Navigation

Texas: dinsdag EV belastingwet van kracht - Tesla

In Texas wordt op 1 september een wet van kracht die elektrische voertuig-eigenaren verplicht om jaarlijks een vergoeding van $200 te betalen. Nieuwe eigenaren van elektrische voertuigen moeten ook eenmalige registratiekosten van $400 betalen.

Het doel van de wet is om het verloren belastinginkomen te compenseren vanwege het ontbreken van benzineverbruik bij elektrische voertuigen. Andere Amerikaanse staten leggen ook jaarlijkse vergoedingen op aan eigenaren van elektrische voertuigen.

Vooralsnog neutraal voor EV-makers

Critici vrezen dat dit mensen ontmoedigt om elektrische auto's te kopen. Aan de andere kant blijven er belastingvoordelen en stimulansen voor de aankoop van elektrische voertuigen bestaan. Het effect van deze nieuwe maatregel zal waarschijnlijk beperkt blijven. Sinds de wet eerder is getekend was dit al bekend.

Wel geldt dat er een trend gaande is dat zowel lokale overheden als federale overheden waarschijnlijk in de komende jaren steeds hogere belastingen invoeren op EV's. Immers, het wegvallen van inkomsten uit brandstofmotoren moet gecompenseerd worden.

Zolang daar ook weer subsidies tegenover staan maakt dit niet zoveel uit. Dat is voorlopig het geval en zodoende zal vanuit deze situatie er voorlopig waarschijnlijk geen negatief effect zijn op de verkoop van EV's. Dat kan wel veranderen over een langere periode.

Tesla: long blijven zitten - niet bijkopen

Tesla $TSLA zal ook geconfronteerd worden met deze hogere belastingen. Ook geldt dat bepaalde modellen van Tesla volgend jaar in bepaalde staten een lager belastingvoordeel gaan genieten (zie eerdere berichtgevingen en een goede bron van informatie is Insideevs).

Tesla zal hier waarschijnlijk op inspelen door nieuwe modellen te ontwikkelen die wel weer voldoen aan alle voorwaarden voor subsidie. De "pijn" zal vooral gevoeld worden bij de kleinere spelers die minder financiële middelen hebben en minder flexibel zijn.

Dat gezegd hebbende zouden wij nu het aandeel Tesla niet bijkopen. We zijn al gedraaid naar een bullish visie op lagere niveaus. We hebben een stop in winst liggen en het valt op dat het aandeel de laatste tijd vast blijft zitten in een bepaalde bandbreedte.

Mocht het aandeel corrigeren dan wordt dat wel gezien als een mogelijke instapkans bij de huidige informatie wat ondermeer te maken heeft met de toekomstige groei in India die een eventuele zwakkere groei in China kan compenseren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.