Navigation

Uber: cijfers en toekomst sterk - al op een stijging vanaf 37,1 dollar - visie

Uber: cijfers en toekomst sterk - al op een stijging vanaf 37,1 dollar - visie

Uber $UBER rapporteerde deze woensdag resultaten over het vierde kwartaal die beter zijn dan verwacht, zowel qua omzet als qua winst. Het aandeel ligt voorbeurs echter iets lager, maar dat komt misschien door enige winstnemingen nadat de koers de laatste tijd het erg goed heeft gedaan.

De winst per aandeel bedroeg 66 cent, terwijl de verwachting 17 cent was. De omzet kwam uit op 9,94 miljard dollar tegen een verwachting van 9,76 miljard dollar.

De nettowinst bedroeg 1,4 miljard dollar, dus 66 cent per aandeel, vergeleken met de nettowinst vorig jaar in dezelfde periode van 595 miljoen dollar en 29 cent per aandeel. De nettowinst van Uber omvat een netto voordelige impuls van 1 miljard dollar dankzij niet gerealiseerde winst uit herwaarderingen.

Het aandeel Uber

De cijfers van Uber zijn over de linie beter dan verwacht. De omzet van het bedrijf steeg met 15 procent en dit geeft aan dat Uber de weg naar winstgevendheid waarschijnlijk permanent heeft gevonden.

Als we eerst kijken we naar de koers op basis van prijs actie dan zien we op de charts dat het aandeel op prijs gedreven actie duidelijk opwaarts beweegt. Wij zijn overigens voor het eerst in Uber gaan stappen toen de koers op 37,1 dollar stond, dat was in februari 2023.

We zien nu op de chart dat er onlangs een versnelling heeft plaatsgevonden van de opwaartse trend. Met andere woorden: het heeft het huidige trendkanaal verlaten. Op zich denken we dat dit terecht is, maar tegelijkertijd is de stijging zo fors geweest dat het best mogelijk is dat het aandeel tijdelijk gaat consolideren. Echter, mocht het aandeel terugvallen dan is de kans groot dat we zelfs nog een derde tranche gaan inleggen.

Uber laat weten dat het positief gestemd is over de toekomst. Daar meteen op inhakend, we hebben wel eens vaker verteld dat Uber gezien kan worden als een bijna monopolie-bedrijf. Anderen kunnen haar niet meer bijhouden en de concurrentie wordt steeds dunner, waardoor Uber een steeds sterkere positie krijgt. Zowel haar vrije cashflow, techniek als marktpositie kunnen ertoe leiden dat het daardoor verder groeit. Uber zou wat dat betreft zelfs vergeleken mogen worden met een Amazon, wat ook (in een andere sector) een bijna monopolie positie heeft.

De topman van Uber, Dara Khosrowshahi, heeft ook toelichting gegeven, waarbij hij schrijft dat 2023 een jaar van duurzame winstgevende groei voor Uber markeerde, omdat consumentenbestedingen blijven verschuiven van retail naar diensten. Hij is dan ook positief gestemd over de toekomst. Khosrowshahi wijst onder meer op het tempo van innovatie en het momentum bij het bedrijf.

Resumerend

De cijfers van Uber zijn gewoonweg goed te noemen. Wij zitten al een tijdje op een stijging en blijven absoluut in deze bijna monopolist op een up zitten. Het is niet uitgesloten, omdat het aandeel zelfs buiten haar stijgende trendkanaal is gekomen, dat er wat winstnemingen komen. Maar dat doet niets af aan de onderliggende trends. Bij een eventueel iets grotere correctie gaan wij zelfs de positie verzwaren.

Mede op basis van haar sterke positie, mede op basis dat het ruimte gaat krijgen om waarschijnlijk eigen aandelen in te kopen zien we veel opwaarts potentieel in de toekomst. Het heeft ook veel belasting-compensabele verliezen (meer dan 30 miljard dollar) op de balans staan, die op een gegeven moment voor een gedeelte toegekend kunnen worden aan aandeelhouders. En zodoende is Uber een sterk aandeel met een hele sterke toekomst.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.