Navigation

Unifiedpost: met cijfers - visie op de situatie en blik op aandeel

Unifiedpost: met cijfers - visie op de situatie en blik op aandeel

Unifiedpost Group [Unifiedpost] $UPG heeft zijn financiële resultaten voor 2023 bekendgemaakt, met een lichte stijging van de totale omzet en een verbetering van de operationele kasstroom.

Ondanks de aanhoudende groei in digitale verwerking, werd het jaar gekenmerkt door aanzienlijke afschrijvingen en operationele verliezen. De vooruitzichten blijven gematigd positief volgens het bedrijf, met verwachte verbeteringen in kasstromen en verdere investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Er is geen vermelding van aandeleninkoopprogramma’s.

Onze visie op het aandeel

Gezien de huidige financiële status van Unifiedpost Group, raden wij aan om terughoudend te zijn met het aandeel. Hoewel het bedrijf veerkracht toont in een veranderende markt en sterke groei laat zien in digitale verwerking, zijn er aanzienlijke uitdagingen op korte en lange termijn.

De financiële positie is kwetsbaar, met aanzienlijke operationele verliezen en hoge afschrijvingen. Bovendien is de vrije kasstroom nog steeds negatief. De vooruitzichten zijn gematigd, maar de markt blijft competitief en reguleringsrisico's blijven bestaan. Daarom zouden wij momenteel geen positie innemen in dit aandeel.

Sterke punten

  • Groei in kerninkomsten: De digitale verwerkingsinkomsten groeiden met 13,2% op constante wisselkoersen, wat de veerkracht en het aanpassingsvermogen van Unifiedpost in een snel veranderende markt benadrukt.
  • Verbetering van de kasstroom: Unifiedpost heeft significante verbeteringen in zijn kasstroom bereikt, met een netto kasstroom uit operationele activiteiten van €15,1 miljoen negatief, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van het vorige jaar.
  • Investeringen in R&D: Het bedrijf blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling, met een toegewijd team van 380 fulltime medewerkers, wat toekomstige groei en technologische vooruitgang ondersteunt.

Zwakke punten

  • Operationele verliezen: Unifiedpost rapporteerde een operationeel verlies van €65,9 miljoen, inclusief een afschrijving van €39 miljoen, wat de financiële stabiliteit onder druk zet.
  • Negatieve vrije kasstroom: Ondanks verbeteringen blijft de vrije kasstroom negatief, wat wijst op aanhoudende financiële uitdagingen.
  • Vertraging in regelgeving: Vertraagde implementatie van verplichte elektronische facturering in verschillende Europese landen heeft de verwachte inkomsten negatief beïnvloed.
  • Afschrijvingen: Significante afschrijvingen hebben het nettoverlies vergroot en de financiële positie van het bedrijf verzwakt.

Uitgebreide samenvatting van de resultaten

Unifiedpost Group behaalde een totale omzet van €191,4 miljoen in 2023, een lichte stijging van 0,2% ten opzichte van 2022. De kerninkomsten uit digitale verwerking, die de ruggengraat van het bedrijf vormen, groeiden met 13,2% op constante wisselkoersen, resulterend in een omzet van €124,8 miljoen. Deze groei onderstreept de veerkracht van Unifiedpost in een snel veranderende markt. Echter, de niet-recurring digitale verwerkingsinkomsten daalden met 17,5% tot €11,8 miljoen, voornamelijk door uitgestelde projecten als gevolg van vertragingen in de regelgeving.

De post- en pakketoptimalisatieactiviteiten lieten een daling van 14,4% zien, met een omzet van €54,8 miljoen vergeleken met €64,0 miljoen in 2022. Deze daling is toe te schrijven aan de teruglopende vraag en verhoogde concurrentiedruk in deze sector.

Kerncijfers:

  • Brutomarge: De brutomarge voor digitale verwerking steeg met 1,3% tot 43,2%, een verbetering ten opzichte van de 41,9% in 2022. Dit duidt op een betere kostenbeheersing en efficiëntieverbeteringen binnen de kernactiviteiten.
  • EBITDA: De EBITDA-marge verbeterde van -3,4% naar -0,1%, wat wijst op een aanzienlijke vooruitgang in de operationele efficiëntie en kostenbeheersing.
  • Operationele verliezen: De operationele verliezen exclusief afschrijvingen verbeterden met €3 miljoen, van €29,9 miljoen in 2022 tot €26,9 miljoen in 2023. Inclusief een afschrijving van €39 miljoen bedroeg het totale operationele verlies echter €65,9 miljoen.
  • Vrije kasstroom: Unifiedpost bereikte een positieve kasstroom uit operationele activiteiten van €15,1 miljoen negatief, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van €11,6 miljoen negatief in 2022. De totale netto kasstroom voor 2023 was €13,7 miljoen negatief.

Belangrijke kosten en afschrijvingen:

  • Onderzoek en ontwikkeling (R&D): De uitgaven voor R&D stegen tot €23,7 miljoen in 2023, een aanzienlijke toename ten opzichte van €14,1 miljoen in 2022. Deze investering is gericht op het handhaven van een technologische voorsprong en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.
  • Algemene en administratieve kosten: Deze kosten daalden van €45,8 miljoen in 2022 tot €41,9 miljoen in 2023, dankzij strikte kostenbeheersingsmaatregelen.
  • Verkoop- en marketingkosten: Deze kosten daalden licht van €29,2 miljoen in 2022 tot €26,7 miljoen in 2023, ondanks de inspanningen om de marktpenetratie te vergroten.

Afschrijvingen: In 2023 werd een aanzienlijke afschrijving van €39 miljoen gerapporteerd, beïnvloed door stijgende kapitaalkosten en vertraagde wettelijke vereisten voor elektronische facturering. Deze niet-contante gebeurtenis had een aanzienlijke impact op de gerapporteerde operationele verliezen.

Balans en kaspositie:

  • Kas en kasequivalenten: De kaspositie aan het einde van 2023 was €26,3 miljoen, een daling ten opzichte van €40,0 miljoen eind 2022.
  • Lange termijn schulden: De niet-courante leningen en schulden stegen tot €110,5 miljoen, een toename van €97,4 miljoen in 2022, wat wijst op een toegenomen schuldenlast.

Geografische verdeling van de omzet:
Unifiedpost zag een sterke groei in kernmarkten zoals de Benelux, de Baltische staten en de Balkan. De groei in deze regio's was voornamelijk te danken aan de toenemende vraag naar digitale verwerkingsoplossingen en de uitbreiding van hun klantennetwerk.

Segmentresultaten:

  • Digitale verwerking: Dit segment liet een sterke groei zien met een omzet van €136,6 miljoen, een stijging ten opzichte van €126,9 miljoen in 2022. De kosten van de dienstverlening stegen echter ook, wat resulteerde in een bruto winst van €59,0 miljoen.
  • Post- en pakketoptimalisatie: De omzet daalde tot €54,8 miljoen, met kosten van dienstverlening die eveneens daalden tot €47,9 miljoen. Dit resulteerde in een bruto winst van €6,9 miljoen, vrijwel gelijk aan de €7,0 miljoen in 2022.

Operationele verbeteringen:

  • Kostenreductie: Unifiedpost heeft kostenreductie-initiatieven voortgezet, wat resulteerde in een vermindering van de operationele kosten ondanks inflatie en loonindexering. Het aantal voltijdse medewerkers werd met 189 verminderd, wat de operationele efficiëntie ten goede kwam.

Investeringen en strategische initiatieven:

  • R&D-investeringen: Unifiedpost blijft investeren in R&D met een team van 380 fulltime medewerkers om de technologische voorsprong te behouden en nieuwe oplossingen te ontwikkelen.
  • Divesteringen: Het bedrijf is bezig met de verkoop van niet-kernactiviteiten, zoals de aangekondigde verkoop van FitekIn/Onea, wat naar verwachting €7,2 miljoen in contanten zal opleveren.

Outlook en verwachtingen

De vooruitzichten voor Unifiedpost blijven gematigd positief. Het bedrijf verwacht verdere verbeteringen in de kasstromen en blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling om technologische vooruitgang te boeken. Er wordt een voortdurende groei in digitale verwerking verwacht, hoewel de marktomstandigheden uitdagend blijven. De verwachtingen voor de omzet en winst per aandeel zijn niet specifiek vermeld, maar er wordt een stabiele groei verwacht naarmate de markt voor elektronische facturering verder ontwikkelt.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management

Unifiedpost blijft gefocust op het verbeteren van de kasstromen en het optimaliseren van bedrijfsactiviteiten. Het bedrijf anticipeert op positieve ontwikkelingen in de digitale verwerkingsmarkt, gedreven door nieuwe regelgeving in Europa die elektronische facturering verplicht stelt. Hoewel de implementatie van sommige van deze regels is vertraagd, blijft Unifiedpost zich voorbereiden op de toekomstige vraag. De investeringen in R&D zullen worden voortgezet om de concurrentiepositie van het bedrijf te versterken.

Conclusie

Unifiedpost Group heeft in 2023 een gemengd beeld laten zien. Aan de ene kant is er een sterke groei in de kernactiviteiten van digitale verwerking en aanzienlijke verbeteringen in de kasstromen.

Aan de andere kant blijven de operationele verliezen en negatieve vrije kasstroom een punt van zorg. De vooruitzichten zijn gematigd, met verdere investeringen in R&D en een focus op kostenbeheersing.

Echter, de financiële kwetsbaarheden en uitdagingen in de marktdynamiek en regelgeving blijven bestaan. Gezien deze factoren zouden wij op dit moment geen positie innemen in het aandeel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.