Navigation

Just Eat: met update - onderliggend zwak - geen langdurig verdienmodel

Just Eat: met update - onderliggend zwak - geen langdurig verdienmodel

Just Eat $TKWY meldde voorbeurs in een tussentijdse update dat de orders in het vierde kwartaal van 2023 zoals verwacht iets zijn afgenomen, maar de winstgevendheid hoger was dan voorspeld. Het aantal orders daalde met 7% tot 223,1 miljoen. De bruto-transactie-waarde daalde met 5% tot 6,75 miljard euro.

Visie op het aandeel en reactie op cijfers


De cijfers die deze woensdag naar buiten zijn gekomen zijn gewoonweg slecht. Het wordt verpakt in een mooi pakketje door een aantal elementen naar voren te brengen als afleiding voor beleggers. Kijk je daar doorheen, dan mag je stellen dat deze cijfers enkel en alleen de al langer ingezette zwakte tonen.

Het aantal orders daalt en de brutotransactiewaarde staat onder druk. Dat de winstgevendheid iets hoger is dan eerder aangegeven komt enkel en alleen door kostenbesparingen. Tevens wordt gemeten in aangepaste EBITDA waar je alle kanten mee op kan. En op een gegeven moment is er niks meer te bezuinigen en zal het van groei moeten komen. En die groei ontbreekt.


Het is nu afwachten wat het aandeel gaat doen. Wij blijven in ieder geval weg uit het aandeel en zijn al geruime tijd negatief over de koersontwikkeling. Dat geldt overigens ook voor soortgelijke andere aandelen in Europa.

Het enige wat ze kunnen doen is kosten besparen, maar een langdurig winstmodel bedenken ontbreekt. Al met al reden om weinig fiducie te hebben in deze sector op dit moment.


De aangepaste EBITDA voor 2023 was met ongeveer 320 miljoen euro iets hoger dan de verwachtingen van 310 miljoen euro. De vrije kasstroom was ongeveer break-even in de tweede helft van 2023. Op 28 februari publiceert Just Eat de volledige cijfers over 2023, inclusief de outlook voor het lopende jaar. Het bedrijf overweegt nog steeds een volledige of gedeeltelijke verkoop van Grubhub.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.