Navigation

VS huizen: huizen ernstig onder water toegenomen - nog steeds relatief beperkt

VS huizen: huizen ernstig onder water toegenomen - nog steeds relatief beperkt

Ongeveer één op de 37 huizen in de VS wordt nu beschouwd als "ernstig onder water", met een hogere concentratie in zuidelijke staten, volgens gegevens die donderdag zijn vrijgegeven. Landelijk heeft 2,7% van de huizen leningen die minstens 25% hoger zijn dan hun marktwaarde, een stijging ten opzichte van 2,6% in het vorige kwartaal.

Hoewel dit aandeel toeneemt, blijft het lager dan de niveaus voor de pandemie. Hypotheken raken "ernstig onder water" wanneer iemand te veel betaalt voor een huis of koopt met een kleine aanbetaling.

Overheidsstimulering en stijgende huizenprijzen tijdens de pandemie waren voordelig voor huiseigenaren, maar hogere rentetarieven om de inflatie te beteugelen kan nu de huizenmarkt af te koelen.

Visie

De toename van "ernstig onder water staande huizen", vooral in zuidelijke staten, duidt op mogelijke financiële druk voor huiseigenaren en risico's voor de bredere huizenmarkt.

Deze trend zou kunnen leiden tot een toename van wanbetalingen en gedwongen verkopen, met gevolgen voor zowel individuele huishoudens als de algehele economie.

Aangezien er nog geen sprake is van een onhoudbare situatie, denken we dat het vooralsnog geen invloed heeft gehad op de financiële markten. Wel kan het de druk op de Fed om de rente te verlagen laten toenemen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.