Navigation

Wall Street: analyse van de VIX- chart - aandelen

Wall Street: analyse van de VIX- chart - aandelen

De VIX, ofwel de CBOE Volatility Index $VIX, staat op een historisch laag niveau rond de 12 punten. Deze index, ook bekend als de angstindex, geeft de verwachte volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt weer voor de komende 30 dagen. Een lage VIX duidt op een lage verwachte volatiliteit en daarmee op een periode van relatieve rust op de aandelenmarkt.

Historisch gezien zijn lage niveaus van de VIX vaak gevolgd door korte periodes van verhoogde volatiliteit. Wanneer de VIX zo laag staat als nu, betekent dit dat de markt momenteel geen grote gevaren of risico's voorziet.

Dit lage niveau kan echter een vals gevoel van veiligheid creëren. In het verleden zijn periodes van lage VIX-niveaus regelmatig gevolgd door plotselinge en significante schokken in de markt.

De grafiek toont duidelijke pieken in tijden van financiële crises of marktonzekerheid, zoals tijdens de financiële crisis van 2008 en de COVID-19-pandemie in 2020. Elke keer dat de VIX laag stond, was het een voorbode van een periode van verhoogde marktvolatiliteit.

Het huidige lage niveau van de VIX geeft aan dat de markt zich momenteel geen zorgen maakt over grote risico's. Echter, beleggers moeten waakzaam blijven, aangezien historische patronen suggereren dat perioden van lage volatiliteit vaak worden gevolgd door verhoogde marktschommelingen.

Het is ook belangrijk te vermelden dat een lage volatiliteit niet per se een voorbode is van een neerwaartse trend. Het kan ook wijzen op een potentiële opwaartse trend die zich rustig voortzet. Dus een tijdelijke dip is geen verstoring in de langere termijn trend. Dat lijkt het nu meer te zijn. Dips in aandelen zien we zelfs bij de huidige bekend informatie als koopkansen.

Zelfs bij een tijdelijke neerwaartse schok kan de opwaartse trend intact blijven. Historische data laat zien dat de markt na een korte periode van volatiliteit vaak weer stabiliseert en de opwaartse trend hervat. Beleggers moeten dus niet te snel panikeren bij een plotselinge stijging van de VIX (daling aandelen), maar in plaats daarvan kijken naar de bredere markttrends en fundamenten.

Implicaties

  • Huidige situatie: De markt ziet momenteel weinig tot geen risico's, wat kan duiden op een zekere zelfgenoegzaamheid onder beleggers. Dit kan gevaarlijk zijn als onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden die de markten verstoren.
  • Potentiële schokken: Gezien de historische trend kan de huidige lage VIX een voorbode zijn van een toekomstige schokbeweging, klein of groot, op de aandelenmarkt. En tijdelijk bij de huidige opwaartse trend.
  • Vooruitzicht: Beleggers moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid van toenemende volatiliteit, juist als de huidige markt rustig lijkt zonder dat er een breuk is in de opwaartse cyclische bull markt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.