Navigation

Markten: geen verhoging bij onrust volgens Uchida - de BoJ put - implicaties

Markten: geen verhoging bij onrust volgens Uchida - de BoJ put - implicaties

De vice-gouverneur van de Bank of Japan (BoJ), Shinichi Uchida, verklaarde dat de centrale bank de beleidsrente niet zal verhogen te midden van instabiliteit op de financiële en kapitaalmarkten. Hij benadrukte dat als de markt onstabiel blijft, het noodzakelijk zal zijn om het monetaire versoepelingsbeleid voorlopig op het huidige niveau te handhaven.

De Amerikaanse dollar is met 2% gestegen ten opzichte van de Japanse yen, wat wordt toegeschreven aan zijn woorden. Het suggereert dat er nu ook een BoJ put is, vergelijkbaar met de Fed put, wat duidt op de bereidheid van de centrale bank om de markten (aandelen) te ondersteunen. Amerikaanse futures staan duidelijk hoger en de Nikkei wint bijna 3%.

Het is nu de vraag of dit zal leiden tot het einde van de snelle afbouw van de carry trade die de afgelopen tijd zichtbaar was. Met andere woorden: is het onttrekken van liquiditeiten wat tot de correctie leidde nu grotendeels voorbij en wordt er juist weer liquiditeit toegevoegd tot risk assets. Het gaat er ook om wat de Federal Reserve gaat doen, maar ook die wil geen verstoring van de markten.

Dat betekent dus dat hoewel je je moet afvragen of de echte problemen wel worden aangepakt, er voor de aandelen steeds meer reden is om zich misschien wel weer te gaan voorbereiden op nieuwe records aangezien de belegger toch wel wordt geholpen door de BoJ en door de Fed.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.