk hebben, we kunnen er ook volledig naast zitten. Maar sinds eind 2022, begin 2023 hebben we een prachtige rit in technologie meegemaakt. Door tijdig winst veilig te stellen en stops in de winst te plaatsen, heb je opnieuw een 'free ride' gecreëerd. We verwachten ook dat we in de toekomst weer zullen terugkeren, maar voor nu reduceren we.

ASML

Specifiek voor ASML $ASML geldt het volgende: we willen wel exposure naar ASML behouden, maar de weging wordt met 50% teruggebracht. Dat betekent dat we, nadat de weging al eerder was verlaagd, nu nog slechts 25% exposure hebben ten opzichte van de oorspronkelijke weging.

Daarbij zetten we een stop op 540 euro. De reden dat we niet volledig uit ASML willen stappen, is omdat het lastig is het juiste instapniveau voor dit aandeel te bepalen en het is een monopolist. (Zie ook de database met veel meer over ASML.)

ASMI & Besi

Wat betreft andere Nederlandse chipbedrijven: we hebben eerder grote winsten genomen op ASMI en Besi. Bij Besi sluiten we niet uit dat de outlook wordt verlaagd, zoals we eerder hebben aangegeven, en hetzelfde geldt nu ook voor ASMI.

Donkere wolken

We zien op de korte termijn steeds meer donkere wolken. Dit betekent niet dat technologie als sector op de lange termijn geen sterke prestaties zal blijven leveren, integendeel.

Echter, de waarderingen zijn momenteel hoog. Dat gaat meetellen als er liquiditeiten worden onttrokken uit een sector zoals nu. Er vindt een herschikking plaats binnen de AI- en chipsector, waarbij niet alle bedrijven mee kunnen in de huidige ontwikkelingen.

Dit betekent niet dat de koersen niet verder kunnen stijgen, maar wanneer je naar de grafieken kijkt, zie je dat er na elke rally weer verkopers opduiken. Bovendien, als de economie verder afkoelt, sluiten wij niet uit dat de kapitaaluitgaven in technologie tijdelijk worden teruggebracht.

Conclusie

We hebben besloten om, na enkele maanden geleden al de weging in technologie te hebben verlaagd, deze nu nog verder terug te brengen en opnieuw te halveren. Dit geldt voor al onze technologieposities.

We blijven echter voor de lange termijn positief, ook voor de chipgerelateerde bedrijven. Maar deze zijn ook vaak volatiel en kunnen in sommige gevallen met 30 tot 50 procent, of zelfs 80 procent dalen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.