Navigation

TSMC: hele sterke cijfers - de AI boom gaat door - visie op het aandeel

TSMC: hele sterke cijfers - de AI boom gaat door - visie op het aandeel

Dit is een vervolg na een eerdere instant view.

Taiwan Semiconductor [TSMC] $TSM heeft zijn financiële prestaties voor het derde kwartaal van 2024 gepresenteerd en de cijfers zijn aanzienlijk beter dan verwacht. Wij blijven bullish over het aandeel.

De nettowinst steeg met 54,2% jaar-op-jaar naar NT$ 325,26 miljard (ongeveer $ 10 miljard), terwijl de omzet met 39% steeg naar NT$ 759,69 miljard. Ook de outlook is positief.

Dit winst wordt voornamelijk gedreven door de hoge vraag naar AI-chips van NVIDIA en de productie van geavanceerde processors voor de nieuwste iPhone-serie van Apple. De brutomarge kwam uit op 57,8%, wat ook een verbetering is ten opzichte van het vorige jaar.

Visie op het aandeel

Onze visie op het aandeel TSMC is positief, en we zitten reeds op een stijging. De sterke vraag naar geavanceerde halfgeleiders, met name in de AI- en smartphone-sector, plaatst TSMC in een groeiende sector.

De indrukwekkende cijfers van het derde kwartaal onderstrepen dit, met een aanzienlijke toename in zowel omzet als nettowinst, wat aantoont dat TSMC niet alleen zijn concurrentiepositie behoudt, maar deze ook versterkt.

Het bedrijf maakt optimaal gebruik van zijn sterke positie in de markt voor geavanceerde chips, met 69% van de waferomzet afkomstig uit technologieën van 7 nanometer en kleiner.

Dit weerspiegelt niet alleen de technologische leiderschap van TSMC, maar ook de groeiende vraag in sectoren zoals High Performance Computing, waar 51% van de netto-inkomsten vandaan komt, en smartphones, goed voor 34%.

Bovendien is er momenteel geen significante overcapaciteit of prijsdruk in de sector. De vraag naar geavanceerde chips overstijgt de productiecapaciteit van veel concurrenten, wat TSMC in staat stelt om zijn marges te maximaliseren en zijn brutomarge op 57,8% te krijgen.

Met een sterke kaspositie van NT$ 1.886,78 miljard en een positieve vrije kasstroom van NT$ 184,91 miljard, heeft het bedrijf de middelen om zijn toekomstige investeringen en kapitaaluitgaven te ondersteunen. Dit creëert een omgeving waarin TSMC zijn prijzen kan handhaven en tegelijkertijd kan investeren in verdere groei en ontwikkeling.

In conclusie zien we bij TSMC niet alleen een solide prestatie in het verleden, maar ook een robuuste toekomst. De combinatie van sterke vraag, technologische innovatie en een sterke financiële basis maakt ons optimistisch over het aandeel.

We hebben eerder een positie ingenomen in TSMC en verwachten dat deze investering zal renderen in het licht van de aanhoudende groei in de halfgeleidersector.

De eanings call: chipvraag en CAPEX - outlook 2025

Volgens opmerkingen van TSMC tijdens de earnings call stabiliseert de vraag naar chips en begint deze te verbeteren. Het bedrijf verwacht dat 2025 een gezond jaar zal zijn voor de chipindustrie, wat een positief signaal is.

De CFO van TSMC heeft in de earnings call het kwartaalresultaat voor Q4 bijgesteld naar een omzet tussen de $26,1 miljard en $26,9 miljard, wat hoger is dan de eerdere schatting van $24,2 miljard en een significante stijging van $19,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Dit geeft aan dat de vraag naar chips, vooral gedreven door AI, realiteit is en nog maar net begint. De vooruitzichten voor de omzet voor het volledige jaar 2024 zijn ook verhoogd, wat de verwachtingen voor de toekomst versterkt.

Hoewel de huidige CAPEX lager was dan de marktexpectaties, kan een toename van de chipvraag in de komende jaren leiden tot hogere investeringen. Dit zou kunnen betekenen dat bedrijven als ASML misschien wel net de somber zijn geweest. De cijfers van ASML lieten al een verschuiving zien naar een lagere huidige CAPEX.

Samenvattend geeft de earnings call aan dat 2025 een sterk jaar kan worden voor de chipsector, met TSMC dat de groei aanjaagt door de toenemende vraag naar AI-technologieën.

De CAPEX kan stijgen (doch meer gecontroleerd dan eerder verwacht) als bedrijven zich voorbereiden op deze groei, wat een impact kan hebben op de algehele markt.

Sterke punten

  • Recordomzet en nettowinst: De omzet steeg met 39,0% jaar-op-jaar en de nettowinst met 54,2%.
  • Verbeterde marges: De brutomarge steeg naar 57,8%, en de operationele marge verbeterde naar 47,5%.
  • Hogere vraag naar geavanceerde technologieën: 69% van de totale waferomzet kwam uit geavanceerde technologieën van 7 nanometer en kleiner.
  • Krachtige prestaties in de markten voor AI en smartphones: De segmenten voor High Performance Computing en smartphones vertegenwoordigden respectievelijk 51% en 34% van de netto-inkomsten.
  • Sterke kaspositie: De kaspositie is toegenomen tot NT$ 1.886,78 miljard, met een gratis kasstroom van NT$ 184,91 miljard.
  • Positieve toekomstvisie: TSMC blijft duidelijk positief over de toekomst.

Zwakke punten

  • Hogere operationele kosten: De totale operationele kosten stegen met 12,5% ten opzichte van het vorige kwartaal, wat druk kan uitoefenen op de marges in de toekomst.
  • Afhankelijkheid van specifieke markten: De afhankelijkheid van de AI-markt en de smartphone-industrie kan riskant zijn als deze markten verzadigd raken of als de vraag afneemt.

Vooruitzichten (guidance)

TSMC verwacht een aanhoudende vraag naar zijn geavanceerde technologieën, met name in de AI-sector. De outlook voor het vierde kwartaal lijkt positief, hoewel er voorzichtigheid is over de algemene marktomstandigheden en mogelijke fluctuaties in de vraag. Het bedrijf blijft investeren in zijn technologie en infrastructuur, wat de groei op lange termijn zou moeten ondersteunen.

Financiële cijfers

  • Omzet: NT$ 759,69 miljard in Q3 2024, een stijging van 12,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 39,0% jaar-op-jaar.
  • Nettowinst: NT$ 325,26 miljard, wat een stijging van 31,2% ten opzichte van Q2 2024 en 54,2% ten opzichte van Q3 2023 vertegenwoordigt.
  • Brutomarge: 57,8%, een verbetering van 4,6 percentagepunten ten opzichte van het vorige kwartaal.
  • Operationele marge: 47,5%, een stijging van 5,0 percentagepunten ten opzichte van het vorige kwartaal.
  • Vrije kasstroom: NT$ 184,91 miljard, een stijging van NT$ 12,92 miljard ten opzichte van het vorige kwartaal.
  • Kapitaaluitgaven: US$ 6,40 miljard in Q3 2024.

Toevoegingen van het management

C.C. Wei, de CEO van TSMC, merkte op dat de sterke vraag naar geavanceerde chips in verschillende sectoren, zoals AI en smartphones, een belangrijke drijfveer is voor de groei. Wendell Huang, de CFO, benadrukte het belang van het continue investeren in technologie om concurrerend te blijven in de snel evoluerende markt van halfgeleiders.

Resumerend

De resultaten van TSMC voor het derde kwartaal zijn indrukwekkend en overtreffen de verwachtingen. De stijgende vraag naar AI-technologieën en de productie voor toonaangevende merken zoals Apple dragen bij aan deze groei.

Desondanks zijn er ook zwakke punten, zoals de stijgende operationele kosten en afhankelijkheid van specifieke markten, die in de gaten gehouden moeten worden. TSMC blijft echter goed gepositioneerd voor toekomstige groei, met een sterke financiële basis en een duidelijke focus op innovatie. Wij blijven op een stijging van het aandeel zitten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.