Navigation

Strategie: Wat kunnen we verwachten en nog een keer de uitleg hoe wij werken

Strategie: Wat kunnen we verwachten en nog een keer de uitleg hoe wij werken

Er zijn beleggers die meer begeleiding willen. Daarom kan je, als je een jaarabonnement hebt, altijd een bericht sturen naar info@scetrader.nl of zelfs een telefonisch overleg aanvragen.

Op basis van onze recente acties en de stoplosses die we op winstgevende niveaus hadden ingesteld, bevinden we ons momenteel in een evenwichtige positie van circa 50% cash en 50% aandelen.

Voor alle duidelijkheid: wij geven slechts richting aan. Het is aan iedere belegger om op basis van zijn of haar profiel keuzes te maken. Zie ook de andere strategie notes.

Eerst enige uitleg en het voordeel voor abonnees

Het is vooral belangrijk om te kijken hoeveel cash we hebben en hoeveel geld er in de markten zit. Hoe kleiner de cashpositie en hoe groter de posities in aandelen, des te meer exposure we hebben en dus ook meer stijgende koersen verwachten in de toekomst. Dat geldt ook andersom en is een uitstekende manier om inzicht te geven. Vervolgens kan iedere belegger zelf bepalen, aan de hand van zijn profiel, hoe daarmee om te gaan.

Zoals eerder aangegeven werken wij niet met modelportefeuilles. Wel overwegen we om er één te gaan maken voor onszelf die dan door iedereen is te volgen. Wij zien in principe er weinig meerwaarde in.

Immers, de ene abonnee start vandaag, een ander begon een jaar geleden en weer een ander begint wellicht vandaan. Een modelportefeuille verliest dan al snel zijn relevantie, omdat het instapmoment een cruciale rol speelt en als je bijvoorbeeld 10 aandelen bezit het vaak zo is dat slecht een paar het bodengemiddeld doen.

Als je dan op een moment abonnee wordt dat er toevallig een aantal missers op rij zijn, en je hebt de sterke tips van daarvoor gemist, dan verliest zo'n modelportefeuille immers meteen zijn waarde.

In plaats daarvan geven wij bij elk aandeel duidelijk aan of we een stijging verwachten. Iedere belegger kan vervolgens zelf bepalen of hij wil instappen, afhankelijk van zijn eigen voorkeur voor defensieve of meer offensieve strategieën. Door deze benadering blijft onze aanpak toegankelijk en toepasbaar, ongeacht het moment waarop iemand abonnee wordt.

Maar misschien gaan we dus wel een modelportefeuille beginnen, aangezien we merken dat mensen dit wel leuk vinden. We zien dit echter meer als amusement dan als iets waar je echt wat aan hebt als abonnee zoals uitgelegd.

Wat onze werkwijze betreft, we werken ook met stops. Als een aandeel na aankoop stijgt, reduceren we doorgaans de positie om een free ride te creëren. Het resterende deel beschermen we met een stop, meestal op winstgevende niveaus. Wordt deze geraakt, dan sluiten we de positie. Ook hier kunnen abonnees zelf weer en keuze maken en zelf wel of niet bepalen waar hun stop ligt.

Als toevoeging. In de afgelopen paar weken zijn veel aandelen in de winst uitgestopt, waardoor dit dus ook invloed heeft op de gemiddelde cashpositie. Dat is de reden dat we momenteel nog altijd 50% cash hebben. Hoewel dit niet iedereen werkt met stops is, vinden wij dit van groot belang. Immers, je weet wat je risico is en alleen je kan altijd weer terugkeren naar een aandeel.

Deze aanpak heeft zich in de praktijk bewezen en zorgt ervoor dat we bij succes risico’s actief beperken en wel ruimte houden om te profiteren van stijgingen. Eén paar sterke runners zijn vaak al voldoende om de prestaties van een gehele portefeuille sterk positief te beïnvloeden. Daar zijn, ondanks voldoende missers, sinds 2022 legio voorbeelden van.

Door de grootte van posities te managen, heb je misschien op een gegeven moment wel veel aandelen in je portfolio. Maar dat is ook de bedoeling. Want dan maak je kans om juist die paar runners te hebben die ervoor zorgen dat je een hoog rendement boekt.

We werken met de term 'free ride portfolio', wat aangeeft dat we een grotere overtuiging hebben.

Ook gebruiken we vaak de term trading buy of speculatieve aankoop, bij de DipRip buy, wat aangeeft dat we dit niet als een core holding zien in eerste instantie. Dat kan het uiteraard wel worden.

Tevens werken we met termen zoals up en down, niks me doen, kan verder stijgen (of termen in dezelfde strekking) als we toch willen aangeven hoe we over een aandeel denken.

Door ook vooral commentaren te schrijven over de richting kunnen beleggers zich goed informeren en aan de hand daarvan een eigen keuze bepalen.

Onze aanpak houdt dus rekening met verschillende beleggingsstijlen. In totaal kunnen we, indien nodig, opschalen tot 130% aandelen, dankzij een hefboom van 30% die we alleen inzetten bij specifieke kansen en ook alleen geschikt is voor beleggers meteen grote discipline.

Dit gebeurt uiterst selectief en is niet geschikt voor defensieve profielen. Het biedt offensieve beleggers echter wél ruimte om actiever in te spelen op signalen. De keuze om daarin mee te gaan, ligt altijd bij de abonnee zelf.

Zoals aangegeven, sommige beleggers hebben al veel ervaring en kunnen op basis van de informatie hun eigen keuzes maken. Andere beleggers willen juist wat meer begeleiding. Maar iedereen, hoeveel ervaring je ook hebt, heeft altijd de mogelijkheid om een bericht te sturen naar info@scetrader.nl of om een telefonisch gesprek aan te vragen.

Terug naar onze strategie

Na onze afbouw op 3 februari, waarbij we tijdelijk naar 70% cash gingen (nu 50/50), hebben de posities die we aanhielden uiteraard ook verliezen geleden, al gold dat niet voor alle aandelen.

Toch mogen we constateren dat onze strategie tot nu toe beter presteert dan gemiddeld, met reële vooruitzichten op aanzienlijke winsten in de komende één à twee jaar.

Flexibiliteit staat voorop

Zoals enkele dagen geleden al aangaven, willen we echter absoluut flexibel blijven in onze aanpak. We houden zelfs de deur open om eventueel volledig in cash te gaan, mocht dat volgens ons de beste keuze zijn.

Dankzij onze ruime cashpositie kunnen we flexibel inspelen op kansen die zich aandienen. Dat hebben we in het verleden al meerdere malen effectief gedaan. In 2022 bijvoorbeeld stonden we eveneens met veel cash aan de zijlijn klaar om te kopen op aantrekkelijke niveaus.

Natuurlijk zijn er nooit garanties. Wie echter volledig belegd blijft in een markt met aanzienlijke neerwaartse risico’s, kan het moeilijk krijgen om zware verliezen nog recht te trekken. Zeker wanneer de portefeuille bestaat uit risicovolle aandelen.

Dalingspotentieel blijft aanwezig

Zoals eerder benoemd, denken wij dat veel aandelen nog een dalingspotentieel van circa 30% kennen. Dat hoeft niet per se en kan ook minder zijn. En zodra we minder risico in de markt zien, gaan we dat dalingspotentieel verkleinen.

Tegelijkertijd zien we ook duidelijke kansen waarbij het rendement binnen één tot twee jaar zou kunnen verdubbelen. Maar het zwalkende beleid van het Witte Huis roept ook vragen op: zien grote beleggers niet eerst een stevige herwaardering van aandelen als noodzakelijk voordat ze weer volledig willen instappen?

Crisis met menselijke oplossing

Dat zegt dus nog niks voor de korte termijn in een markt die te maken heeft met een door de mens veroorzaakte crisis die daardoor ook makkelijker kan worden opgelost. Dit biedt ook optimisme, aangezien vele vroege crisissen niet zo makkelijk waren op te lossen.

Wel geldt dat als deze tarievencrisis te lang aanhoudt, dit het vertrouwen ook op de lange duur steeds meer gaat schaden. Immers, Trump wordt door steeds meer beleggers, zelfs die hem in het begin steunden, steeds meer gewantrouwd, waarbij het niet duidelijk is wat zijn intenties zijn. Of Trump is geniaal, of Trump heeft een grote denkfout gemaakt.

Vooralsnog sluiten wij ons aan bij grote namen zoals Jamie Dimon, Tim Cook, of bijvoorbeeld Stanley Druckenmiller, die van mening zijn dat Trump zich niet alleen compleet heeft vergist, maar ook nog eens moeite heeft om zijn fouten toe te geven.

Mogelijkheid tot koerswijziging

Laten we hopen dat hij een manier vindt om zonder gezichtsverlies een draai te maken. En dat sluiten we niet uit. Met andere woorden, op een gegeven moment komt er een handelsdeal met de belangrijkste partijen. Dat zijn onder meer de EU en China.

Als dat gebeurt en ook echt zwart op wit komt te staan, kan er een (tijdelijk) V-vormig herstel van aandelen plaatsvinden. Maar het moet wel daadwerkelijk op papier staan, want Trump zegt ’s ochtends het ene en ’s middags weer iets totaal anders. Voor de rest van zijn ambtstermijn zal er bovendien een veel helderder beleid gevoerd moeten worden, zonder constant tegenstrijdige uitspraken.

Nieuws bepaalt richting

De afgelopen week zagen we dat de markt opnieuw ruim de jaarbodems bleef, maar structurele vooruitgang blijft uit. De koersen blijven extreem gevoelig voor het dagelijkse nieuws uit het Witte Huis, dat elkaar in hoog tempo opvolgt. Positieve geluiden worden vaak direct weer tenietgedaan door negatieve ontwikkelingen, wat het vertrouwen onder beleggers ondermijnt.

Zo liet Donald Trump afgelopen vrijdag weten te streven naar een akkoord met China. De markten reageerden nauwelijks. Ook zijn uitspraken na een ontmoeting met de Italiaanse premier Meloni, waarin hij aangaf open te staan voor een deal met Europa, deden weinig.

Dit benadrukt dat beleggers voorlopig pas reageren wanneer er daadwerkelijk tastbare resultaten worden geboekt. Tot die tijd blijft de markt onrustig en afhankelijk van headlines.

Voor onze strategie verandert dit nu nog niets, maar de deur staat dus wel open om als we "het niet meer zien" zitten gewoon compleet naar de zijlijn te gaan. De 50/50-verdeling tussen cash en aandelen stelt ons momenteel ook in staat om gedisciplineerd én flexibel op te treden.

We blijven gericht zoeken naar kansen, maar vermijden overhaaste beslissingen. Iedere opleving in de markt stuit vooralsnog op weerstand, waardoor het risico op een valse start aanwezig blijft. Dat is iets wat we niet uit het oog verliezen.

Correctie als kans

Een verdere correctie zou onze strategie overigens juist in de kaart spelen. We zouden dan in staat zijn om op lagere niveaus nieuwe posities op te bouwen. Zelfs als we niet besluiten om naar 100 procent cash te gaan. Op korte termijn kan dat "akelig" zijn voor bestaande beleggingen, maar op langere termijn levert dit juist voordeel op aangezien we nog steeds ruimte hebben om goedkoper bij te kopen.

We moeten hierbij denken aan de Lehman-crisis, toen grote beleggers begonnen te kopen terwijl de markt nog aan het dalen was. Dat bleek achteraf een uitstekende timing: in de jaren erna volgden stevige koersstijgingen. Wij hanteren in de kern een vergelijkbare benadering, maar staan ook open dat dit moment later valt dan eerder voorzien.

Conclusie

Onze strategie blijft flexibel en gedisciplineerd, met ruimte om snel te schakelen bij veranderende marktomstandigheden. We houden rekening met risico’s, maar zien ook duidelijke kansen.

Zolang er geen helder beleid komt uit het Witte Huis, blijven we voorzichtig, maar voorbereid op een herstel. Echter, we houden ook de deur open om nog groter liquide te gaan als we denken dat het steeds slechter wordt. Dat blijven we van moment tot moment bekijken. Met andere woorden: we hebben niet al te veel haast. Dat is "saai", maar wel beter.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.