Navigation

Technologie: aandelen met de hoogste operationele cashflow - een belangrijke graadmeter

Technologie: aandelen met de hoogste operationele cashflow - een belangrijke graadmeter

Bij de gezondheid en stabiliteit van een bedrijf speelt de operationele cashflow (OCF) een rol. Het biedt inzicht in het vermogen van een bedrijf om geld te genereren uit zijn kernactiviteiten. In dit artikel lichten we de technologieaandelen uit die een hoge OCF hebben laten zien in de afgelopen twaalf maanden.

Deze rekenmethode is een belangrijke maatstaf over hoe een bedrijf beoordeeld mag worden. Het zegt zeker niet alles, maar bij bedrijven die een solide positie hebben en er al sterk voorstaan, zou het qua koersvorming over een iets langere periode de doorslag kunnen geven. Uiteraard hangt dit ook af van de toekomstige groei en eventuele economische conjunctuurgolven binnen haar sector.

In ieder geval zou de OCF een eventuele koersdaling van Apple $AAPL en Broadcom $AVGO kunnen dempen. Dat geldt ook voor Tesla $TSLA, TSMC $TSM en Oracle $ORCL.

Tevens laat de operationele cashflow (OCF) van Alibaba $BABA, Cisco $CSCO en Intel $INTC zien dat deze aandelen ondergewaardeerd zijn in combinatie met andere berekeningen.

Voor Amazon $AMZN en Meta $META is de huidige operationele cashflow een signaal dat ze op zijn minst op financieel vlak sterk staan en door de groei ruimte hebben om te stijgen.

Vooral Microsoft $MSFT kan verrassend uit de hoek komen als het gaat om haar operationele cashflow (OCF).

Tot slot, als je de lijst bekijkt, valt de operationele cashflow van NVIDIA $NVDA enigszins tegen. Echter, dat is zeker geen punt van zorg omdat deze juist sterk gaat toenemen. Hierdoor zal de vrije cashflow (FCF), een andere rekenmethode, binnen twee jaar naar verwachting op minimaal 70 miljard dollar uitkomen. Er zijn analisten die zelfs rekenen op FCF van maar liefst 100 miljard dollar. Dat gezegd hebbende, geeft het aan dat NVIDIA misschien nog steeds ondergewaardeerd is. Wij hebben eerder onze positie verkleind met een sterke winst en overwegen nu weer groter in te stappen, mede op de hoge vrije cashflow (FCF).

Daar komen we bij NVIDIA op terug als het moment zich weer aandient. Nu kijken we het nog aan omdat de markt wat shaky is. Wat betreft verzwaringen of opnieuw instappen, dat geldt ook voor de andere bedrijven (aandelen), die sterke rapportcijfers laten zien of in de komende paar jaar wel eens een sterke verbetering kunnen ondergaan. Hieronder zijn de bedrijven geordend.

Apple (AAPL): $110,5 miljard

Apple $AAPL heeft een indrukwekkende OCF van $110,5 miljard, wat getuigt van zijn sterke operationele prestaties en brede consumentenvraag naar zijn producten. Dit zal een eventuele koersdip nu het slechter gaat kunnen dempen.

Alphabet (GOOG): $106,4 miljard

Alphabet $GOOGL staat tweede met een OCF van $106,4 miljard, wat de winstgevendheid van zijn diverse digitale diensten en advertentieplatforms benadrukt.

Microsoft (MSFT): $95,0 miljard

Microsoft $MSFT handhaaft een sterke financiële positie, met een OCF van $95 miljard, gedreven door succesvolle ondernemingen in software, cloud computing en andere strategische bedrijfssegmenten. De voorsprong in AI zal de komende jaren een extra toegevoegde waarde zijn. Het kan letterlijk miljarden hierin investeren om verder te groeien.

Amazon (AMZN): $71,7 miljard

E-commerce gigant Amazon $AMZN toont zijn financiële kracht met een OCF van $71,7 miljard, wat wijst op de aanhoudende groei van zijn online retail- en cloudservices.

Meta (META): $66,2 miljard

Meta $META heeft een aanzienlijke OCF van $66,2 miljard, wat wijst op de voortdurende populariteit van zijn sociale media platforms en digitale diensten. Het bedrijf speelt handig in op trends (zichzelf opnieuw uitvinden) om advertentie inkomsten te genereren.

TSMC (TSM): $44,0 miljard

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) $TSML blinkt uit in de halfgeleiderindustrie en rapporteert een opmerkelijke OCF van $44,0 miljard. Dit geeft ook aan dat deze foundry moeilijker tijden met gemak kan doorstaan gezien een sterke bottom-line.

Tesla (TSLA): $31,7 miljard

De kasstroom uit operationele activiteiten voor Tesla $TSLA over de twaalf maanden eindigend op 30 september 2023 bedroeg $31,7 miljard. Hoewel er rekening mee moet worden gehouden dat de OCF bij Tesla $TSLA op de korte termijn kan verminderen, blijft het bedrijf sterk genoeg om tegenwind te doorstaan.

Alibaba (BABA): $30,4 miljard

Alibaba $BABA, een sleutelspeler in e-commerce en technologie, handhaaft een solide OCF van $30,4 miljard, wat zijn veerkracht en marktleiderschap laat zien. Ondanks dat bij dit bedrijf er de laatste tijd ook veel mis is gegaan.

Nvidia (NVDA): $18,8 miljard

Nvidia $NVDA, geeft als een toonaangevende fabrikant van grafische verwerkingseenheden (GPU's), een robuuste financiële prestatie met een OCF van $18,8 miljard. Deze getallen zullen in toekomst verbleken nu het marktleider is in AI.

Cisco (CSCO): $18,3 miljard

Cisco $CSCO blijft een steunpilaar in technologienetwerken, met een OCF van $18,3 miljard, indicatief voor zijn voortdurend succes in de digitale infrastructuursector.

Broadcom (AVGO): $18,1 miljard

Broadcom $AVGO behaalt een opmerkelijke OCF van $18,1 miljard. Dit wijst, ondanks een aantal uitdagingen, op zijn kracht in halfgeleider- en infrastructuur-software-oplossingen.

Oracle (ORCL): $17,0 miljard

Oracle $ORCL, een belangrijke speler in databasebeheer en bedrijfssoftware, handhaaft een gezonde OCF van $17,0 miljard, wat zijn stabiliteit in de techindustrie benadrukt. Momenteel is het bedrijf bezig om zich aan te passen en opnieuw uit te vinden om klaar te zijn voor de toekomst. Dit patroon was in het verleden ook zichtbaar en in zo'n overgang deed de koers het tijdelijk wat minder.

Intel (INTC): $14,6 miljard

Intel Corporation $INTC, een wereldleider in halfgeleiderfabricage, rapporteert een OCF van $14,6 miljard, wat de veerkracht in de competitieve chipmarkt benadrukt. Vooral vanaf 2027, doordat het bedrijf dan is omgebouwd, kan er aanzienlijke stijging in de OCF worden verwacht.

Operating cash flow (OCF) uitgelegd

Operating cash flow (OCF) [operationele kasstroom] is een maatstaf voor de hoeveelheid cash die wordt gegenereerd door de normale bedrijfsactiviteiten van een bedrijf. Dit betreft alle inkomsten en uitgaven, inclusief salarissen die te maken hebben met de dagelijkse activiteiten van het bedrijf.

Operating cashflow geeft aan of een bedrijf voldoende positieve cashflow kan genereren om zijn activiteiten te handhaven en uit te breiden, anders heeft het mogelijk externe financiering nodig voor kapitaaluitbreiding.

De operating kasstroom verschilt van de vrije kasstroom (FCF) [free cash flow]. Deze maatstaf, free cash flow, is het geld dat een bedrijf genereert na aftrek van operationele kosten en andere uitgaande kasstromen. Beide maatstaven worden vaak gebruikt om de financiële gezondheid van een onderneming te beoordelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.