Navigation

VS: productie PMI mixed bag - boven eerdere schatting - visie

Amerikaanse fabrikanten zagen in september een lichte verslechtering, voornamelijk door een groei in productie, terwijl nieuwe orders minder snel daalden. De inflatie steeg, maar bleef historisch laag. De PMI steeg naar 49,8, na een eerdere schatting van 48,9 vergeleken met 47,9 in augustus. De productie groeide marginaal door een toename in personeelsbezetting. Nieuwe orders daalden, zij het in een trager tempo. Inflatoire druk nam toe door stijgende prijzen, terwijl het vertrouwen enigszins groeide.

PMI mixed bag

De verslechtering van nieuwe orders vertraagt en er is sprake van een lichte stijging in de productie. Er is ook een toename van inflatoire druk, hoewel deze historisch gezien bescheiden blijft. Bovendien is er een bescheiden stijging in werkgelegenheid te zien, terwijl het vertrouwen toeneemt.

Deze combinatie is niet verrassend, maar blijft erop wijzen dat de economie weliswaar iets vertraagt, maar niet genoeg voor de Fed. Daardoor sluiten we niet uit dat de rente, zoals eerder verwacht, nog één keer met 25 basispunten zal worden verhoogd. Ook zijn deze data een signaal dat de rente langer hoog kan blijven.

Aangezien services een steeds groter deel van de economie bepalen in de VS, zien wij die data dan momenteel ook als belangrijker dan de vandaag gepresenteerde productie PMI.

Enige achtergrond

Met uitzondering van een kleine groei in april verslechterden de bedrijfsomstandigheden in tien van de laatste elf maanden. Desalniettemin was de recente verslechtering slechts gering. Een terugkeer naar groei in de productie in september droeg bij aan de verbetering van de algehele situatie.

De productie groeide marginaal, maar wel met het snelste tempo sinds mei. Bedrijven schreven deze groei vaak toe aan een grotere personeelsbezetting, omdat ze hun capaciteit wilden vergroten. Sommige fabrikanten merkten op dat een minder sombere vraagomgeving had bijgedragen aan deze productiegroei.

Nieuwe orders daalden in september voor de vijfde achtereenvolgende maand, maar dit gebeurde in het langzaamste tempo gedurende deze periode. Bedrijven gaven aan dat de druk op consumentenbestedingen als gevolg van hoge rentetarieven en inflatie aanhield. Niettemin waren er tekenen van hernieuwde interesse van klanten.

https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/2e05e860dd7e4bdaaca625049e1c826a

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.