Herhaling: Podcast & Artikel: Strategie: visie aandelen - van kleedkamer naar dug-out
[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]
De meest recente werkgelegenheidscijfers in Amerika hebben de zorgen over een harde landing in de economie laten toenemen. Verschillende brokers zien nu een renteverlaging van zelfs 50 basispunten in september als een mogelijkheid. Maar het gaat verder.
De data met betrekking tot werkgelegenheid die door bepaalde partijen als zeer zwak worden beschouwd, kunnen leiden tot een verdere negatieve reactie op de financiële markten vanwege de plotselinge shift van zorgen over inflatie naar zorgen over de economie.
Dit zou de Federal Reserve (Fed) ertoe kunnen brengen volgens sommige handelaren om de rente te verlagen in een tussentijdse emergency meeting, dus al voor september, met een kwart procent of zelfs 50 basispunten. In dat geval is de "cavalerie", zoals de Fed wel eens wordt genoemd, weer terug. Dit kennen we nog wel van het verleden: de Fed put.
Een tussentijdse renteverlaging door de Fed zou wel een duidelijk signaal zijn dat men zich grote zorgen maakt over de economie. Dit kan als negatief worden opgevat, omdat het aangeeft dat de economische situatie ernstiger is dan de Fed eerder veronderstelde. Ook sluiten rente-handelaren niet meer uit dat de ECB overgaat tot een nood-renteverlaging.
Toch moeten we ook stellen dat één cijfer nog geen set van data is. In juni kwamen er nog steeds 114.000 banen bij, hoewel de kans aanwezig is dat ook dit getal, net als de cijfers in de maanden ervoor, neerwaarts wordt herzien.
Maar zolang er nog enige groei is, is dit nog geen signaal van een grote recessie, maar slechts van een milde tot hardere afkoeling. Het is dus ook mogelijk dat nieuwe economische data plotseling weer voor een slinger de andere kant op gaan zorgen, zowel qua gedachten als voor de financiële markten: dit is dus volatiliteit zoals we die nu zien.
Dat gezegd hebbende is het meest realistische scenario dat de rente inderdaad wordt verlaagd en waarschijnlijk al in september of bij de vergadering daarna. Wel moeten we in de gaten blijven houden of de inflatie ook echt verder gaat afkoelen, die tot nu toe nog steeds 'sticky' is: dit kan nog altijd de boel gaan verstoren.
Historisch gezien gaan bij een omdraai van renteverhogingen naar renteverlagingen, aandelen vaak eerst dalen (of volatiel zijn), omdat dit ook inhoudt dat er rekening wordt gehouden met lagere winsten door een zwakkere economie. Ook is het een verandering van het ritme en dat gaat vaak met hoge beweeglijkheid gepaard. Wat we nu dus zien op financiële markten is dus op zich geen nieuw fenomeen.
Voor de iets langere termijn kan dit ook betekenen dat de Fed weer liquiditeiten gaat toevoegen aan het systeem en dat de lagere rente een herstel van de aandelenmarkten kan stimuleren. Dit fenomeen zagen we ook bij vorige crises of economische verzwakkingen. Oftewel, een eerste renteverlaging kan zorgen voor een tijdelijke daling van de aandelenmarkten, maar op de iets langere termijn kan het juist een herstel bevorderen.
In eerdere cycli van renteverlagingen door de Fed was het mediaanrendement van de S&P 500 twaalf maanden na de eerste verlaging een stijging van 10%. Echter, wanneer de Amerikaanse economie in een recessie terechtkwam, daalde de mediaanprestatie van de S&P 500 met 15% in dezelfde periode.
Historisch gezien vertoonde de S&P 500 in de eerste twee maanden na de eerste renteverlaging een stabiele (tot iets negatieve) prestatie. Als de Fed een recessie kan voorkomen, blijkt uit het verleden dat de markt meer ruimte heeft om te stijgen.
Maar als de Amerikaanse economie daadwerkelijk in een recessie terechtkomt, zijn renteverlagingen een slecht teken voor aandelen. Dat markten nu 50 basispunten aan renteverlagingen inprijzen voor september, duidt duidelijk op zorgen over een naderende recessie en zodoende de kans dat aandelen eerst nog (iets) verder dalen, of in ieder geval moeite hebben om te stijgen. Wel willen we vandaag als een "flush" omschrijven en dat is juist goed omdat het ook kan gaan inhouden dat de bodem wel wordt genaderd.
Terug naar de Fed is het mogelijk dat deze van quantitative tightening (het verminderen van liquiditeit) overstapt naar quantitative easing (het toevoegen van liquiditeit) als de economie te snel afkoelt. Dit zou de markten kunnen stabiliseren en de economie stimuleren.
Er kan dus gesteld worden dat de daling die we nu zien niet abnormaal is. Hoewel het in sommige sectoren, zoals technologie, heel hard gaat. De huidige beweging naar beneden hoeft ook nog niet voorbij te zijn. Het is zelfs beter en wenselijk om nog even door de karren naar beneden en zelfs te overdrijven (en misschien is die overdrijving al bezig).
Zelfs als de Federal Reserve de rente gaat verlagen, zeker via een noodverlaging al voor september, is het mogelijk dat markten eerst nog volatiel of negatief blijven.
Over een iets langere periode of na een zogenaamde "flush", een sterke snelle daling die op paniek lijkt, gebeurt juist het omgekeerde, dan wordt de opgaande trend weer opgepakt.
Denk maar aan wat er gebeurde na de grote financiële crisis, de Lehman-crisis. En denk aan wat er gebeurde na covid toen er extreem veel liquiditeiten de markt in werden gepompt, wat overigens daarna ook leidde tot hoge inflatie.
Met betrekking tot de huidige ontwikkelingen sluiten we dus niet uit dat de markt onzeker blijkt. Ook door het eventuele einde van de carry trade tussen de dollar en de yen. Maar qua trend zien we dit, zoals eerder aangegeven, niet als een bear market.
Wel kan gesteld worden dat er naast rente-onzekerheden er ook vele andere onzekerheden zijn, zoals geopolitieke onrust. Dan hebben we ook nog de aankomende verkiezingen. Daarbij had Trump zijn voorsprong verloren aan Harris, maar nu lijkt hij langzamerhand weer terug te komen en voor te liggen. Door het geflip-flop is er een extra onzekere factor toegevoegd.
En er kan ook altijd een black swan opduiken met momenteel zoveel onzekerheden en onrust in de wereld (kijk dit weekend maar naar het VK), de kans dat de economische zwakte van China zich over de wereld verspreidt of nog meer oorlog. Dat kan uiteraard betekenen dat 'all bets off' zijn.
Maar goed, dat bekijken we dan wel weer. Nu geldt dat we gewoon een correctie hebben die we ook graag zien en prima is voor de lange termijn om weer nieuwe kansen te creëren.
Resumerend
De werkgelegenheidscijfers in Amerika verhogen zorgen over een harde landing van de economie. Brokers zien nu een mogelijke renteverlaging van 50 basispunten in september. Dit kan op de zeer korte termijn leiden tot negatieve marktreacties door verschuiving van inflatie naar economische zorgen.
Historisch gezien kunnen de eerste renteverlagingen, maar niet per se, leiden tot tijdelijke dalingen in aandelen, gevolgd door herstel. De S&P 500 steeg na eerdere omwentelingen of crises vaak met 10% binnen een jaar, tenzij er een recessie was, wat leidde tot een daling van 15%.
Huidige dalingen zijn niet abnormaal en kunnen eerst nog doorgaan. Markten blijven voor nu dus volatiel. Onzekerheden zoals geopolitieke onrust, de kans op meer oorlog en verkiezingen kunnen altijd leiden tot een black swan.
Echter van het huidige perspectief uitgaande, kan de huidige correctie straks weer nieuwe lange termijn kansen bieden, aangezien de signalen momenteel niet wijzen op een meerjarige bear market (geen garanties).
Dat houdt in dat we zonder nu al actie te ondernemen gaan vooruitkijken en onderzoeken of er binnenkort weer koopmomenten komen. Dat kan op het huidige niveau zijn, maar ook bij wijze van spreken 10 procent lager. Dat is dus het echte wachten, maar wel in de dug-out in plaats van in de kleedkamer.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.