Navigation

VS CPI: iets boven prognoses - gaat geen grote verandering brengen qua trends

De consumentenprijzen (CPI) in de Verenigde Staten zijn in de afgelopen maand met 0,2% gestegen, net als de maand ervoor. De verwachting was echter een stijging van slechts 0,1%. Op jaarbasis liggen de consumentenprijzen nu 2,4% hoger, terwijl dit de vorige maand 2,5% was. Er werd 2,3% verwacht.

De core CPI, oftewel de kerninflatie, over september is met 0,3% gestegen, gelijk aan de stijging van de vorige maand. Hier was de verwachting een stijging van 0,2%. Op jaarbasis bedraagt de kerninflatie nu 3,3%, ten opzichte van 3,2% de maand ervoor. Er werd een gelijkblijvend niveau van 3,2% verwacht.

De markten weten nog niet goed hoe ze moeten reageren op deze cijfers, mede doordat de wekelijkse WW-aanvragen (jobless claims) lager zijn uitgevallen dan verwacht. De vraag is echter of dit deels te wijten is aan de impact van de recente orkaan in de Verenigde Staten. De Amerikaanse futuresmarkten hebben in reactie een sterke schommeling laten zien en staan nu lager, al is dit een momentopname.

Ondertussen is de rente gestegen, is de dollar wat sterker, staat goud hoger, en doet olie het ook beter. De koers van Bitcoin beweegt zijwaarts tot licht hoger.

Hoewel de inflatiecijfers iets boven de prognoses liggen, zal dit waarschijnlijk geen directe grote verandering bij de Federal Reserve teweegbrengen. De economie blijft beter presteren dan verwacht en de Fed heeft al een dalend rentepad gekozen. Deze data geven echter wel aan dat een renteverlaging van 50 echt basispunten van de baan lijkt, en dat er bij de volgende vergadering eerder 25 basispunten verlaging zal plaatsvinden.

We verwachten niet dat deze cijfers de huidige trend zullen verstoren. Mogelijk worden ze zelfs als positief ervaren voor de langere termijn, aangezien de markten waarschijnlijk kunnen leven met de huidige inflatieontwikkeling, die nog wel verder moet verbeteren. Het suggereert ook dat bedrijfsresultaten beter blijven dan verwacht.

Op de korte termijn is het moeilijk te zeggen welke richting de markt op zal gaan, gezien de onduidelijke eerste reactie. Voor de bredere trend hoeven deze cijfers echter geen verstoring te betekenen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.