Navigation

Crypto: scherpe daling start-ups - schoonschip maken - kijken naar 2024 - visie

In augustus was er een scherpe daling te zien bij crypto-startups, waarbij durfkapitaalfinanciering daalde tot onder de $500 miljoen. Dit is het laagste niveau in meer dan twee jaar volgens gegevens van The Block Research. Dit is niet verrassend en hoeft op zich niet negatief te zijn voor de lange termijn.

Dit jaar en mogelijk een gedeelte van 2024 is misschien wel een overgangsperiode waarna de techniek eventueel tot bloei kan komen zonder dat dit betekent dat crypto-munten perse gaan stijgen.

De reden dat de lage investeringen in startups niet alleen negatief hoeft te worden uitgelegd komt als eerste doordat veel crypto-start-ups pure bedriegerij zijn en ook de VC's daarachter. Deze piepen er nu tussenuit.

Vaak zijn zogenaamde investeringen het ruilen van munten die dan even worden opgeklopt met mooie verhalen. En dan, als de koers is opgeklopt door vaak influencers te betalen die veel volgers hebben, dan wordt tegen een hogere prijs de handel gedumpt aan het publiek. In dit piramidespel maakt de gewone belegger geen kans en verliest vaak zijn geld.

Als tweede zullen de serieuze start-ups en investeerders hopelijk volgend jaar weer terugkeren. We verwachten vooral veel van de MiCA-wet in Europa. De MiCa-wet zal heus niet feilloos zijn en aanpassingen nodig hebben, maar ze maakt de crypto-industrie wel weer veiliger en overzichtelijker.

Als derde wijst de daling van het aantal crypto start-ups erop dat er te weinig nieuwe ideeën zijn waar serieuze VC's hun geld in willen stoppen. Zodra er meer duidelijkheid is over regelgeving is de kans groter dat er wel mensen met ideeën bereid zijn weer in crypto te stappen.

Want het idee van crypto als toepassing (naast ook stablecoins) is er op zich wel en kan links of rechtsom eventueel een rol gaan spelen.

Wat we ook willen toevoegen is dat een eventuele vervolging van CZ, de oprichter van Binance - zoals in de serieuze media wordt gemeld en wordt overwogen door de Amerikanen - misschien slecht is voor de korte termijn, maar niet voor de lange termijn. Een bedrijf dat geen hoofdkantoor heeft hoort niet thuis in crypto of in welke business dan ook.

Mocht het misgaan met Binance is dat mogelijk ook het einde van veel nutteloze altcoins wat weer goed is. Het enige dat jammer is, is het feit dat de techniek van Binance wel heel goed is. Wat dat betreft is het zonde dat CZ er uiteindelijk een zooitje van heeft gemaakt. Hij is uiteraard onschuldig (mocht hij worden aangeklaagd) totdat het tegendeel is bewezen, dat willen we wel toevoegen.

Ondanks dat we enige hoop  hebben dat in de loop van volgend jaar het zonnetje weer een beetje gaat schijnen voor crypto, geldt voor de korte termijn dat verdere dalingen dus niet worden uitgesloten.

Ook als dat zonnetje er weer is betekent dat niet dat alle cryptovaluta omhoog zullen gaan. De meesten zullen dan waarschijnlijk ook naar nul gaan. Het betekent wel dat de kans is toegenomen dat serieuze projecten en mogelijk ook nieuwe serieuze start-ups meer kans maken.

Maar ook dan willen we schrijven dat crypto geen intrinsieke waarde heeft, waardoor een stijging vrijwel altijd (ook bij serieuze projecten) tijdelijk is. In ieder geval is de techniek iets wat bruikbaar kan zijn en wie weet wat voor moois daaruit voortkomt. Wat en hoe zal moeten blijken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.