Navigation

Volkswagen: voorbeurs lager - ziet af van bonussen managers - zwakte signaal

De aandelen Volkswagen $VOW3 staan voor de officiele opening in het rood. Dit komt door het nieuws dat VW de salarisverhoging en een bonus voor managers (ook op lagere niveaus) opschort.

De markt ziet dit als een teken van zwakte en het wijst ook uit dat Volkswagen waarschijnlijk tracht de salarissen van haar personeel verder te beperken qua loonsverhogingen om kosten te besparen.

Wegblijven uit het aandeel

We blijven momenteel langs de zijlijn staan met het aandeel en willen ook eerst meer informatie hebben hoe het gaat in China waar we ons enige "zorgen" over maken.

Het bericht over de salarissen past in het beeld dat het bedrijf het lek maar niet boven krijgt en nog veel meer moet gaan bezuinigen. Het aandeel lijkt dan wel goedkoop, en het dividend is aantrekkelijk, maar de vraag is of Volkswagen ook niet gaat snijden in dat dividend in de komende jaren.

Enige achtergrond

Een beloofde inflatiebonus van 1000 euro voor de managers van Volkswagen en een loonsverhoging van 3,3 procent per 1 mei zullen niet doorgaan. Dit zou helpen om de operationele winstmarge in 2026 te verhogen naar 6,5 procent.

Volgens rapporten zou het geld niet worden uitbetaald vanwege de slechte marktomstandigheden. Ook de bedrijfsleiding rond Oliver Blume zou uit solidariteit afzien van meer geld.

Eind december had Volkswagen na maandenlange onderhandelingen met de ondernemingsraad de hoofdlijnen van een miljardenzwaar besparingsprogramma overeengekomen. De personeelskosten zouden op het gebied van administratie met 20 procent moeten dalen, maar gedwongen ontslagen worden dan vermeden. Grotere besparingen zijn ook gepland op materiaal- en vaste kosten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.