Navigation

Thyssenkrupp: zwakke resultaten - visie op het aandeel

Thyssenkrupp$TKA heeft in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2023/2024 teleurstellende resultaten geboekt, waarbij zowel de orderintake als de omzet lager uitvielen dan het voorgaande jaar. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden zet het bedrijf belangrijke stappen in de strategische herstructurering van zijn bedrijfssegmenten.

Evaluatie van het aandeel

Wij zitten momenteel op een stijging vanwege de lopende reorganisaties, maar we moeten geduld hebben met het aandeel en staan in verlies. Echter, op het moment dat het aandeel weer gaat stijgen kan dit een grote beweging worden. Wanneer is niet duidelijk. Dat risico nemen we echter.

Ondanks de zwakke kwartaalresultaten zien we positieve elementen, zoals de significante verbetering van de aangepaste EBIT in Steel Europe en de progressie in de strategische herstructurering.

Op lange termijn verwachten we dat deze herstructureringsmaatregelen vruchten afwerpen, wat de winstgevendheid en aandeelhouderswaarde van Thyssenkrupp ten goede zal komen.

Samenvatting van de resultaten

In het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2023/2024 rapporteerde Thyssenkrupp een orderintake van 8,6 miljard euro en een omzet van 9,1 miljard euro, wat lager is dan de 10,2 miljard euro en 10,1 miljard euro in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan prijs- en vraaggerelateerde afnames bij Materials Services en Steel Europe. De aangepaste EBIT bedroeg 184 miljoen euro, een daling ten opzichte van de 205 miljoen euro een jaar eerder, voornamelijk door het ontbreken van positieve eenmalige effecten in de Automotive Technology-segment.

De vrije kasstroom (FCF) voor fusies en overnames (M&A) verbeterde ten opzichte van vorig jaar, maar bleef seizoensgebonden negatief op -197 miljoen euro. Dit werd ondersteund door lagere netto werkkapitaalvereisten.

Financiële vooruitzichten

Thyssenkrupp bevestigde zijn volledige jaarprognose voor de aangepaste EBIT en vrije kasstroom voor M&A voor het fiscale jaar 2023/2024. Het bedrijf verwacht dat de aangepaste EBIT zal stijgen tot een hoog driecijferig miljoen euro bereik (vorig jaar: 703 miljoen euro).

De vrije kasstroom voor M&A wordt nog steeds geschat op een laag driecijferig miljoen euro bereik (vorig jaar: 363 miljoen euro).

Vanwege waardeverminderingen bij Materials Services en negatieve effecten van CO2-termijncontracten bij Steel Europe, verwacht het bedrijf nu een nettoverlies in de lage driecijferige miljoen euro bereik (voorheen werd break-even verwacht).

Sterke punten

  • De aangepaste EBIT in Steel Europe steeg aanzienlijk tot 68 miljoen euro, vergeleken met -14 miljoen euro in het voorgaande jaar, dankzij lagere grondstof- en energiekosten en lagere afschrijvingen.
  • Marine Systems zag een toename van de orderintake en omzet, met een stijging van de aangepaste EBIT tot 25 miljoen euro, vergeleken met 14 miljoen euro een jaar eerder.
  • De sterke CET1-ratio van 14,9% biedt een solide buffer tegen toekomstige risico's.
  • De totale kosten daalden met 8% tot 1,6 miljard euro, wat resulteerde in een aanzienlijke verbetering van de kosten-inkomstenratio tot 58%.

Zwakke punten

  • Orderintake en omzet daalden respectievelijk met 16% en 10% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar, voornamelijk door dalingen bij Materials Services en Steel Europe.
  • De EBITDA daalde met 37% tot 293 miljoen euro, en de vrije kasstroom bleef negatief op -197 miljoen euro, ondanks enige verbetering.
  • Het nettoverlies bedroeg 72 miljoen euro, vergeleken met 203 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.
  • Earnings per share (EPS) kwamen uit op -0,13 euro, vergeleken met -0,36 euro een jaar eerder.

Toelichting van de CEO

Miguel López, CEO van Thyssenkrupp AG, verklaarde: "Thyssenkrupp presteerde zoals gepland in het tweede kwartaal – ondanks een nog steeds sombere marktomgeving. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strategische herpositionering van de groep, vooral in het staalbedrijf."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.