Navigation

Uber: verliest zaak tegen Californische wet - visie op de toekomst

Op 10 juni 2024 verwierp het Amerikaanse Hof van Beroep een poging van Uber en zijn dochteronderneming Postmates om de Californische wet AB5 aan te vechten. Deze wet zou de bedrijven kunnen dwingen om chauffeurs als werknemers in plaats van zelfstandige contractanten te behandelen.

Het hof bekrachtigde een eerdere uitspraak die stelde dat Uber niet kon aantonen dat AB5 app-gebaseerde transportbedrijven oneerlijk behandelde ten opzichte van andere industrieën.

Huidige status van chauffeurs

Uber stelt dat deze uitspraak de huidige status van zijn chauffeurs, die volgens de in 2020 aangenomen Proposition 22 als contractanten worden beschouwd, niet zal veranderen.

Proposition 22 wordt momenteel door het Hooggerechtshof van Californië beoordeeld. Er werd opgemerkt dat transport- en bezorgbedrijven gezien worden als belangrijke overtreders van verkeerde classificatie van werknemers, wat hun verschillende behandeling onder AB5 rechtvaardigt.

Nationale discussie

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.