Navigation

Tarieven: MKB in Amerika nu al in problemen en boeren wanhopig

Tarieven: MKB in Amerika nu al in problemen en boeren wanhopig

De tarievenoorlog, die nog altijd verder escaleert, begint inmiddels zijn eerste slachtoffers te eisen. In het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf – wat in dit geval nog steeds gaat om aanzienlijke ondernemingen die actief zijn in zowel import als export – ontstaan nu al serieuze problemen.

Verschillende bedrijven hebben gemeld dat ze personeel moeten ontslaan, dat ze geen duidelijkheid hebben over hoe ze hun voorraden moeten aanvullen, en dat klanten terughoudend zijn geworden.

Deze signalen wijzen op een mogelijke recessie, en wellicht zelfs op stagflatie, al is het daarvoor nog te vroeg om harde conclusies te trekken.

Wat de situatie verergert, is dat het conflict zich niet beperkt tot goederen alleen, maar zich ook uitstrekt tot agrarische producten. De Verenigde Staten zijn wereldwijd één van de belangrijkste exporteurs van onder andere soja naar China. En ook op dat vlak klinkt nu de noodklok.

Gisteren heeft een overkoepelende organisatie (Afro-Amerikaanse boeren organisatie) uit de landbouwsector alarm geslagen tijdens en uitzending op Bloomberg. Een vakbondsleider, die 140.000 boeren vertegenwoordigt, liet weten dat president Trump niet eens met hem in gesprek is gegaan. Dit onderstreept hoe kwetsbaar de positie van Amerikaanse landbouwproducenten is geworden.

Op zichzelf zou een handelsconflict met invoertarieven nog wel te overzien kunnen zijn. Het echte probleem is echter de onvoorspelbaarheid van het beleid vanuit het Witte Huis.

Niemand weet wat de volgende stap zal zijn. Zelfs als China zou aangeven bereid te zijn om met Trump te praten, is het nog maar de vraag hoe hij daarop zal reageren. Eerder deze week wees hij ook al voorstellen van de Europese Unie, Vietnam en andere landen af.

Dat er volgens het Witte Huis inmiddels zeventig landen zijn die met Trump in gesprek willen over de sancties klinkt positief, maar zegt weinig over de daadwerkelijke uitkomsten.

De hoop is dat verstandige stemmen de overhand krijgen, en dat mensen in zijn directe omgeving – zoals Scott Bessent en Elon Musk – hem kunnen overtuigen om het beleid op een andere manier te benaderen.

Het is niet zo dat Trump in alle opzichten ongelijk heeft, maar de wijze waarop zijn strategie nu wordt uitgevoerd, is ronduit slecht. Bovendien is het voor de Verenigde Staten vrijwel onmogelijk om hun handelstekort volledig weg te werken.

Dat komt door het karakter van de Amerikaanse consumptiemaatschappij, die verantwoordelijk is voor maar liefst 34 procent van de wereldwijde goederenconsumptie.

Kortom, de eerste scheuren binnen het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf zijn zichtbaar geworden. De grote vraag is of het herstel op korte termijn nog mogelijk is.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.