Navigation

Markten overzicht: toenemende kans mini Lehman moment door China

Als de ellende in China om zich heen gaat grijpen in het westen is een (mini) Lehman moment niet langer uitgesloten. We blijven dus voorzichtig voor de korte termijn.

Indices zoals de AEX, de DAX, de NDQ of de SPX kunnen dan zo nog 7 tot 10 procent dalen. Dat moment is er nu misschien nog niet, maar de "gedachte' is voldoende om defensief te denken voor de korte termijn.

In het valutamarktsegment heeft de dollar terrein gewonnen en is sterker geworden. China ondersteunt de yuan door dollars te verkopen.

Op het gebied van obligaties is de marktrente iets omhoog gegaan, waarbij zorgen over een mogelijke nieuwe stijging van de inflatie een rol spelen. Ondanks de export van deflatie uit China.

De crypto-markt staat onder druk en er blijft er een reële kans bestaan op een verdere daling van de koersen.

Ondertussen blijft de olieprijs opvallend stabiel, ondanks de fragiele toestand van de financiële sector in China, die vergeleken wordt met een "kaartenhuis".

De situatie in China baart zorgen. Ook al zou er helikoptergeld komen, dat is niet de oplossing.

China is de op één na grootste economie ter wereld en de ondeugdelijke staat van de vastgoedsector kan leiden tot het instorten als een kaartenhuis, net zoals de financiële sector.

Daarnaast moeten we vrezen voor grootschalige fraude in deze sectoren. Zoals in 2008 werd gezegd. We moeten vooral "vrezen" voor wat we niet weten.

Al met al blijven we erbij dat er een verdere correctie op de aandelenmarkten kan plaatsvinden en dat ook andere asset classes risico lopen.

Zo kan crypto nog wel eens verder gaan crashen.

Terug naar aandelen, er is nog geen sprake van een bear trend, maar dat gezegd hebbende is er nu ook geen reden om uit te breiden.

Tot slot, wat er nu gebeurt, is juist goed voor de onderliggende trend en goed om oververhitte markten weer op te laden en fundamenteel steviger te maken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.