Navigation

Belangrijke stijging geldmarktfondsen VS: signaal van risk-off - aandelen - China

Amerikaanse geldmarktfondsen hebben vorige week aanzienlijk in waarde gewonnen met een toename van $40 miljard. Hierdoor komt het totale vermogen van deze fondsen op een indrukwekkende $5,57 biljoen.

De sterke stijging geeft een belangrijke groeispurt aan en brengt deze fondsen naar ongeveer 22% van de volledige omvang van Amerikaanse schatkistmarkt (UST). Investeerders behalen momenteel een rendement van 4 tot 5% op dit papier met de kans dat dit gaat oplopen.

Verschuiving naar risicomijdende benadering

Deze stijging in geldmarktfondsen laat een duidelijke verschuiving zien in de voorkeuren van beleggers naar een meer risicomijdende benadering. Dit is niet zo vreemd gezien alle uitdagingen met de kans dat de aandelenmarkt verder zal dalen.

Zelfs als de markt sterk zou dalen willen we benadrukken dat de geschiedenis laat zien dat dit niet het einde van de wereld was. Wel is de kans voor nu toegenomen op een zorgwekkender scenario als het echt misgaat in China en met Chinese bedrijven.

Misschien dit weekend al extra maatregelen in China

De centrale bank van China (PBoC) en toezichthouders willen meer voor lening-stimulansen om de economie te steunen en ze richten zich tevens op het beheren van risico's bij lokale overheidsobligaties (zie eerdere berichten).

De PBoC en toezichthouders zouden dit weekend gebruiken om te zoeken naar strategieën en welke opties inzetbaar zijn om de economie en de financiële markten te helpen.

Als gevolg van de vastgoedcrisis, die veel verder reikt dan de faillissementsaanvraag van Evergrande, heeft de centrale bank vorige week de (korte) rente verlaagd en is ingegrepen op de valutamarkt om de yuan te ondersteunen door dollars te verkopen.

Nu rijst de vraag welke volgende stappen genomen zullen worden, die mogelijk al dit weekend vóór de opening van de financiële markten bekendgemaakt zullen worden. Of dit daadwerkelijk voldoende is om de situatie permanent te kalmeren, moet nog blijken.

Verplaatsen naar veilige havens

Hierdoor verplaatsen beleggers kapitaal weg van risicovollere kredieten en effecten en kiezen ze eerder voor veiligere opties, zoals de momenteel hoog renderende schatkistpapieren.

Het feit dat fondsen verplaatst worden naar veiligere activa betekent niet per se dat dit een blijvende trend is. Het geeft eerder aan dat er een periode van conservatisme aan de gang is die echter wel kan omslaan in een trend die langer aanhoudt, vooral in geval van onverwachte gebeurtenissen.

Een geleidelijke herallocatie van fondsen naar meer risicovolle activa zoals aandelen blijft in het vooruitzicht, maar het moment van deze verschuiving is momenteel dus onduidelijk.

China heeft de sleutel: mini Lehman-moment

De groeiende interesse in veiligere activa en de terugtrekking uit risicovollere investeringen toont overeenkomsten met historische marktgebeurtenissen, met name het "Lehman-moment" tijdens de financiële crisis van 2008.

De economische invloed van het beleid en de acties van China, met als doel het bestrijden van een mogelijke crisis in vastgoed en het financiële systeem, lijkt momenteel de belangrijkste factor die kan bepalen of een soortgelijk mini Lehman-moment op handen is.

Maar zoals eerder geschreven, vooral het feit dat wat we niet weten - de lijken in de kast - kan leiden tot onzekerheid. China is gesloten qua communicatie. En het feit dat vele miljarden aan Chinese bedrijfsobligaties in handen zijn van internationale investeerders die misschien moeten worden afgewaardeerd is niet uitgesloten. Dat zou de situatie ernstig maken.

Evergrande topje van de ijsberg

Evergrande Group, dat vorige week een verzoek tot faillissement indiende bij een rechtbank in New York, meldde een verlies van $80 miljard gedurende de afgelopen twee jaar en heeft in totaal meer dan $300 miljard aan verplichtingen.

En dan is de vraag of deze cijfers nog eens gemanipuleerd zijn om er beter of minder slecht uit te laten zien. Dit benadrukt het potentieel voor schokken in internationale beleggingsportefeuilles.

Evergrande is slechts het topje van de ijsberg. Country Garden en vele anderen kunnen hier nog aan toegevoegd worden en kunnen omvallen wat een schokgolf kan veroorzaken op internationale markten.

Conclusie

Samengevat weerspiegelt de huidige groeispurt in geldmarktfondsen, samen met een verschuiving naar veiligere activa, een periode van voorzichtige investeringsstrategieën.

Hoewel dit mogelijk een korte termijn strategie betreft, zijn er wereldwijd tal van onzekerheden, met China voorop, die maken dat de exacte ommekeer in deze trend lastig te voorspellen is. Dit houdt in dat de markt, inclusief aandelen, zich in een risicomijdende positie bevindt en kan dalen.

Als er geen Lehman-moment in China plaatsvindt kunnen de gelden langs de zijlijn weer naar aandelen terugkeren. Als er echter wel een Lehman-moment optreedt zou de schatting op een correctie van 7 tot 10 procent voor aandelen die we momenteel hebben te laag zijn.

In dit scenario zou de markt zelfs met 30 tot  30 procent kunnen dalen. Dit is echter nog niet aan de orde, maar dat we het er over hebben duidt erop dat we rekening moeten houden met alle mogelijke scenario's.

Dit houdt in dat er alsnog een positief scenario uit de bus kan komen, maar net zo goed een scenario die inderdaad tot een schokgolf leidt en een sterke daling van aandelen op de korte termijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.