Navigation

Apple: duur op basis historische parameters - visie

De waardering van Apple $AAPL bevindt zich momenteel boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Dit wordt des te opvallender omdat de groei, met name voor iPhones, momenteel afneemt. We zitten nog steeds long, maar wel met een stop en reduceren sinds kort deze positie.

We vinden het beeld op de korte termijn meer troebel voor Apple, waarbij op de lange termijn de kracht van het merk en de sterke marktpositie blijven bestaan.

Maar de vraag is of de waardering met een erg hoge koers winst verhouding gerechtvaardigd is. Laten we naar een aantal parameters kijken.

Koers winst verhouding

Op dit moment heeft Apple een koer winst verhouding van 30. Dit betekent dat beleggers bereid zijn 30 keer de jaarlijkse winst van het bedrijf te betalen. Het gemiddelde van de afgelopen tien jaar was 20. Dit geeft aan dat beleggers momenteel een hogere premie betalen voor elke eenheid winst.

Prijs tegen omzet (Price to Sales Ratio)

Momenteel heeft Apple een prijs omzet verhouding van 7,5. Dit cijfer geeft aan hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor elke eenheid omzet van het bedrijf. Het gemiddelde van de afgelopen tien jaar was 4,6. Een hogere prijs-omzetverhouding kan betekenen dat beleggers momenteel meer betalen voor elke dollar aan inkomsten.

EV/EBITDA verhouding

De huidige EV/EBITDA verhouding van Apple is 23. Deze verhouding meet de waarde van het bedrijf in verhouding tot zijn operationele winst, rekening houdend met schulden en activa. Het gemiddelde van de afgelopen tien jaar was 14 keer. Een hogere EV/EBITDA verhouding kan duiden op een relatief hogere waardering van het bedrijf

Verhouding beurswaarde tot cash

Apple heeft een ondernemingswaarde van ongeveer 2,81 biljoen dollar en een cashpositie van 335 miljard dollar. Deze verhouding komt uit op 8,3. Dat is nog steeds aantrekkelijk, maar wel aan de hogere kant in historische termen.

Conclusie en visie op Apple

Hoewel deze cijfers wijzen op een hogere waardering dan in het verleden betekent dit niet automatisch dat beleggers zich moeten terugtrekken uit het aandeel. Het kan duiden op hogere verwachtingen voor de toekomstige groei van Apple.

Het is belangrijk om te beseffen dat waardering slechts één aspect is van beleggen. Andere factoren, zoals bedrijfsprestaties, merknaam, patenten en markttrends spelen ook een rol.

We zijn ons bewust van de hogere waardering en zijn voorzichtiger in onze aanpak op de zeer korte termijn. Hoewel we momenteel niet actief bijkopen, behouden we onze bestaande positie en reduceren die sinds kort om winst veilig te stellen.

Als de waardering aanzienlijk hoger blijft dan historische normen zonder een nieuwe groeikatalysator die zich binnen 2 jaar moet openbaren, zijn we van plan om onze positie nog verder te verminderen.

Dit stelt ons ook in staat om te profiteren van eventuele prijsdalingen terwijl we vasthouden aan onze lange termijn visie die nog altijd bullish is. Maar ook dan kan een fantastisch bedrijf en het aandeel tijdelijk te duur zijn.

Dit was ook de reden dat we tijdens de inval van Rusland in Oekraïne het aandeel tijdelijk verlieten om weer te kopen in maart van dit jaar.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.