Herhaling: Strategie: kans terugkeren risk-on voor nu - door spiegeling kans rally 3 tot 5 procent
[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]
Er wordt een significante divergentie verwacht in het monetaire beleid van de centrale banken van de G7-landen. Europese aandelen zouden in de komende 6 tot 12 maanden mogelijk extra kunnen profiteren door een verschuiving van geldstromen, wat het een interessante markt maakt voor investeerders.
Risk-on is terug voor nu
Ondanks dat we de laatste tijd wat voorzichtiger zijn geweest, blijven we een onderliggende opwaartse cyclische trend in de aandelenmarkt zien. Mogelijk zijn we zelfs te voorzichtig geweest. Het lijkt erop dat de markten alle negatieve ontwikkelingen opzij schuiven en meer hoop hebben op renteverlagingen in de Verenigde Staten dan we hadden verwacht, hoewel we verwachten dat Europa vooral rentesteun zal bieden.
Voor onze strategie maakt dit weinig verschil. We hebben recentelijk posities verkleind in de technologiesector, maar zijn nog steeds positief gestemd over de meeste van deze aandelen. Hierdoor hebben we een zekere mate van risicobeperking bereikt. Als de markt corrigeert, zijn we meer beschermd, maar als de markt stijgt, blijven we profiteren.
We beginnen langzamerhand te geloven dat een significante correctie wordt uitgesteld. Dit zou kunnen betekenen dat we eerst een nieuwe recordrally op verschillende internationale markten zien.
Natuurlijk zijn er geen garanties, aangezien de bewegingen nog steeds voor een groot deel afhangen van macro-economische gegevens. Maar over het algemeen zijn we van mening dat verschillende Europese markten weer richting risk-on neigen en mogelijk een rally doorzetten.
Ook zien we momenteel een trend waarbij technologie wel populair blijft, maar iets minder dan voorheen (wat betreft zijn we ook tevreden met een iets lagere weging in deze sector), en dat dit ten gunste is van andere sectoren en lokale aandelen.
Dit zou dan betekenen dat we een soort spiegelbeeldscenario krijgen, met inderdaad eerst een nieuwe recordrally op verschillende internationale markten. Een stijgend beeld kan winsten inhouden voor de belangrijkste indices wereldwijd, ergens tussen 3 en 5 procent (geen garanties).
Meer achtergrond
Terwijl de inflatie zowel in de Europese Unie als in het Verenigd Koninkrijk afneemt, lijkt het waarschijnlijk dat zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Bank of England (BoE) in juni de rentetarieven gaan verlagen.
Deze potentiële renteverlagingen kunnen positieve effecten hebben doordat ze de leenkosten voor consumenten en bedrijven verminderen, wat op zijn beurt de uitgaven en investeringen kan stimuleren en zo de economische groei kan bevorderen.
Aan de andere kant van de oceaan lijkt de Federal Reserve (Fed) van de VS een conservatievere aanpak te hanteren. Er wordt niet verwacht dat de Fed dit jaar significante renteverlagingen zal doorvoeren, hoogstens wordt er een of twee keer een verlaging voorspeld, of mogelijk zelfs geen enkele actie dit jaar. Dat kan ook weer afhangen van de inflatiedata volgende week en kan ook roet in het eten gooien bij aandelen.
In de VS blijft krediet bovendien ruim beschikbaar voor consumenten, wat de totale vraag hoog houdt en zo inflatiedruk blijft voeden. Dit ondersteunt consumentenbestedingen die op hun beurt de economie, werkgelegenheid en vraag naar goederen blijven stimuleren.
Europa biedt voordelen
De situatie in Europa biedt daarentegen een aantal specifieke voordelen die het continent aantrekkelijk kunnen maken voor beleggers. Lagere rentetarieven in Europa zouden aandelen aantrekkelijker kunnen maken vergeleken met obligaties, waardoor de vraag naar aandelen zou kunnen toenemen.
Bovendien kan een eventueel zwakkere euro ten opzichte van de dollar de exportpositie van Europese bedrijven versterken, waardoor hun producten goedkoper en competitiever worden op de wereldmarkt, wat de winstgevendheid kan verhogen.
Verder kan een herstellende Chinese economie de wereldwijde vraag naar goederen en grondstoffen verhogen, wat vooral voordelig zou zijn voor Europese exporteurs.
Dit zou de Europese aandelenmarkt in een gunstig daglicht kunnen stellen, vooral omdat de Europese markten relatief goedkoper zijn dan die in Amerika en kan leiden tot een verschuiving van kapitaal naar Europa, wat het continent aantrekkelijk maakt voor internationale beleggers.
Internationale aandelen hebben tot nu toe dit jaar gelijke tred gehouden met de Amerikaanse S&P 500-index. Dit toont de veerkracht van internationale markten die mogelijk blijven presteren, zelfs in een omgeving van monetaire divergentie tussen de G7-landen en ondanks geopolitieke spanningen die wel zijn afgenomen behalve met Rusland.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.