Navigation

Strategie: indices in New York zijn op donderdag gedaald - rente en meer

Strategie: indices in New York zijn op donderdag gedaald - rente en meer

De meeste indices in New York zijn op donderdag gedaald. Dit gebeurde vanaf de opening van New York. Het feit dat NVIDIA naar boven vloog was te weging voor de markt en misschien wel de valkuil. Het was waarschijnlijk de rente, of iets dat we nog niet weten, die de boosdoener was. Laten we hier maar uitgaan van de rente.

Het 10-jarig Amerikaans papier laat een yield zien van 4,48%, een stijging van 0,05% op dagbasis. De PMI voor de industrie, vandaag vrijgegeven door S&P, gaf aan dat de prijzen weer sneller stijgen. De Fed Minutes van woensdag waren veel meer hawkish dan de markt had gehoopt.

Hierdoor daalden woensdag de koersen ook intraday. Maar nabeurs kwam het nieuws van NVIDIA als pepmiddel en om alles te vergeten. Maar de markt was het niet vergeten.

Dat er donderdag naast NVIDIA toch wordt verkocht, geeft het idee dat dit professionele korte termijn handelaren zijn, of instituten. Deze hebben vanaf de opening gebruik gemaakt van blijkbaar het valse algehele sentiment.

De data, de Fed Minutes, de uitspraken van Fed leden, de veilingen van Amerikaans staatspapier die hooguit een zesje krijgen, wijzen er nog steeds niet op dat #inflatie onder controle is.

Tot nu toe is de gestegen rente vrijwel genegeerd of heeft het slechts tijdelijk invloed gehad. Dat kan nu ook weer het geval zijn, maar we vragen ons dat nog steeds af. Het is een "moeilijke" kwestie.

Eén dag van een dipper zegt overigens niet alles, maar niveaus van rond 4,5% lijken inderdaad voor de korte termijn nog steeds van belang te zijn. Momenteel is de yield van de 10-jarige Amerikaanse obligatie 4,48%.

Dit ook omdat de Fed heeft aangegeven dat het een dataset van meerdere maanden nodig heeft om de rente te kunnen verlagen. Het opnieuw opkruipen van de yield past niet in het "playbook" van de meeste Amerikaanse brokers, banken en fondsmanagers.

Op zich kunnen grote bedrijven de hogere rente wel dragen. Die zijn al eerder goedkoop gaan herfinancieren.

Maar ja, je moet je spulletjes ook verkopen. En die worden ook nog eens duurder door als "suffe" exportheffingen die worden ingesteld door de regering #Biden om maar zieltjes te winnen voor de aanstaande verkiezingen. En ook #Trump schreeuwt om nog hogere importheffingen.

Uit alle historische data blijkt dat sancties slechts in unieke gevallen werken en niet zoals dat nu gaat.

Niet voor niets zijn het de CEO's van bedrijven en andere captains of industry die openbaar aangeven dat deze sancties juist slecht zijn.

Het probleem ligt nu ook bij de Amerikaanse consument. Deze is overladen met schulden, leeft van loonstrook naar loonstrook en skipt zo nu en dan zelfs een maand zijn hypotheek. De Amerikaanse economie draait voor een groot deel op de uitgaven van consumenten.

Resumerend

De recente dalingen van de indices in New York wijzen op een onderliggend probleem in de markt, ondanks positieve resultaten van bedrijven zoals NVIDIA. De stijgende rente, momenteel op 4,48% voor de 10-jaars Amerikaanse obligatie, in combinatie met hogere industriële prijzen en hawkish Fed Minutes, zorgt voor bezorgdheid over inflatie. Professionele handelaren en instituten lijken dit negatieve sentiment te benutten.

De economische situatie wordt verder bemoeilijkt door politieke maatregelen, zoals export- en importheffingen, die de kosten voor bedrijven verhogen. Historische data toont aan dat sancties zelden effectief zijn, wat wordt bevestigd door negatieve reacties van bedrijfsleiders.

De Amerikaanse consument, die cruciaal is voor de economie, kampt met hoge schulden en betalingsachterstanden, wat een kwetsbare positie creëert. Hoewel grote bedrijven hogere rentes kunnen dragen dankzij eerdere herfinanciering, blijven de gevolgen voor de bredere markt en consument onzeker.

De markt blijft voorzichtig optimistisch, maar de stijgende rente en aanhoudende inflatie zorgen voor een uitdagende omgeving. Hoewel de onderliggende cyclische bull markt waarschijnlijk nog jaren blijft aanhouden is nu de vraag wat het effect van de hogere rente en andere uitdagingen is op de korte termijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.