Navigation

TomTom: alles is slecht bij de cijfers - slechte communicatie - niks mee doen

TomTom $TOM2 heeft een groter dan verwacht operationeel verlies gerapporteerd over het tweede kwartaal van 2024. Het verlies is te wijten aan lagere inkomsten in de divisies locatietechnologie voor auto's en consumenten, en het bedrijf heeft zijn vooruitzichten voor 2025 opgeschort.

Wegblijven uit aandeel

De cijfers van TomTom zijn ronduit slecht. Allereerst willen we melden dat we vinden dat het bedrijf eerder had moeten waarschuwen dat de cijfers zouden tegenvallen. Er is sprake van een slechte communicatie met beleggers. Zelfs de kop bij deze dramatische cijfers is misleidend, zoals je zal zien als het het persbericht opent.

Hoewel TomTom eerder meldde dat ze een aantal nieuwe zakelijke deals hadden gesloten en daar erg positief over deden, blijkt nu dat dit allemaal weinig voorstelt.

De winstwaarschuwing mag fors genoemd worden omdat meteen de verwachtingen voor 2025 worden ingetrokken. Daarnaast geeft het bedrijf nog geen nieuwe doelstellingen af, wat aangeeft dat ze waarschijnlijk zelf niet weten hoe het verder moet.

Het gevolg hiervan is dat de financiële situatie bij TomTom waarschijnlijk aanzienlijk zal verslechteren. Ondanks bijvoorbeeld de recent afgesloten hechtere samenwerking met Microsoft roept het de vraag op of TomTom ooit weer uit het dal zal kunnen klimmen.

In ieder geval zien we geen reden, zoals we ook al eerder meldden, om iets met het aandeel te doen. Met deze cijfers blijven we weg van het aandeel, waarbij een flinke koersdaling mogelijk is.

TomTom boekte een verlies voor rente en belastingen (EBIT) van 5,2 miljoen euro voor het tweede kwartaal van 2024. Dit is een stijging ten opzichte van het verlies van 3,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Het bedrijf verklaarde dat het zijn verwachtingen voor 2025 niet zou halen en dat het nieuwe doelstellingen voor volgend jaar zal presenteren wanneer het de jaarresultaten voor 2024 rapporteert.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.