Navigation

Valuta & aandelen: yen stijgt bij verdere afbouw carry - focus op Fed en BoJ - aandelen

Valuta & aandelen: yen stijgt bij verdere afbouw carry - focus op Fed en BoJ - aandelen

Op vrijdag kondigt de Bank van Japan (BoJ) haar monetaire beleidsbeslissing aan. De centrale bank wordt verwacht haar belangrijkste kortetermijnrente ongewijzigd te laten op 0,25%. Ook de Fed en ondermeer China (PBoC) nemen hun rentebesluit.

De BoJ heeft dit jaar tweemaal de rente verhoogd, waarmee een einde kwam aan het negatieve rentebeleid dat sinds begin 2016 van kracht was. Sinds begin juli is de dollar met meer dan 12% gedaald ten opzichte van de yen.

Daarmee is de carry trade-afbouw duidelijk zichtbaar. Nog steeds lijkt de afbouw door te gaan, ook al doet de BoJ "even niets" met de rentevoet. Dit komt vooral doordat de markt niet uitsluit dat de Fed op woensdag de rente zelfs met 50 basispunten gaat verlagen.

Hoe groot het verdere effect wordt van de afbouw van de yen carry, hangt ook af van de algemene stemming. Het kan tot flauwe dagen leiden op de aandelenmarkten, maar voor paniek hoeft het niet meer te zorgen.

Met betrekking tot de dollar tegen de yen zou het niet verbazen als deze nog verder daalt. De daling hoeft niet in een rechte lijn te verlopen, maar na jaren van juist een opbouw van de carry kan het nog enkele maanden duren voordat deze echt is afgebouwd.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.