Navigation

Vonovia: op woensdag sterk hoger - is het al tijd om te kopen

Vonovia: op woensdag sterk hoger - is het al tijd om te kopen

De Duitse vastgoedsector bevindt zich in grote moeilijkheden en de vooruitzichten zijn somber, volgens Rolf Buch, CEO van Vonovia, de grootste verhuurder van het land.

Deze sector, die van cruciaal belang is voor de Duitse economie, kampt met de ergste crisis in decennia, verergerd door hoge inflatie en stijgende leenrentes als gevolg van de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). Dit heeft geleid tot financieringsproblemen, stilgevallen projecten en tal van faillissementen onder projectontwikkelaars.

Het aandeel

Ondanks de sombere woorden van de CEO van Venovia, liet het aandeel gisteren een duidelijke stijging zien. Deze stijging wordt, volgens een aantal marketwatchers, veroorzaakt door de hoop dat er steun komt vanuit Berlijn voor deze sector.

Ondanks de signalen die wijzen op een stagnering in de renteverlagingen door de ECB, rekent de markt erop dat er uiteindelijk een duidelijk lagere rente en inflatie zullen komen.

Het herstel werd ook gedeeltelijk gezien als technisch, omdat deze sector nog achterblijft ten opzichte van de gemiddelde markt.

In ieder geval geldt dat wij nog steeds niets doen met het aandeel Vonovia. Hoewel we het al langer volgen, hebben we het idee dat het nog steeds onduidelijk is of de ontwikkelingen in de toekomst sterk genoeg zijn om een hogere waardering te rechtvaardigen. Een tijd geleden hebben we ook geschreven over Vonovia en toen een aantal basisgegevens genoemd. Sindsdien is die situatie niet veranderd. Zie ook onze database.

Met andere woorden, ondanks de stijging doen we vooralsnog niets met Vonovia. Als je naar de chart kijkt, zie je dat het aandeel nog steeds in een zone ligt waar in het verleden weerstand werd ondervonden. Het blijft dus nog steeds afwachten.

Vonovia, dat ongeveer 550.000 appartementen beheert, is zwaar getroffen en rapporteerde een verlies van 6,7 miljard euro in 2023. De waarde van de eigendommen is sinds 2022 met meer dan 20% gedaald.

De ineenstorting van grote spelers zoals Signa, in combinatie met wereldwijde vastgoedproblemen, benadrukt de kwetsbaarheid van de sector. Stijgende huren, gedreven door toenemende immigratie en een stagnerend woningaanbod, verergeren de problemen volgens analisten.

Vonovia, gericht op betaalbare huisvesting, wordt geconfronteerd met hevige concurrentie voor haar appartementen, en de kans is dat de markt voor appartementen verder verslechtert . De sector dringt dus aan op ingrijpen van de overheid in Berlijn om deze aanhoudende uitdagingen aan te pakken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.