Navigation

TKH: niet overtuigend ondanks enkele 'positives' - verkapte winstwaarschuwing

TKH: niet overtuigend ondanks enkele 'positives' - verkapte winstwaarschuwing

TKH [TKH Group] $TWEKA rapporteerde gemengde resultaten over de eerste helft van 2024. De omzet daalde met 8,5% op jaarbasis tot €867,2 miljoen, waarbij de autonome daling 1,6% bedroeg. Deze omzet leverde een EBITA op van €95,8 miljoen, wat 11,3% lager was dan vorig jaar en onder de verwachtingen van analisten lag.

De daling in EBITA werd voornamelijk veroorzaakt door een aanhoudend lagere vraag vanwege voorraadafbouw bij klanten, opstartkosten gerelateerd aan capaciteitsuitbreiding en zwakke marktomstandigheden in bepaalde segmenten.

Positief is dat het orderboek met 8,5% toenam tot €1,05 miljard, wat vertrouwen geeft in toekomstige groei. Toch bleven de nettoresultaten, met een daling van 49,4% op jaarbasis, ver onder de verwachtingen. Ondanks enkele positieve ontwikkelingen, wijzen de gemengde resultaten en de dalende winstgevendheid op potentiële risico's voor de korte termijn.

Visie op het aandeel

Hoewel TKH Group in het tweede kwartaal een herstel liet zien, blijven de resultaten onder druk staan door aanhoudende uitdagingen zoals voorraadafbouw en zwakke markten, met name in de divisie Smart Vision systems.

De EBITA is gedaald en blijft achter bij de consensus van analisten. De outlook voor het volledige jaar 2024 geeft aan dat de EBITA naar verwachting zal uitkomen tussen €210 miljoen en €220 miljoen, wat lager is dan de €227,5 miljoen die door analisten werd verwacht. Dit duidt op een verkapte winstwaarschuwing.

Ondanks de groei in het orderboek en positieve signalen in bepaalde segmenten, zoals Smart Manufacturing systems, blijven we voorzichtig. Het aandeel bevindt zich in een groeisector, maar de huidige marktomstandigheden en de neerwaartse aanpassingen in de financiële vooruitzichten brengen risico's met zich mee.

Wij zijn momenteel niet van plan om posities in het aandeel in te nemen, maar om af te wachten totdat er meer duidelijkheid is over het herstel van de winstgevendheid.

Sterke punten

  • Orderboekgroei: Het orderboek is met 8,5% gestegen tot €1,05 miljard, wat vertrouwen geeft in de toekomstige omzetgroei.
  • Smart Manufacturing systems: Deze divisie liet een sterke EBITA-groei zien van 74,9% op jaarbasis, dankzij een hoge vraag naar bandenbouwsystemen.
  • Verbeterde toegevoegde waarde: De toegevoegde waarde steeg naar 51,8%, wat aantoont dat TKH erin slaagt om hogere kosten door te berekenen aan klanten.
  • Strategische portfoliowijzigingen: TKH heeft succesvol twee divesteringen en drie acquisities afgerond, wat bijdraagt aan de focus op kerntechnologieën.

Zwakke punten

  • Daling in EBITA en winstgevendheid: De EBITA daalde met 20,0% en de netto winst halveerde bijna, wat ver onder de verwachtingen lag.
  • Prijsdruk en zwakke vraag: Vooral in de divisie Smart Connectivity systems en Smart Vision systems, met name door aanhoudende voorraadafbouw en zwakke marktomstandigheden.
  • Hogere kosten: De stijging van operationele kosten door opstart- en uitbreidingskosten drukte op de marges.
  • Neerwaartse aanpassing van de outlook: De verwachte EBITA voor 2024 ligt lager dan de consensus, wat een teken van voorzichtigheid is vanuit het management.

Vooruitzichten (Guidance)

Voor de tweede helft van 2024 verwacht TKH Group een verbetering van de winstgevendheid, ondersteund door een sterk orderboek en de afname van opstartkosten. De omzet zal naar verwachting autonoom groeien, maar de EBITA wordt geschat tussen €210 miljoen en €220 miljoen, wat lager is dan in 2023. Dit suggereert dat hoewel er enige verbetering wordt verwacht, de volledige herstelcyclus langer kan duren dan aanvankelijk voorzien.

Uitspraken van de CEO

CEO Alexander van der Lof benadrukte dat het tweede kwartaal aanzienlijk beter was dan het eerste, mede dankzij sterke prestaties in Smart Manufacturing systems. Hij erkende echter de uitdagingen in de markten voor Smart Vision systems en Digitalization, maar blijft optimistisch over de verbeterde winstgevendheid in de tweede helft van 2024 en verdere groei in 2025.

Resumerend

Ondanks de groei in het orderboek en enkele positieve ontwikkelingen binnen de groep, blijven de resultaten van TKH Group gemengd. De dalende winstgevendheid en de neerwaartse aanpassing van de outlook wijzen op aanhoudende uitdagingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.