Navigation

Just Eat - "sell on rallies" na cijfers

Just Eat Takeaway [Just Eat] (TKWY) boekte in H1 een positieve aangepaste EBITDA van 143 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 134 miljoen euro vorig jaar.

De orders in Noord-Europa, VK en Ierland groeiden in Q2 en de vrije kasstroom was positief. In Noord-Amerika daalden de orders met 15%, maar er was verbetering in Q2 2023.  De bruto transactiewaarde verminderde met 6% tot 13,2 miljard euro. De vrije kasstroom verbeterde van 407 miljoen euro negatief tot 78 miljoen euro negatief.

Bij de cijfers over het eerste kwartaal van 2023, die in april bekend werden gemaakt, verhoogde Just Eat Takeaway de outlook. Het bedrijf verwacht nu een positieve aangepaste EBITDA van ongeveer 275 miljoen euro, ten opzichte van 225 miljoen euro aan het begin van het jaar. Deze outlook werd woensdag gehandhaafd.

De brutotransactiewaarde kan tot vier procent dalen of tot twee procent stijgen dit jaar. De groei zal wel richting het einde van het jaar plaatsvinden. De vrije kasstroom moet halverwege 2024 positief zijn.


Visie op cijfers en aandeel Just Eat

De cijfers zijn aan de bovenkant van de verwachtingen. Echter, de brutotransactiewaarde staat onder druk, wat slecht is. Ook is het EBITDA-resultaat alleen verbeterd door kosten te verlagen, wat op een gegeven moment ophoudt.

We vragen ons af hoe verschillende rechtszaken in de VS van invloed kunnen zijn, waarbij bezorgers zekerdere inkomsten willen hebben. Dit raakt Just Eat misschien niet rechtstreeks, maar wel via haar belang in GrubHub waar het maar niet van de grond komt.

Na de cijfers denken wij dat het aandeel misschien vanuit speculatieve hoek kan stijgen. Toch zien wij de stijging als tijdelijk. Er blijft druk in de sector en we voorzien nog voldoende tegenslagen voor het bedrijf. We zouden de term "sell on rallies" willen toepassen in het geval van Just Eat.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.