Navigation

Herhaling: Strategie: korte termijn - langere termijn - de volgende grote move

Herhaling: Strategie: korte termijn - langere termijn - de volgende grote move

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De aandelenmarkten hebben de afgelopen dagen een sterke stijging laten zien. Wat we momenteel waarnemen is dat er een opwaartse correctie heeft plaatsgevonden na een eerdere neerwaartse correctie, die werd veroorzaakt door de afbouw van de carry trade. De rally nu wordt mede veroorzaakt doordat de yen carry trade weer vrolijk wordt teruggelegd. De vraag is nu of deze stijging op korte termijn zal aanhouden.

Als we naar de huidige signalen kijken, zien we dat de onderliggende trend opwaarts is, maar we beginnen ons af te vragen of er na de neutralisatie die deze forse stijging heeft veroorzaakt, nog veel ruimte is aan de bovenkant voor de komende dagen.

Het is mogelijk, maar als we kijken naar de Amerikaanse S&P 500 index futures, de belangrijkste index ter wereld, lijkt het erop dat we tegen enkele weerstandsniveaus aanlopen. Volgens de huidige situatie zou de S&P 500 index misschien nog ongeveer 1-2% ruimte aan de bovenkant hebben. Daarna zou het echter kunnen gebeuren dat de markt opnieuw de neerwaartse kant test, met als gevolg een correctie van 2-4%.

In deze analyse houden we geen rekening met mogelijke 'black swans', omdat de markt op dit moment lijkt te beschikken over een teflonlaag tegen dit soort onverwachte gebeurtenissen.

De huidige rally wordt niet zondermeer gezien als een koopmoment, deels vanwege de lage handelsvolumes en de grote koersuitslagen. Sommige aandelen, zoals NVIDIA, tonen momenteel zelfs meer volatiliteit dan bepaalde cryptomunten, wat wijst op een abnormale markt.

De futuresmarkten in Amerika laten ons zien dat het neutraliserings-proces misschien grotendeels achter de rug is. Daarom denken we dat er eerder een correctie van enkele procenten zal plaatsvinden, dan dat de boel nu verder naar boven schiet. Tenzij de huidige weerstand wordt doorbroken, want dan is het hek van de dam naar boven echt los en gaat we in een melt-up modus.

Voor de lange termijn blijven we positief. De signalen voor de markten worden steeds duidelijker. We hebben een goed idee van het rentepad in Amerika en van de financiële gezondheid van bedrijven na de recente kwartaalresultaten.

Er zijn echter nog steeds een aantal onzekerheden in het spel, zoals de Amerikaanse verkiezingen, waarbij Kamala Harris momenteel voorligt.

Een mogelijke 'black swan' die we niet mogen negeren, is de situatie tussen Oekraïne en Rusland. Nu Rusland onverwacht in de verdediging is geduwd, blijft het onvoorspelbaar hoe Putin hierop zal reageren.

Daarnaast circuleren er geruchten dat Iran dichter bij de voltooiing van een atoombom komt, wat ook een verklaring kan zijn voor het uitblijven van wraakacties richting Israël.

Deze factoren zijn belangrijk om in gedachten te houden, maar tot nu toe hebben de markten, zoals wij het zien, duseen soort teflonlaag opgebouwd tegen dit soort externe risico’s.

Resumerend

de futuresmarkten in Amerika suggereren dat we na de recente opwaartse beweging nu rond neutraal terrein liggen. Dit kan betekenen dat de markt verder omhoog gaat en door de huidige weerstand breekt, of dat er winstnemingen plaatsvinden, waarbij getest wordt of de bodems daadwerkelijk hoger worden.

Momenteel lijkt het laatste scenario iets meer waarschijnlijk (geen garanties). Tot slot blijft de lange termijn trend opwaarts en de cyclische bullmarkt, zichtbaar sinds eind 2022, is intact, tenzij er grote calamiteiten plaatsvinden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.