Navigation

Herhaling: Strategie: markt verlies vertrouwen in AI - wel of niet terecht

Herhaling: Strategie: markt verlies vertrouwen in AI - wel of niet terecht

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De recente daling op de financiële markten is een onderwerp van aandacht voor beleggers wereldwijd. Eén van de belangrijkste factoren achter deze daling is de onzekerheid rondom de enorme investeringen in artificiële intelligentie (AI) en wanneer deze investeringen hun vruchten afwerpen. De recente kwartaalcijfers van Alphabet en de toelichting van hun topman hebben deze onzekerheid verder aangewakkerd.

Tijdens de presentatie gaf de topman van Alphabet aan dat voortdurende investeringen in AI noodzakelijk zijn, maar benadrukte ook dat beleggers geduld moeten hebben voordat deze investeringen rendabel zullen blijken.

Deze boodschap heeft geleid tot een veranderde perceptie op de markt: men verwacht nu dat de investeringen in AI verder zullen stijgen en dat het langer zal duren voordat deze rendabel worden.

Dit sentiment heeft een neerwaartse druk uitgeoefend op aandelen in de technologie- en chipsector, evenals op toeleveranciers in deze industrieën.

Corrigerende bewegingen en markttrends

Hoewel de markt momenteel een correctie ondergaat, willen we benadrukken dat dit niet noodzakelijkerwijs negatief is. Zelfs bij een maximale daling van 20% op de indices, bevinden we ons nog steeds in een opwaartse trend. Deze correctie kan gezien worden als een reactie op de oververhitte markt, waarbij beleggers massaal uitstappen en voor een koersdaling zorgen.

Historisch gezien is dit een bekend fenomeen: wanneer Amerikaanse beleggers besluiten te verkopen, doen ze dat vaak massaal, wat kan leiden tot aanzienlijke marktbewegingen.

De rol van correcties in de markt

Het is belangrijk om te begrijpen dat dergelijke correcties gezond kunnen zijn voor de markt. Ze bieden niet alleen een kans voor een reset, maar ook voor nieuwe instapmomenten voor beleggers.

De huidige twijfel over de winstpotentie van AI is vergelijkbaar met de sceptische houding die destijds heerste tijdens de opkomst van het internet. Uiteindelijk heeft het internet zijn potentie bewezen, en we verwachten dat hetzelfde zal gelden voor AI.

Nu maken investeerders zich steeds meer zorgen over de vraag of bedrijven die zwaar hebben geïnvesteerd in AI deze investeringen kunnen verzilveren en aanzienlijke productiviteitswinsten kunnen genereren.

De nadruk ligt op het vermogen van deze bedrijven om hun substantiële kapitaaluitgaven om te zetten in winstgevende en efficiënte resultaten. Wij rekenen erop dat deze zorgen op de zeer korte termijn aanhouden.

Net als bij het internet en andere uitvindingen is er altijd een periode waarin de markt anders denkt en teleurgesteld is. Ook komt er een moment dat van al die bedrijven die zeggen dat ze "AI" doen, slechts een aantal ook echt gaan doorbreken. De rest is afleiding geweest en is meegelift.

Echter, na dit scepticisme denken we dat AI wel degelijk een enorme productiviteitsboost gaat geven. Zeker als ook robots en humanoïde robots gaan meedoen.

Beleggers moeten deze periode misschien zien als een kans om hun strategie te heroverwegen en zich voor te bereiden op toekomstige kansen. Hoewel de markt nu een reden heeft gevonden om aandelen met hoge waarderingen te verkopen, geloven wij dat de fundamentele waarde van AI-investeringen op de lange termijn zal uitkomen. Maar ook wij zijn al langer van mening dat je wel erg moet opletten wie nu wel terecht het AI-label mag dragen.

Conclusie

De huidige correctie op de financiële markten, gedreven door zorgen over AI-investeringen, moet gezien worden als een tijdelijk fenomeen. Het biedt beleggers de mogelijkheid om tegen lagere prijzen in te stappen en zich voor te bereiden op de toekomstige groei die AI ongetwijfeld zal brengen, althans bij de betere bedrijven.

Net zoals bij eerdere technologische revoluties worden geduldige en strategische beleggers uiteindelijk beloond. Het is ook van cruciaal belang om een lange termijn visie te behouden en niet te panikeren door kortstondige marktbewegingen. De fundamenten van AI blijven sterk, en dit moment van marktcorrectie kan juist leiden tot grote kansen voor de toekomst.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.