Navigation

✨Strategie: Vertrapt gras en ook groene grassprieten - Wat wij doen

✨Strategie: Vertrapt gras en ook groene grassprieten - Wat wij doen

Nog geen abonnee? Kijk hier en neem een abonnement. Schrijf je in en blijf op de hoogte van de trends op de financiële markten!

Naast de constante updates en tips kan je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. En je hebt toegang tot de database met duizenden artikelen. Heb je vragen: stuur dan naar info@scetrader je bericht.


We hebben de afgelopen dagen meerdere malen stilgestaan bij onze strategie (zie de database) en ook vandaag, op deze woensdag, kijken we opnieuw naar de situatie op de markten. Kort samengevat: sinds 3 februari zitten we met 70% van ons vermogen in cash.

Destijds konden we niet vermoeden dat deze maatregel zo effectief zou blijken, maar inmiddels zijn de markten, en dan met name technologie-aandelen, flink gedaald. De belangrijkste oorzaak is de steeds verder escalerende handelsoorlog, die met name draait om tarieven. De centrale vraag is nu: wanneer is de bodem bereikt?

Het antwoord is dat niemand dat met zekerheid kan zeggen. Toch zien we enkele voorzichtige signalen van stabilisatie. Zo houden de dieptepunten op de AEX, DAX en de Amerikaanse indices, die op maandag werden bereikt, vooralsnog stand.

Als dat zo blijft, zouden beleggers mogelijk verder durven kijken dan de huidige onrust. Tegelijkertijd willen we benadrukken dat de markt extreem vluchtig blijft en op elke nieuwe headline uit het Witte Huis of uit China direct reageert. Op korte termijn kunnen we dus zowel een stevige opleving als een nieuwe terugval meemaken.

De vraag: wel of niet gedeelte cash alvast inzetten

Tegen deze achtergrond overwegen we om een deel van onze cashpositie opnieuw in de markt te brengen. Een mogelijke optie is om 20% van het beschikbare kapitaal in te zetten, waardoor we dan 50% in aandelen en 50% in cash zitten. Dit doen we onder de voorwaarde dat de dieptepunten van maandag daadwerkelijk standhouden.

Toch willen we niet te voorbarig handelen. In de afgelopen weken hebben we vaker op het punt gestaan om weer (deels) in te stappen, maar telkens besloten om nog te wachten.

Ecxhter, zelfs als de markt nog verder daalt, maar tegelijkertijd het opwaarts potentieel op middellange termijn toeneemt, zouden we alsnog kunnen besluiten om een deel van onze cashpositie te investeren. Dat is iets waar we over nadenken en als we dat doen melden we dat.

Meer dan alleen China

Voor nu blijft het beeld onzeker. Niet alleen door de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, maar ook omdat tegen Europa inmiddels nieuwe tarieven zijn ingesteld. In meerdere landen zijn dus de invoerrechten verhoogd.

En er komen ook sancties aan tegen farmaceutische bedrijven en mogelijk nog meer. Ondertussen smeekt het midden- en kleinbedrijf in de Verenigde Staten om duidelijkheid, evenals de Amerikaanse boeren, die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export van soja naar China.

En het is onduidelijk of president Trump bereid is naar zijn critici te luisteren. Namen als Musk en minister van Financiën Bessent pleiten voor een andere koers, maar het is de vraag of hij daarop zal reageren.

We weten bovendien niet of China nu al daadwerkelijk opnieuw in gesprek wil. In 2018 duurde het immers ook bijna twee maanden voordat beide partijen opnieuw aan tafel zaten.

En zelfs als de gesprekken worden hervat, is dat nog geen garantie voor een structurele oplossing.

Een tijdelijke opluchtingsrally op de beurzen is dan denkbaar, maar het onderliggende probleem is dat Trump als onvoorspelbaar wordt gezien.

Daar komt nog iets bij: Amerikaanse staatsobligaties, traditioneel gezien als ultieme veilige haven, worden momenteel massaal verkocht. Of dit het werk is van China is niet duidelijk, maar het is een mogelijkheid.

Tegelijkertijd hoeft China die obligaties niet actief te verkopen, omdat veel leningen in de komende twaalf maanden al aflopen. Toch is het een signaal dat niet genegeerd mag worden.

De valutaoorlog tussen een verzwakkende yuan en een eveneens dalende dollar gaat intussen gewoon door.

De strategie van de Amerikaanse overheid om via lagere rentes goedkoper te kunnen herfinancieren lijkt tot nu toe niet te slagen. Een noodrenteverlaging door de Federal Reserve zou kunnen volgen, maar ook dat biedt geen structurele oplossing. De Fed kan immers weinig beginnen tegen een oplopende tarievenoorlog. Een eventuele rally op basis van zo’n renteverlaging zou dan ook van korte duur kunnen zijn.

Samenvattend

we zien enkele lichtpuntjes, zoals de mogelijkheid dat China en de VS op termijn toch weer gaan onderhandelen, en het feit dat de dieptepunten van maandag vooralsnog standhouden.

Maar er zijn ook veel bewegende onderdelen en onzekerheden, waardoor we voorzichtig blijven. We houden de mogelijkheid open om op korte termijn met 20% van de 70% cash weer in te stappen, maar net zo goed kan het zijn dat we, zoals we recentelijk vaker hebben gedaan, toch weer besluiten om te wachten.

Dat klinkt misschien behoudend, maar voor wie ons al langer volgt: ook in 2022 handelden we op een soortgelijk manier en kochten toen massaal toen de kansen zich voordeden.

We rekenen er op dat zo’n kans zich opnieuw aandient, en zijn voorbereid om dan volop te profiteren van het opwaarts potentieel dat daarop kan volgen.

Voor nu blijven we de markten nauwgezet volgen. Aan de ene kant willen we graag actie ondernemen, maar aan de andere kant heeft ons geduld van de afgelopen weken ons ook veel opgeleverd.

Hoe dan ook, we zijn alerter geworden om opnieuw te kunnen instappen. Als we dat echt gaan doen, dan melden we dat.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.