Navigation

VS: verwachting werkgelegenheidscijfers VS - visie

Vanmiddag worden de werkgelegenheidscijfers voor september vrijgegeven, waarbij wordt verwacht dat de banengroei zal vertragen. Volgens Wall Street-economen zullen de nonfarm payrolls naar verwachting in september met 170.000 banen stijgen, vergeleken met 187.000 in augustus.

Een vraag is of de recente staking in de auto-industrie is meegenomen in de schattingen van economen, aangezien dit mogelijk effect heeft gehad, ook op toeleveranciers. Als dat het geval is kan het resulteren in een vertekend zwakker cijfer.

Afgezien van deze buitengewone factoren wordt slechts een kleine vertraging gezien in de banengroei van de afgelopen maand. Het is nog onzeker of dit genoeg zal zijn om de obligatiemarkten te doen keren, aangezien deze voornamelijk reageren op de grote hoeveelheid uitgiften van de Amerikaanse overheid in combinatie met een afnemende M2.

De Fed zal naar verwachting nog een keer de rente met 25 basispunten verhogen, maar dit is al verdisconteerd in de markten. Het is bemoedigend om te zien dat de inflatie de afgelopen maanden is afgenomen, wat misschien ook niet het grootste probleem is.

De uitdaging is vooral de overvloed aan nieuwe obligaties die de markt betreden en opwaartse druk op de rente uitoefenen. Dit zal in de komende maanden blijven spelen, zelfs als de economie en de inflatie afkoelen.

Een afkoeling van de economie )en een lagere inflatie) kan op de lange termijn gunstig zijn, maar het vergroot ook de kans op hogere schuldenlasten voor de overheid van de VS. Immers, de belastinginkomsten kunnen dalen en daardoor dat er juist meer geleend moet worden of meer moet worden bezuinigd. Het woord bezuinigen is iets dat de regering Biden niet kent net als de presidenten daarvoor.

Pas als dit daadwerkelijk goed is verdisconteerd zullen aandelen echt gaan stijgen. Het maakt uit of de rente hoog of laag is, maar zoals uit het verleden blijkt kunnen aandelen ook stijgen als de rente hoger is. Aandelenmarkten zijn eerder gestegen bij hogere rentetarieven en de huidige tarieven zijn historisch gezien zelfs niet extreem hoog.

Het draait vooral om timing wanneer hogere tarieven zijn verdisconteerd en een lagere groeivoet van de economie en bedrijfsresultaten zijn verwerkt. Op dit moment is dat misschien nog niet het geval.

Wat wel opvalt is dat de S&P 500 zowel op woensdag als donderdag kopers vond bij dips. Dit kan wijzen op een tijdelijke opleving, maar het hangt ook af van de werkgelegenheidscijfers van vanmiddag. Al met al blijven we voorzichtig, ondanks de mogelijkheid van een tijdelijk herstel op de zeer korte termijn wat uiteraard ook maar de vraag is.

Voor de langere termijn gaan de aandelenmarkten dit ook weer "overleven" en zodra een hogere rente is in geprijsd, kan het herstel beginnen.

Terug naar de cijfers van vanmiddag. De werkloosheid wordt verwacht te dalen naar 3,7% ten opzichte van 3,8% vorige maand. Het gemiddelde uurloon wordt maand-op-maand geschat op een stijging van 0,3% ten opzichte van 0,2% in augustus. Op jaarbasis wordt een stijging van 4,3% verwacht, wat ongewijzigd is ten opzichte van de vorige maand. Het gemiddeld aantal gewerkte uren per week wordt door Wall Street economen geschat op 34,4 uur, hetzelfde als de vorige maand.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.