Navigation

✨ Tarieven China: Het gedraai in het weekend - Visie op situatie - HERHALING

✨ Tarieven China: Het gedraai in het weekend - Visie op situatie - HERHALING

Dit artikel is reeds vanochtend geplaats en wordt nu integraal herhaald.


Word ook abonnee en krijg toegang tot alle artikelen. Het dagboek voor beleggers met tips, analyses en veel meer.

TLDR: Trump heeft zijn koers aangepast. Lutnick zegt weer wat anders, maar we keren niet terug naar hoe het was. We weten nu dat Trump draait als de markten "pijn" voelen en de Amerikaanse obligatiemarkt speelt een sleutelrol.

Toch blijft veel onzeker. Het is onduidelijk hoe ver Trump bereid is te gaan, wat zijn doelen precies zijn en wanneer bedrijven en consumenten weer durven te investeren.

Daarnaast zijn er ook risico’s waar we nog geen zicht op hebben, zoals de vraag of de obligatiemarkt nog wel als veilige haven wordt gezien, hoe de handelsgesprekken aflopen en hoeveel schade er al is ontstaan.

Hieronder hoe wij aankijken deze de situatie; Zie ook de database.


Het artikel: strategie - visie - vooruitblik

President Donald Trump heeft op het laatste moment besloten om smartphones, computers en andere elektronica tijdelijk uit te zonderen van zijn zogenaamde wederkerige tarieven.

Maar dan heb je plotseling weer de draai via Lutnick. Let wel op, dat hij straks het zwarte schaap gaat worden als Trump weer gaat draaien en gaat onderhandelen met Xi.

Wat dit weekend nog als versoepeling werd gepresenteerd, blijkt volgens Howard Lutnick slechts een tijdelijke maatregel.

Lutnick liet bovendien weten dat er op korte termijn speciale tarieven zullen worden ingevoerd voor elektronische producten. Voor farmaceutische producten worden binnen één à twee maanden nieuwe maatregelen verwacht.

Ondanks de ogenschijnlijke verlichting blijft de regering-Trump vasthouden aan zijn onderliggende strategie: de binnenlandse productie van medicijnen en halfgeleiders stimuleren. Dat maakt duidelijk dat het protectionistische beleid niet is verdwenen, maar slechts in een andere verpakking is gestoken.

Voorlopig betekent dit dat meerdere technologieproducten niet onder het extreme 125%-tarief op Chinese import vallen, noch onder het algemene wereldwijde tarief van 10% op elektronica.

Deze beslissing is een tijdelijk overwinning voor Apple en de hele technologiesector, en voor de consument. Ondanks dat het nu weer als tijdelijk wordt genoemd en dat maakt het dus een schijn-overwinning.

De vrijstellingen verlichten tijdelijk de druk op de toeleveringsketens en halen een forse inflatieprikkel weg uit de markt. Het risico dat de Amerikaanse techsector zou worden geraakt door eigen handelsbeleid, is daarmee tijdelijk van tafel.

Maar voor de beurzen geldt dat we op de korte termijn nog steeds van headline naar headline gaan en de rust mogelijk nog niet terug is. Maar wat ook geldt is dat wij het idee hebben dat Trump probeert zonder gezichtsverlies een draai te maken.

Iets wat twee keer in de geschiedenis is geprobeerd door de Amerikanen door tarieven in te voeren en niet werkte en zelfs tot de Great Depression in de jaren 30 eindigde: dan is het vrij logisch dat het de derde keer ook niet werkt.

Even in bullet points

  • De regering-Trump maakte laat op vrijdag bekend dat smartphones en verschillende andere productcategorieën worden vrijgesteld van de brede tarieven die eerder deze maand zijn ingevoerd. Dat is een grote opluchting voor Apple en andere bedrijven die veel producten in China produceren.
  • Minister van Handel Howard Lutnick waarschuwde zondag dat veel technologieproducten over een maand of twee toch aparte heffingen kunnen krijgen, als gevolg van een handelsonderzoek naar halfgeleiders onder de handelswetgeving Section 232.
  • President Trump benadrukte zondag op sociale media dat “niemand de dans ontspringt” als het gaat om tarieven, en dat de heffingen op technologieproducten simpelweg naar een andere categorie worden verplaatst.
  • De Chinese leider Xi Jinping begint maandag aan een reis door Zuidoost-Azië, bedoeld om de relaties met enkele van China’s belangrijkste handelspartners te versterken.
  • Het Chinese ministerie van Handel verklaarde zondag dat het besluit van de regering-Trump om hightechproducten vrij te stellen van ‘wederzijdse tarieven’ slechts “een kleine stap” is in het corrigeren van een foutieve, unilaterale Amerikaanse aanpak.
  • Volgens China hebben de tarieven “de internationale handelsorde ernstig ondermijnd” en schaadt de VS daarmee anderen zonder er zelf baat bij te hebben.
  • China roept de VS op om “een grote stap te zetten om haar fouten recht te zetten” en de “foutieve wederzijdse tarieven volledig te schrappen.

Onze strategie: wij gaan door met cash inzetten

Speciale tarieven, tijdelijke vrijstellingen, prioriteiten die met de wind meewaaien. Dot is geen beleid, maar chaos die zich voordoet als beleid. De markten reageren fel op elk nieuw geluid uit Washington, en dat zal de komende dagen niet anders zijn.

Wij zijn vorige week begonnen met het opnieuw opbouwen van posities na de correctie, nadat we op 3 februari 70% liquide waren gegaan. Nu kunnen we dus veel goedkoper weer aandelen kopen met deze cash.

Door de aankopen vorige week zitten we nu op ongeveer 60 procent cash in plaats van 70 procent.

Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet de toegevoegde waarde van een zogenaamd modelportefeuille.
Immers, mensen zijn al abonnee, worden nu abonnee en in de toekomst. Dus dan heb je er als klant niks aan als je niet vanaf het begin meedoet.
Door de manier waarop wij het doen, kunnen alle klanten, ook de toekomstige, participeren.
We werken met een weging in cash en geven aan wat wij kopen of zouden kopen. Dan kan iedereen besluiten, na degelijk eigen onderzoek, of je wil meedoen, op elk moment.
Door op deze manier te werken, hebben ook mensen die later abonnee worden meer profijt van hun abonnement.

Terug naar de vrijstellingen

Deze bevestigen ons inziens dat de beslissing om weer geld aan het werk te zetten de juiste was. Natuurlijk kunnen er nog steeds rare, nerveuze bewegingen plaatsvinden, maar zoals ook vorige week geschreven: de markt is omgeslagen van angst naar hoop.

Dat Lutnick er nu wéér een ander verhaal van maakt, zien we als negatief, maar slechts tijdelijk. We hebben het idee dat de regering-Trump probeert "de knoop" op te lossen zonder gezichtsverlies. Dat kan dus ook leiden tot hernieuwde capriolen.

Wat voor ons echter vaststaat, is dat de druk van de gevestigde orde te groot gaat worden, vooral doordat het wantrouwen zichtbaar wordt in de zwakke obligatiemarkten en de zwakke dollar.

Beleggers durven ondanks het zwalkende beleid, toch weer grotere koersdalingen - die ook meerdere dagen kunnen duren - te kopen. De fundamentele groeikracht van (technologie) bedrijven is namelijk niet aangetast.

Wel blijven we benadrukken dat bij te veel negatieve headlines misschien nog een keer de bodem moet worden opgezocht. Maar dat is dus gissen.

Als het zwalkende beleid van het Witte Huis wel wordt doorgezet is het all bets off. Maar goed, daar spelen we dan ook wel weer op in. En met klem. We zijn nog altijd voorbereid op het worst case scenario waarin de markt nog eens 30 procent kan dalen. Dat zou overigens alleen maar meer kansen met zich meebrengen.

Onze aanpak zoals vorige week aangegeven

  • Cash terug de markt in.
  • Focus op aandelen die misschien nog steeds wel 30% nog kunnen dalen bij zwakke markten, maar volgens ons kunnen verdubbelen in een paar jaar.
  • Voorkeur voor bedrijven met pricing power en een cruciale rol in opkomende technologieën of die een unieke edge, of een bijna monopolie hebben.
  • Versnellen, vertragen en pauzeren met aankopen.

Wat is er tijdelijk precies vrijgesteld

De richtlijnen van US Customs and Border Protection vermelden een brede lijst van producten die buiten de tarieven vallen, waaronder:

  • Smartphones en laptops
  • Chips, halfgeleiders en machines voor chipproductie
  • Solid-state drives (SSD’s), geheugenkaarten, flash-opslag
  • Zonnecellen en flatscreens
  • Diverse elektronische onderdelen voor consumentenelektronica

Dit zijn allemaal kernonderdelen van de moderne technologie-industrie. Zonder vrijstelling zouden veel van deze producten fors duurder worden, met wereldwijde effecten op innovatie, marges en productieplanning.

De implicaties voor tech

De beslissing komt op een kritiek moment. AI-training, datacenters, mobiele apparaten en energietechnologie hangen allemaal af van een soepele aanvoer van chips en onderdelen. Vaak uit China of Taiwan. Het weren van deze producten uit het tariefsysteem is dus meer dan een symbolisch gebaar: het voorkomt directe schade aan een strategisch vitale industrie.

Wat dit concreet betekent

  • De prijzen van iPhones, laptops en andere devices blijven stabiel
  • Marges bij techbedrijven blijven intact
  • AI-ontwikkelingen ondervinden geen extra kostendruk
  • Productieketens blijven onaangetast — geen verplaatsing nodig
  • China behoudt toegang tot exportmarkten, wat de spanningen deels dempt
  • Langere termijn wel onzekerheid.

Politiek: draai van Trump

Wat begon als een poging om druk te zetten, eindigde in zelfbeschadiging. Door zichzelf inflatie op te leggen via tarieven, ondermijnde Trump zijn eigen geloofwaardigheid als onderhandelaar.

Intussen profiteert China van een nieuwe impuls in de export van consumentenelektronica. Een markt van 96 miljard dollar. En is de achterdeur Vietnam om sancties te omzeilen.

De tegenstrijdigheid is schrijnend: slechts vijf dagen geleden verklaarde Howard Lutnick nog dat smartphoneproductie naar de VS zou worden teruggehaald. Nu blijkt dat smartphones (tijdelijk) volledig zijn uitgezonderd. De hele logica van het beleid valt in duigen.

Zeker nu Lutnick weer zegt dat de uitzonderingen tijdelijk zijn. Dat is dus geen beleid en wijst er alleen maar op dat het niet erg lang kan duren voordat het beleid zo ongeloofwaardig is geworden dat beleggers zich er niets meer van aantrekken omdat ze er op rekenen dat er wordt ingegrepen.

Kritische noot

De koerswijziging van Donald Trump om extra tarieven op bepaalde technologische producten uit China te verlagen lijkt op het eerste gezicht gunstig. Toch blijft veel onduidelijk. Dat blijkt ook wel nu Lutnick het tijdelijk noemt en Trump zegt dat de er slechts een verschuiving is in categorieën.

De verlaging van enkele importtarieven van 145% naar 20% kan op korte termijn het marktsentiment wat ondersteunen, maar verandert niets aan het onderliggende risico voor Apple en andere technologiebedrijven.

Hoewel dit negatief klinkt, gaan we ervan uit dat in de komende maanden het handelsbeleid minder complex wordt en dat de Verenigde Staten en China opnieuw met elkaar om tafel gaan.

In ieder geval blijft onze visie hetzelfde. Dat houdt in dat er op de korte termijn nog steeds veel onduidelijkheid is, maar dat Trump aan het “folden” is. Er wordt ons inziens gewerkt aan handelsakkoorden voor de lange termijn.

Of dit nu van tevoren zo bedacht is of niet, het betekent dat neerwaartse bewegingen in de markt kansen gaan bieden voer de langere termijn. Onze cash blijven we dan ook gebruiken om opnieuw aandelen te kopen.

Dit kunnen we, zoals eerder beschreven, versnellen, vertragen of tijdelijk pauzeren. En zoals aangegeven met de 30-100-regel: de markt heeft in het ergste geval nog zo’n 30 procent neerwaarts potentieel, maar er zijn steeds meer aandelen die 100 procent opwaarts ruimte krijgen in de komende paar jaar.

De kans bestaat dat er binnen enkele maanden veel meer duidelijkheid en richting komt met betrekking tot de tarieven. Zo niet, dan wordt de ellende alleen maar groter.

Maar reken er vooral op dat er in dat geval wordt ingegrepen om te voorkomen dat Amerika in een complete depressie terechtkomt. Uiteindelijk zijn het Wall Street en de heersende belangen die aan de touwtjes trekken.

Conclusie

De vrijstelling van tarieven op technologieproducten is een duidelijke overwinning voor bedrijven, beleggers en consumenten. Maar het is ook een pyrrusoverwinning als het slechts tijdelijk blijkt te zijn en er geen definitieve oplossing komt.

Het haalt nog niet echt een ernstige dreiging weg uit de markt, herstelt nog niet het vertrouwen in de technologiesector, maar biedt wel nieuwe kansen voor beleggers.

Wij blijven doorgaan met het terugbrengen van cash in de markt en focussen op kwaliteit, schaal en strategisch belang. Ondanks de huidige onzekerheden

Dit zal echter niet in één rechte lijn verlopen, zoals we ook aangeven in de kritische noot hierboven. Maar de boodschap is duidelijk: hoe hard het ook nog gaat stormen, er is een draai gaande die uiteindelijk positief is.

Dit beleid is zo aan het zwalken dat het onmogelijk nog maanden vol te houden is. Daar spelen we dan ook op in.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.