Navigation

Herhaling: Umicore -9% na winstwaarschuwing - al voor gewaarschuwd - visie

Herhaling: Umicore -9% na winstwaarschuwing - al voor gewaarschuwd - visie

[Dit bericht is op woensdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Umicore $UMI heeft een winstwaarschuwing afgegeven. We hebben eerder "gewaarschuwd" dat de geschetste vooruitzichten van het bedrijf niet overeenkomen met onderzoeksrapporten over haar sectoren.

Dit, de te hoge verwachtingen, zijn nu bevestigd door de recente winstwaarschuwing van Umicore, die aangeeft dat de initiële verwachtingen te optimistisch waren, vooral gezien de dalende vraag naar EV’s en de terughoudendheid van klanten om hun elektrificatieplannen voort te zetten.

De markt voor lithium blijft zwak, wat een belangrijke factor is in de verminderde vraag naar batterijmaterialen. Dit weerspiegelt de bredere uitdagingen in de EV-markt, waaronder vertragingen in de elektrificatie en wijzigingen in de vraagvoorspellingen door klanten.

Het aandeel

Voor beleggers en belanghebbenden betekent dit dat de groei- en winstverwachtingen voor Umicore realistischer moeten worden beoordeeld, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige marktomstandigheden en de onzekerheden in de vraag naar EV’s.

Umicore staat voor aanzienlijke uitdagingen vanwege de verminderde vraag naar batterijmaterialen en de vertraging in de elektrificatieplannen van klanten. Het bedrijf neemt stappen om zijn kostenstructuur aan te passen en zijn investeringsplannen te herzien om beter aan te sluiten bij de toekomstige groeipaden van zijn klanten. Dat is nu nog te weinig.

Umicore bevindt zich momenteel in een neerwaartse trend, zoals te zien is in de grafiek. De koers van het aandeel is aanzienlijk gedaald en bevindt zich nu in een risicovolle zone. De Volume Weighted Average Price (VWAP) geeft aan dat verkopers al langere tijd de controle hebben over het aandeel. Dit duidt op een aanhoudende neerwaartse druk en bevestigt de huidige zwakke marktcondities.

De recente winstwaarschuwing van Umicore, veroorzaakt door de dalende vraag naar batterijmaterialen en vertragingen in elektrificatieplannen van klanten, heeft een negatief effect op de koers. De vraag naar lithium blijft zwak en klanten schroeven hun elektrificatieplannen terug, wat de vooruitzichten voor Umicore verder verslechtert.

Gezien deze situatie blijven we een afwachtende (en vooralsnog negatieve) houding aannemen. We hebben al langere tijd deze visie (en vaker over geschreven) en blijven weg uit het aandeel, gezien het verhoogde risico.

We stappen alleen in wanneer er duidelijke signalen zijn van herstel en stabiliteit in de markt voor batterijmaterialen. En als de VWAP draait. Dat is nu nog niet het geval.

Samenvatting winstwaarschuwing

Achtergrond:

  • De groei van de vraag naar elektrische voertuigen (EV's) vertraagt scherp, wat invloed heeft op de gehele toeleveringsketen.
  • Klanten hebben hun vraagvoorspellingen voor Umicore’s batterijmaterialen recent sterk verlaagd.

Impact op 2024:

  • Verwachte volumes voor batterijmaterialen in 2024 kunnen gelijk of iets lager zijn dan vorig jaar.
  • Umicore verlaagt de jaarprognose voor 2024 voor de Business Group Battery Materials, met een verwachte aangepaste EBITDA die rond break-even ligt, inclusief een eenmalige positieve post van circa € 50 miljoen.
  • Dit is aanzienlijk lager dan de aanvankelijk verwachte aangepaste EBITDA van ongeveer € 135 miljoen.

Oorzaken van de verminderde verkopen:

  1. Legacy Contracten: Volumes van oude contracten eindigen sneller dan verwacht.
  2. Vertragingsproblemen: Vertraging in de verwachte volumetoename van nieuwe contracten in Europa omdat klanten hun elektrificatieplannen terugschroeven.
  3. Chinese batterij OEM: De volumes voor een Chinese batterij OEM komen in 2024 niet tot stand.

Vergelijking met vorig jaar:

  • In 2023 bedroeg de aangepaste EBITDA voor Battery Materials € 149 miljoen, inclusief substantiële eenmalige posten gerelateerd aan lithium en de waardering van batterijproductieschroot.

Andere bedrijfsgroepen:

  • De fundamentele bedrijfsgroepen (Catalysis, Recycling en Specialty Materials) blijven robuust presteren en voldoen aan de marktverwachtingen, met sterke winst en vrije kasstromen.

Groepsresultaten: overzicht verlaging

  • Umicore verwacht nu een aangepaste EBITDA voor de hele groep in 2024 tussen de € 760 miljoen en € 800 miljoen. Umicore verwacht nu voor de batterijactiviteiten een break-even aangepast EBITDA-resultaat, inclusief een eenmalige positieve bijdrage van ongeveer 50 miljoen euro als gevolg van de terugboeking van een voorziening voor terugroepingen van autofabrikanten. Eerder werd voor 2024 nog rekening gehouden met een aangepaste EBITDA van ongeveer 135 miljoen euro.

Capex en toekomstige vooruitzichten:

  • Umicore heroverweegt zijn groeiprognoses na 2024 vanwege de vertraging en voortdurende herzieningen van investeringsplannen door EV-fabrikanten.
  • Capex voor 2024 zal naar verwachting niet hoger zijn dan € 650 miljoen.
  • Umicore onderzoekt manieren om zijn kostenstructuur aan te passen in reactie op de langzamere volumetoename.

Resumerend

Umicore staat voor aanzienlijke uitdagingen vanwege de verminderde vraag naar batterijmaterialen en de vertraging in de elektrificatieplannen van klanten. Het bedrijf neemt stappen om zijn kostenstructuur aan te passen en zijn investeringsplannen te herzien om beter aan te sluiten bij de toekomstige groeipaden van zijn klanten. Voorlopig blijven we echter nog steeds weg uit dit aandeel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.