Navigation

Vopak: verhoogt outlook voor 2024 ondanks licht lagere omzet - het aandeel

Vopak: verhoogt outlook voor 2024 ondanks licht lagere omzet - het aandeel

Vopak $VPK heeft zijn verwachtingen voor 2024 verhoogd, wat positief is en voor ons niet onverwacht. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal iets minder omzet, maar behaalde wel een hoger resultaat.

Visie op het aandeel

Wij zijn al langer positief over het aandeel Vopak en verwachten meer winsten in de koers. Vopak profiteert sterk van de energietransitie en heeft strategische investeringen gedaan die bijdragen aan duurzame groei. Zie ook onze database.

Ondanks de daling in omzet en nettowinst zien we het bedrijf als ondergewaardeerd. De verhoogde outlook en stabiele vrije kasstroom onderbouwen onze positieve visie.

Vopak rekent nu voor heel 2024 op een EBITDA van 920 tot 950 miljoen euro, een significante verhoging ten opzichte van de eerdere verwachtingen. Met een solide investeringsplan van circa 350 miljoen euro blijft Vopak goed gepositioneerd voor toekomstige groei.

Samenvatting van de resultaten

De omzet van Vopak daalde in het tweede kwartaal naar 325,5 miljoen euro, iets minder dan de verwachting van 330 miljoen euro. Dit was een daling ten opzichte van de 359,0 miljoen euro omzet in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Na aanpassing voor 44 miljoen euro aan desinvesteringen steeg de omzet echter met 3 procent op jaarbasis.

De EBITDA steeg van 245,2 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2023 naar 252,1 miljoen euro, hoger dan de verwachte 236,0 miljoen euro. De nettowinst daalde van 121,0 miljoen euro naar 106,7 miljoen euro, ofwel 0,88 euro per aandeel. Vopak rekent nu voor heel 2024 op een EBITDA van 920 tot 950 miljoen euro, terwijl dit eerder nog 900 tot 940 miljoen euro was.

Financiële vooruitzichten (Guidance)

Vopak heeft zijn verwachtingen voor 2024 naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een EBITDA van 920 tot 950 miljoen euro, tegenover de eerder voorspelde 900 tot 940 miljoen euro. Verder rekent Vopak dit jaar op circa 350 miljoen euro aan investeringen.

Sterke punten

  • Verhoogde outlook voor 2024, wat vertrouwen in de toekomst uitstraalt.
  • EBITDA steeg naar 252,1 miljoen euro, hoger dan de verwachte 236,0 miljoen euro.
  • Omzet steeg met 3 procent op jaarbasis na aanpassing voor desinvesteringen.
  • Stabiele cashflow en investeringsplannen van circa 350 miljoen euro.

Zwakke punten

  • Dalende omzet van 325,5 miljoen euro, lager dan de verwachtingen van 330 miljoen euro.
  • Nettowinst daalde van 121,0 miljoen euro naar 106,7 miljoen euro.
  • Lagere winst per aandeel, van 1,00 euro naar 0,88 euro.

Citaat van de CEO

De CEO van Vopak, Dick Richelle, zei: "Ondanks een lichte daling in onze omzet, blijven we sterke resultaten boeken en hebben we onze outlook voor 2024 naar boven bijgesteld. Onze investeringen blijven gericht op duurzame groei en we zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de energietransitie."

Conclusie

Vopak heeft ondanks een lichte omzetdaling sterke resultaten geboekt in het tweede kwartaal van 2024. De verhoogde outlook toont vertrouwen in de toekomst, ondersteund door strategische investeringen en een stabiele vrije kasstroom. Wij blijven positief over het aandeel en zien potentieel voor verdere koersstijgingen door de gunstige positie van Vopak in de energietransitie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.