Navigation

Herhaling: Vopak: strategische blik op bedrijf - reeds op up - groen en AI - nu verzwaren

Herhaling: Vopak: strategische blik op bedrijf - reeds op up - groen en AI - nu verzwaren

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit artikel biedt een strategische focus en perspectieven vanuit het management van Vopak. De nadruk ligt op nu met een speciale nadruk op hun rol in de energietransitie. Wij zijn optimistisch over het aandeel Vopak, gebaseerd op de strategische initiatieven die het bedrijf al eerder heeft genomen.

Vanochtend maakte bekend dat het project van Vopak en Gasunie voor een vloeibare CO2-terminal op de Maasvlakte een nieuwe fase ingaat met een ontwerpcontract en de deelname van Shell en TotalEnergies. Dit was wederom goed nieuws.

De terminal, cruciaal voor CO2-opvang en -opslag (CCS), kan starten met een capaciteit van 5,4 miljoen ton per jaar, uitbreidbaar tot 15 miljoen ton. Het ontwerpcontract is toegekend aan ingenieursgroep Sener, met een investeringsbeslissing gepland voor 2025. De terminal zal CO2 opslaan in lege aardgasvelden in de Noordzee, in lijn met het Nederlandse klimaatakkoord en de Europese Green Deal.

Toen wij voor het eerst kochten in november 2022 waren we zelfs een beetje verbaasd dat de markt nog niet gerealiseerd had hoe dit een onmisbare schakel is in de transitie naar nieuwe energiebronnen.

Als eerste het aandeel: grotere positie - derde tranche

We gaan een een derde tranche kopen in het aandeel Vopak. Iets dat vreemd lijkt aangezien we al een eind op weg zijn met het aandeel. We hebben echter een steeds sterkere overtuiging dat dit aandeel eigenlijk veel te goedkoop is. We hebben eerder gekocht in november 2022 op 25,3 euro en in december 2022 op 26 euro.

Dan nu de chart en daarna kijken we verder. Vopak bevindt zich sinds eind 2022 in een opwaartse trend. De opwaartse trend begon na een lange neerwaartse beweging. Daarna zien we hogere toppen en hogere bodems wat een kenmerk is van een gezonde opwaartse trend. Het tussentijdse weerstandsniveau ligt rond de €38.

De Volume Weighted Average Price (VWAP) lijnen op de grafiek (geel en kronkelig) laten zien dat de huidige prijs boven deze lijnen ligt. Dit betekent dat de gemiddelde prijs waartegen de aandelen verhandeld worden, hoger is dan de VWAP prijs, wat wijst op sterke koopdruk. De kopers hebben dus de controle.

Naast dat het technische beeld sterk is, blijven ook de langetermijnvooruitzichten uitstekend. Je zou zelfs mogen stellen dat Vopak direct en indirect gaat profiteren van de groei in artificiële intelligentie. Daar is heel veel energie voor nodig, opslag en transport, evenals andere facilitaire diensten. Vopak is een ervaren speler in deze markt, die zich altijd weer heeft weten aan te passen aan de toekomst: nu ook.

Groei in industriële en gas terminals

Vopak heeft aanzienlijke uitbreidingen gepland in regio's zoals China, de Verenigde Staten, India en Nederland. Het bedrijf richt zich op het vergroten van de capaciteit voor industriële terminals en investeringen in gas terminals om te voldoen aan de groeiende vraag naar energieopslag en supply chain management. Deze uitbreidingen versterken de positie van Vopak als een wereldleider in tankopslag.

Energietransitie en duurzaamheid

Vopak zet grote stappen richting de energietransitie door te investeren in infrastructuur voor duurzame energie. In de haven van Rotterdam zijn nieuwe tanks gebouwd voor de opslag van afvalgebaseerde grondstoffen, die worden gebruikt voor de productie van biodiesel en duurzame vliegtuigbrandstof. Dit project ondersteunt de biorefinery van Shell, één van Europa's grootste faciliteiten voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof.

Daarnaast heeft Vopak verschillende samenwerkingen en projecten opgezet om de infrastructuur voor waterstof en ammoniak te verbeteren. Zo werkt het bedrijf samen met het Duitse Hydrogenious voor het transport van vloeibare organische waterstof (LOHC) van Duitsland naar Nederland.

Ook heeft Vopak een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Air Liquide voor de ontwikkeling van ammoniakimport- en waterstofdistributie-infrastructuur in Singapore.

Volgens een rapport van de International Energy Agency (IEA) is innovatie cruciaal voor de energietransitie. Het rapport benadrukt dat technologische innovaties, zoals die van Vopak, nodig zijn om de kosten van koolstofarme technologieën te verlagen en hun grootschalige implementatie mogelijk te maken.

Financiële prestatie en kostenbeheer

Vopak toont een consistente verbetering van omzet en winst per aandeel (EPS), gesteund door sterke marktvraag en strategische investeringen. Over geheel 2023 heeft Vopak een EBITDA van EUR 964 miljoen behaald, een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf beheert effectief operationele kosten en voert strategische desinvesteringen door om de portefeuille te optimaliseren.

Waarde en teruggaven voor aandeelhouders

Vopak heeft eerder een aandeleninkoopprogramma aangekondigd ter waarde van maximaal 300 miljoen euro en heeft het dividend met 15% verhoogd ten opzichte van 2022. Deze stappen weerspiegelen de sterke kasgeneratie en financiële gezondheid van het bedrijf.

Marktomstandigheden en vraag

Er is een robuuste vraag in de olie- en gasmarkten, gedreven door hogere energienoden en herroutering van toeleveringsketens. De vraag in chemische opslagmarkten blijft stabiel ondanks overschotdruk. Solide prestaties in industriële terminals worden ondersteund door langlopende take-or-pay contracten.

Bedrijfsgroei en vooruitzichten

Vopak richt zich op het versterken van zijn marktpositie door strategische groei in belangrijke regio's, investeringen in duurzame energie-infrastructuur, en het handhaven van financiële gezondheid door efficiënt kostenbeheer en sterke kasstroomgeneratie.

Het bedrijf streeft ernaar zijn sterke punten te blijven benutten om de wereldwijde energietransitie te ondersteunen en te voldoen aan de groeiende vraag naar opslag- en logistieke diensten in verschillende markten.

Vrije kasstroom overzicht (2014-2023)

Een belangrijk aspect van Vopak's financiële gezondheid is de vrije kasstroom. De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de vrije kasstroom van Vopak over de afgelopen tien jaar.

De grafiek toont de vrije kasstroom van Vopak over de periode 2014-2023 berekend als de operationele kasstroom minus de kapitaaluitgaven.

De vrije kasstroom van Vopak laat een duidelijke opwaartse trend zien van EUR 292 miljoen in 2014 tot EUR 643 miljoen in 2023. Dit benadrukt de sterke financiële gezondheid en het effectieve kostenbeheer van het bedrijf over de afgelopen jaren.

Conclusie

Vopak blijft strategisch investeren in duurzame energie en infrastructuur om zijn positie in de markt te versterken. De focus op energietransitie en duurzaamheid, gecombineerd met een solide financiële basis en effectieve kostenbeheersing, maakt het bedrijf goed gepositioneerd voor toekomstige groei en waardecreatie voor aandeelhouders. Reden om bullish te blijven en reden dat wij gaan bijkopen in het aandeel Vopak.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.