Navigation

Herhaling: Unilever: nog steeds trage groei - vooruitzichten - Free Ride Portfolio

Herhaling: Unilever: nog steeds trage groei - vooruitzichten - Free Ride Portfolio

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Unilever heeft gematigde financiële resultaten gepresenteerd voor de eerste helft van 2024, met enkele indicaties van verbetering in de marges. Er is vertrouwen in CEO Hein Schumacher, die een belangrijke rol speelt in de geplande inkoop van eigen aandelen ter waarde van 1,5 miljard euro aangezien hij meer aandeelhouderswaarde wil creëren.

Het aandeel komt in de Free Ride Portfolio

Op basis van de eerste helft van 2024 resultaten en de strategische vooruitzichten, gaan we van een neutrale waardering naar een positieve waardering voor Unilever. Ook wordt het aandeel in de Free Ride Portfolio opgenomen. We gaan 2 aandelen Unilever kopen op basis van een portfolio die een uiteindelijke investering omvat van 10.000 euro. Dit is iets minder dan 1%. In dit artikel de uitleg over deze Free Ride Portfolio.

Je kunt stellen dat dit aan de late kant is, maar we wilden ook zeker weten dat het aandeel zijn basisbereik sinds 2019 zou verlaten. Daar voelen we ons nu zekerder over met een steun rond de 48 euro.

Unilever heeft laten zien dat het ondanks uitdagende marktomstandigheden in staat is om een solide omzetgroei en verbetering van de operationele marges te realiseren.

De vrije kasstroom van 2,2 miljard euro biedt het bedrijf voldoende financiële ruimte om verdere investeringen te doen en aandeelhouderswaarde te verhogen. Dit is een sterke indicator van financiële gezondheid.

De geplande scheiding van de ijsdivisie en de focus op kernsegmenten zoals Beauty & Wellbeing en Personal Care zullen naar verwachting de groei en winstgevendheid verder stimuleren. Deze strategische heroriëntatie zal Unilever helpen om efficiënter te opereren en zich te richten op de meest veelbelovende markten. De geplande inkoop van eigen aandelen ter waarde van 1,5 miljard euro biedt een directe ondersteuning voor de aandelenkoers.

Unilever's voortdurende focus op innovatie, zoals blijkt uit de recente partnerschappen en nieuwe productlanceringen, zal naar verwachting de concurrentiepositie van het bedrijf versterken en nieuwe groeimogelijkheden creëren.

Unilever's focus op innovatie, productiviteitsverbeteringen en strategische investeringen in hun merken positioneren het bedrijf goed voor toekomstige groei.

De stappen die nu worden genomen, zoals de scheiding van de ijsdivisie en het intensiveren van het Groeiactieplan, zullen naar verwachting de operationele efficiëntie verbeteren en de winstgevendheid op de lange termijn verhogen. Wij gaan kopen.

Samenvatting resultaten en financiële vooruitzichten

Unilever rapporteerde een omzet van 31,1 miljard euro voor de eerste helft van 2024, een stijging van 2,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende omzetgroei was 4,1%, aangedreven door een volumegroei van 2,6% en een prijsstijging van 1,6%.

Hoewel de cijfers op zichzelf matig zijn, zijn er tekenen van verbetering zichtbaar, zoals een onderliggende operationele winst van 6,1 miljard euro, een stijging van 17,1% ten opzichte van het vorige jaar. De vrije kasstroom (Free Cash Flow, FCF) bedroeg 2,2 miljard euro, wat een seizoensgebonden uitstroom van werkkapitaal weerspiegelt.

Unilever blijft positief over de vooruitzichten voor het hele jaar, met een verwachte onderliggende omzetgroei van 3% tot 5%, voornamelijk gedreven door volume. De onderliggende operationele marge voor het volledige jaar wordt verwacht minstens 18% te zijn, ondanks toenemende investeringen in merken.

De grootste bijdrage aan de omzetgroei kwam van de Beauty & Wellbeing en Personal Care segmenten. Beauty & Wellbeing noteerde een onderliggende omzetgroei van 7,1%, aangedreven door een volumegroei van 5,5%.

Personal Care groeide met 5,6%, met 2,9% groei in volume en 2,6% in prijs. Home Care zag een bescheiden groei van 3,3%, voornamelijk gedreven door volumegroei van 4,6%, terwijl de prijzen met 1,3% daalden als gevolg van lagere grondstofkosten in opkomende markten.

Nutrition groeide met 3,2%, volledig gedreven door prijsstijgingen, terwijl het volume stabiel bleef. Het Ice Cream segment had te kampen met uitdagingen en behaalde slechts een onderliggende omzetgroei van 0,6%, met een daling van het volume met 1,0%.

Sterke punten

Unilever liet een totale omzetgroei van 2,3% zien met een onderliggende omzetgroei van 4,1%, voornamelijk aangedreven door volumegroei. De onderliggende operationele winst bedroeg 6,1 miljard euro, een stijging van 17,1%, en de vrije kasstroom was een solide 2,2 miljard euro.

De onderliggende operationele marge steeg met 250 basispunten tot 19,6%. Daarnaast presteerden de Power Brands sterk, die ongeveer 75% van de omzet uitmaken en een groei van 5,7% in onderliggende omzet zagen, met een volumegroei van 4,0%.

Zwakke punten

Hoewel er over het algemeen sprake was van groei, kende het Ice Cream segment slechts een onderliggende omzetgroei van 0,6%, met een daling van het volume met 1,0%. Deze divisie wordt afgestoten.

Daarnaast waren er hogere herstructureringskosten van 248 miljoen euro, een stijging ten opzichte van 184 miljoen euro vorig jaar. Negatieve valuta-invloeden hadden een impact van 1,1% op de omzetgroei.

De netto schuld steeg tot 25,2 miljard euro ten opzichte van 23,7 miljard euro eind 2023. Verder presteerden bepaalde markten zoals China en Indonesië minder goed, beïnvloed door zwakke marktcondities en geopolitieke spanningen.

CEO Hein Schumacher's visie

Hein Schumacher verklaarde: “We richten ons op het realiseren van hoogwaardige omzetgroei en marge-uitbreiding, geleid door onze Power Brands. Over de eerste helft hebben we vooruitgang geboekt met deze ambities. We blijven de Groeiactieplan uitvoeren, waarbij we minder dingen beter doen en met een grotere impact.”

Schumacher benadrukte ook het belang van het productiviteitsprogramma en de geplande scheiding van de ijsdivisie, die volgens hem cruciaal zijn voor het bereiken van hogere efficiëntie en effectiviteit binnen het bedrijf.

Positieve implicaties van de verkoop van de ijsdivisie

De geplande scheiding van de ijsdivisie wordt gezien als een strategische zet die Unilever zal helpen zich te concentreren op kernsegmenten met hogere groeimogelijkheden.

Deze verkoop kan de balans van Unilever versterken en extra middelen vrijmaken voor investeringen in de groei van andere belangrijke segmenten zoals Beauty & Wellbeing en Personal Care. Door deze transactie kan Unilever zijn portfolio optimaliseren en zich richten op de meest winstgevende en snelgroeiende markten.

Resumerend

Op basis van de resultaten in de eerste helft van 2024 en positieve strategische vooruitzichten, verhogen we onze waardering voor Unilever naar positief en nemen we het aandeel op in de Free Ride Portfolio. We kopen 2 aandelen als onderdeel van een investering van 10.000 euro, iets minder dan 1%.

Unilever heeft solide omzetgroei en verbeterde operationele marges getoond, met een vrije kasstroom van 2,2 miljard euro. De geplande scheiding van de ijsdivisie en focus op kernsegmenten zoals Beauty & Wellbeing en Personal Care zullen de groei en winstgevendheid stimuleren. Innovatie en strategische investeringen versterken de concurrentiepositie en creëren groeimogelijkheden. De inkoop van eigen aandelen van 1,5 miljard euro ondersteunt de aandelenkoers.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.