Navigation

Herhaling: Podcast & artikel: strategie - 2e helft februari vaak slecht - update

Herhaling: Podcast & artikel: strategie - 2e helft februari vaak slecht - update

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit is een vervolg op de podcast en het artikel dat we op donderdag plaatsten. Daarin suggereerden we dat sterke cijfers twijfels kunnen vergroten over het rentebeleid van de Fed en een grotere correctie in risico-activa kunnen veroorzaken als (met de nadruk op als) de marktrente verder zou oplopen.

audio-thumbnail
Podcast: strategie - 2e helft februari vaak slecht - update
0:00
/344.180475

Ook gaven we aan dat de markt eigenlijk te optimistisch blijft over toekomstige renteverlagingen door de Fed. Zodende kunnen economische gegevens op de korte termijn de markt volatieler maken. Aan de ene kant wordt de term "teflon-aandelen" gebruikt en aan de andere kan er meer "jo-jo" komen op de korte termijn.


Eerst even dit. De S&P 500 $SPX is momenteel het meest geconcentreerd in 50 jaar en noteert rond een all-time high. De zeven grootste bedrijven vertegenwoordigen overigens ook 47% van de Nasdaq.

De S&P 500 betreedt nu de slechtste 2 weken van het jaar op basis van gegevens die bijna 100 jaar teruggaan. De toenemende ruis door wisselende economische gegevens leidt tot een minder duidelijk beeld.

In dit opzicht is het inderdaad mogelijk dat de laatste 2 weken van februari weer "moeilijker worden" met een bepaalde mate van onzekerheid. Of dat ook invloed zal hebben op de AI-aandelen zal moeten blijken met aanstaande woensdag de cijfers van NVIDIA als "leader of the pack". Analisten voorspellen een omzet van $20,2 miljard, een stijging van 235% op jaarbasis, met een winst per aandeel van $4,53, wat een stijging van bijna 415% zou betekenen.

De implicaties van de ruis uit macro-data zijn de afgelopen dagen zichtbaar geworden, waarbij de verdeeldheid van economische data enigszins verwarrend heeft gewerkt op sommige momenten. Hierdoor kan volatiliteit toenemen.

Desalniettemin blijven de markten over het algemeen opwaarts gericht. De kapitaalmarktrente blijft dus wel een punt van aandacht, hoewel dit nog geen alarmerend signaal is.

Resumerend

All in all gaan de markten als geheel misschien zijwaarts bewegen voor een korte periode bij een opwaartse onderliggende trend en een statistiek dat de tweede helft van februari de slechtste tijd is voor aandelenbeleggers. Er blijven waarschijnlijk voldoende kansen en impulsen voor beleggers die meer gericht zijn op individuele aandelen door de bedrijfsresultaten.

Dit laatste is op zich niet nieuw, maar kan zich ook buiten de techsector manifesteren, wat voor de langere termijn misschien juist gunstig is, omdat er een verbreding kan optreden als de mist op het gebied van economische data in de VS is opgetrokken. Voor komende dagen geldt echter dat er misschien meer verwarring komt door de wisselende economische data. Vanmiddag komen de PPI-gegevens uit in de VS.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.