Navigation

Uber: sterke cijfers - al eerder op up - visie op het aandeel en meer

Uber: sterke cijfers - al eerder op up - visie op het aandeel en meer

Uber Technologies [Uber] $UBER heeft in het tweede kwartaal van 2024 een aanzienlijke financiële groei laten zien. De omzet steeg met 16 procent op jaarbasis tot 10,7 miljard dollar, terwijl de bruto-boekingen met 19 procent groeiden tot 40 miljard dollar. Vooruitkijkend verwacht Uber in het derde kwartaal een aangepaste EBITDA tussen de 1,58 en 1,68 miljard dollar en bruto-boekingen tussen de 40,25 en 41,75 miljard dollar.

Visie op het aandeel Uber

Op basis van de recente financiële prestaties van Uber, verwachten wij een stijging van het aandeel. We zitten ook al op een up vanaf 37,1 dollar waarbij het aandeel onlangs flink is gecorrigeerd. Hoewel de koers nu hoger staat voorbeurs, is het niet duidelijk of de correctie echt voorbij is. We blijven echter op een stijging zitten en zien meer winst qua lange trend.

Allereerst wijzen de sterke financiële resultaten van het tweede kwartaal 2024 op een stabiele en groeiende bedrijfsvoering. Deze cijfers tonen aan dat Uber in staat is om zowel zijn mobiliteits- als bezorgdiensten effectief te schalen en te laten groeien. De aangepaste EBITDA van 1,6 miljard dollar, een stijging van 71 procent ten opzichte van vorig jaar, benadrukt de verbeterde winstgevendheid en operationele efficiëntie van het bedrijf.

Uber beschikt ook over aanzienlijke verrekenbare belastingverliezen (rond de 30 miljard dollar), wat betekent dat toekomstige winsten minder zwaar belast worden. Dit biedt Uber een fiscaal voordeel dat kan bijdragen aan hogere nettowinsten in de toekomst. Het vermogen om belastingverliezen te verrekenen kan dus een aanzienlijke invloed hebben op de winstgevendheid van Uber op de lange termijn en maakt het aandeel aantrekkelijker voor beleggers.

Uber genereerde in het tweede kwartaal een operationele kasstroom van 1,8 miljard dollar en een vrije kasstroom van 1,7 miljard dollar. Dit toont aan dat Uber niet alleen winstgevend opereert, maar ook significant cash genereert, wat ruimte biedt voor verdere investeringen, schuldaflossing en extra beloningen voor aandeelhouders.

Het aantal ritten en bestellingen op het platform steeg met 21 procent tot 2,8 miljard. Dit benadrukt de toename in gebruikersactiviteit en de groeiende vraag naar Uber's diensten. Deze groei is opvallend en kan aangeven dat de markt nog lang niet verzadigd is.

Een andere positieve factor is de eerdere opname van Uber in de S&P 500 index. Deze opname is een belangrijke erkenning van de groei en stabiliteit van Uber en verhoogt de zichtbaarheid en aantrekkingskracht van het aandeel voor institutionele beleggers en kan leiden tot meer vraag vanuit indexbeleggers.

Gecombineerd met de strategische initiatieven en partnerschappen die Uber aangaat, zoals de samenwerking met Instacart en de uitbreiding van Uber Shuttle, zien wij een sterk groeipotentieel voor het bedrijf. Ook de bijna monopoliesituatie is een absolute plus voor beleggers. De diverse inkomstenstromen en de continue innovatie binnen het platform ondersteunen onze positieve visie op het aandeel.

Sterke punten

  • Sterke omzetgroei: De omzet steeg met 16 procent op jaarbasis tot 10,7 miljard dollar.
  • Toename in bruto-boekingen: De bruto-boekingen groeiden met 19 procent tot 40 miljard dollar.
  • Verbeterde winstgevendheid: De aangepaste EBITDA steeg met 71 procent tot 1,6 miljard dollar.
  • Positieve netto winst: Uber rapporteerde een netto winst van 1 miljard dollar, een significante verbetering ten opzichte van eerdere verliezen.
  • Hoge vrije kasstroom: De vrije kasstroom bedroeg 1,7 miljard dollar, wat de sterke cashflow-generatie van het bedrijf benadrukt.

Zwakke punten

  • Invloed van eenmalige posten: De netto winst werd beïnvloed door een eenmalige meevaller van 333 miljoen dollar uit investeringen, wat niet als terugkerend kan worden beschouwd.
  • Valuta-effecten: Vooruitzichten wijzen op tegenwind door valuta-effecten, wat de groei in bruto-boekingen zou kunnen beïnvloeden.
  • Kostenbeheersing: Ondanks de groei in omzet en bruto-boekingen blijft kostenbeheersing een uitdaging, gezien de stijgende operationele kosten.

Financiële resultaten tweede kwartaal 2024

Uber Technologies rapporteerde sterke financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2024. De omzet steeg met 16 procent op jaarbasis tot 10,7 miljard dollar. De bruto-boekingen, het totale bedrag dat gebruikers hebben uitgegeven, stegen met 19 procent tot 40 miljard dollar. Dit is een weerspiegeling van een aanzienlijke groei in zowel de mobiliteit- als bezorgingssegmenten van Uber.

De aangepaste EBITDA, een belangrijke maatstaf voor de winstgevendheid van het bedrijf, steeg met 71 procent tot 1,6 miljard dollar. Deze groei werd aangedreven door een toename in zowel ritten als bestellingen op het platform. Uber behaalde een netto winst van 1 miljard dollar, wat een grote verbetering is ten opzichte van het verlies van 654 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2024. Deze winst omvatte een eenmalige meevaller van 333 miljoen dollar uit investeringen.

De vrije kasstroom, het geld dat Uber genereerde uit zijn operaties na aftrek van kapitaalinvesteringen, bedroeg 1,7 miljard dollar. Dit toont de sterke cashflow-generatie van het bedrijf aan, wat belangrijk is voor toekomstige investeringen en schuldaflossingen.

Outlook voor derde kwartaal 2024

Voor het derde kwartaal van 2024 verwacht Uber een aangepaste EBITDA tussen de 1,58 en 1,68 miljard dollar, wat een groei van 45 tot 54 procent op jaarbasis vertegenwoordigt. Het bedrijf voorziet bruto-boekingen tussen de 40,25 en 41,75 miljard dollar, wat een jaarlijkse groei van 18 tot 23 procent betekent in constante valuta. Deze vooruitzichten wijzen op een positieve groei, ondanks verwachte tegenwind door valuta-effecten.

Uitspraken van de CEO

CEO Dara Khosrowshahi benadrukte de sterke prestatie van Uber in het tweede kwartaal van 2024, waarbij hij opmerkte dat de groei van ritten zes kwartalen op rij meer dan 20 procent bedroeg. Hij wees op de toenemende frequentie van platformgebruik door consumenten en de recordverdiensten van chauffeurs en bezorgers, die gezamenlijk 17,9 miljard dollar verdienden in het kwartaal.

CFO Prashanth Mahendra-Rajah benadrukte de sterke topline trends en de operationele hefboomwerking die de duurzame groei en aanzienlijke cashflow-generatie van het platform aantonen. Uber begon tijdens het kwartaal met de terugkoop van aandelen als onderdeel van hun lange termijn strategie om aandeelhouderswaarde te creëren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.