Navigation

TSMC & Samsung: overwegen megafabrieken VAE - EU weer overgeslagen - ASML

Chipfabrikanten TSMC $TSM [dat we eerder hebben gekocht] en Samsung zijn in gesprek over de bouw van megafabrieken in de VAE, met een mogelijke waarde van meer dan $100 miljard.

Deze projecten, ondersteund door Abu Dhabi’s staatsinvesteringsfonds Mubadala, zouden de wereldwijde chipproductie moeten vergroten en de AI-industrie versterken. Er zijn echter aanzienlijke technische en logistieke uitdagingen, zoals de behoefte aan gezuiverd water en gespecialiseerd personeel.

De betrokkenheid van de Amerikaanse overheid, met name rond de toegang van China tot geavanceerde AI-chips, bemoeilijkt de besprekingen. De bouw zal waarschijnlijk pas beginnen zodra deze obstakels zijn opgelost.

Europa

Europa wordt mogelijk opnieuw overgeslagen door deze grote chipbedrijven, wat de zorgen vergroot dat het continent verder achterop raakt in de mondiale chipindustrie. Ondanks Europese subsidies en stimuleringspakketten blijft Europa achter bij de VS en Azië op het gebied van chipproductie en technologie.

ASML

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.