Chips wars: na doorbraak Huawei kans op nog hardere confrontatie
De chipdoorbraak van Huawei die deze week is aangekondigd heeft het potentieel om de spanningen in de technologische strijd tussen de Verenigde Staten en China te verhogen.
Dit kan leiden tot strengere beperkingen op de export van halfgeleidertechnologie en mogelijk invloed hebben op de wereldwijde chipindustrie. De kans is groot dat er steeds strengere exportrestricties komen vanuit het Westen en dat ook de landen die als vrienden van China worden gezien onder deze regels zullen vallen.
Zo is er al een aankomend verbod aangekondigd op de meest geavanceerde NVIDIA $NVDA chips voor een aantal Arabische landen, omdat deze kunnen worden doorverkocht aan China. Door alle beperkingen naar China is dit juist een extra stimulans om onafhankelijk te worden van het Westen voor het land.
Chipaandelen: gevoelig voor negatief nieuws: SOX
Dit zou dus ook inhouden dat westerse chipbedrijven op de korte termijn, in de komende paar kwartalen, meer last zullen krijgen van de sancties. Ook sancties vanuit China om "wraak" te nemen. Dit maakt chipaandelen qua sentiment gevoelig om op zijn best zijwaarts te bewegen en mogelijk zelfs verder te corrigeren. De $SOX is overigens al eerder gestuit op een weerstand die vergelijkbaar was met die in 2021.
Op de iets langere termijn kunnen de boycots van China mogelijk een beperkte invloed hebben, hoewel het het allerbeste zou zijn als beide landen serieus met elkaar in gesprek zouden gaan. Maar die kans is nu weer kleiner geworden, maar nog steeds niet van de baan.
De race: chip wars - korte termijn onzekerheid
Doordat chipbedrijven omzet kunnen verliezen in China is de kans groot dat ze nog meer subsidies zullen krijgen. We hebben het hier al eerder over gehad en denken dat dit het verlies in China kan opvangen.
Ook worden westerse chipbedrijven waarschijnlijk aangespoord om de "chip wars" te winnen wat ook ook weer gepaard zal gaan met het uitdelen van subsidies en belastingvoordelen.
Maar voor de korte termijn neigt het sentiment toch naar een meer risicomijdende houding bij de chipaandelen. Dit past trouwens bij de visie die we al hebben. Die is dat we positief blijven over de onderliggende trend (langere termijn), maar wel posities al gereduceerd zouden hebben om winst veilig te stellen vanwege de risico's op de korte termijn in combinatie met een zwakker sentiment. Mochten deze aandelen verder dalen kan dat dus juist weer kansen bieden. Wanneer en op welk niveau zal nog moeten blijken.
Voorzitter China-comité: Huawei - SMIC
Terug naar Amerika. Op deze woensdag heeft Mike Gallagher, voorzitter van het China-comité van het Huis van Afgevaardigden, opgeroepen tot het stopzetten van alle (inderdaad alle) technologie-export naar Huawei en het belangrijkste Chinese halfgeleiderbedrijf SMIC.
Deze oproep volgde op de ontdekking van nieuwe chips in Huawei-telefoons die mogelijk in strijd zijn met de door de VS opgelegde handelsbeperkingen.
Huawei Mate 60 Pro
De nieuwste Huawei Mate 60 Pro-smartphone wordt aangedreven door een chip geproduceerd door China's belangrijkste contract-chipmaker, SMIC, met behulp van geavanceerde 7-nanometer (nm) technologie.
Twijfels doeltreffendheid sancties: kans escalatie
De aandacht voor dit onderwerp kan het Congres aanmoedigen om strengere technologische sancties tegen China te overwegen als onderdeel van bredere concurrentievoorstellen. Kortom, de voortdurende technologische strijd tussen de Verenigde Staten en China zou weer verder kunnen escaleren.
ASML
De meest geavanceerde chip waar SMIC eerder bekend om stond was een 14nm-chip. Dit nadat Washington eind 2020 verhinderde dat SMIC een EUV-machine van het Nederlandse bedrijf $ASML kon verkrijgen.
Echter, de pers schreef reeds vorig jaar dat SMIC er waarschijnlijk in was geslaagd om 7nm-chips te produceren door eenvoudigere DUV-machines aan te passen die ze nog steeds vrij konden kopen van ASML.
Gedeelte verkoop nog wel toegestaan tot nu toe
Hoewel Huawei en SMIC al waren onderworpen aan handelsbeperkingen, waaronder de Foreign Direct Product Rule, hebben leveranciers desondanks miljarden dollars aan vergunningen gekregen om Amerikaanse technologie aan deze bedrijven te verkopen, waarbij ongeveer 90% van deze vergunningen betrekking had op verkoop aan SMIC.
China: extra geld naar chips - 40 miljard dollar
China heeft zich al voorbereid op mogelijke nieuwe sancties en een verharding van de chip oorlog en plant de oprichting van een investeringsfonds van $40 miljard om de binnenlandse halfgeleiderindustrie te versterken.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.