Navigation

S&P reuzen: impact hogere rente nihil - gunstig - eerder op gewezen

S&P reuzen: impact hogere rente nihil - gunstig - eerder op gewezen

In de afgelopen twee jaar hebben we herhaaldelijk gesproken over het feit dat veel marktwaarnemers een misvatting hebben over de effecten van een hogere #rente op grote en sterke bedrijven.

Deze misvatting was overigens ook een extra motivatie, naast anderen, om tegen het einde van 2022 verschillende vooral grote Amerikaanse en aantal Europese techbedrijven naar up te zetten.

Denk daarbij aan bijvoorbeeld NVIDIA $NVDA. Microsoft $MSFT of bijvoorbeeld Alphabet $GOOGL. En in Nederland deden we hetzelfde met ondermeer $ASML, Besi $BESI en $ASMI om een paar te noemen.

We benadrukten toen ook dat deze bedrijven, in anticipatie op stijgende rentetarieven, hun financiering voor de toekomst al hadden vastgelegd tegen lagere tarieven.

Door deze opvallende misvatting bij verschillende marktwaarnemers was dat ze niet op de hoogte waren van deze voorzorgsmaatregel en dus pas later anticipeerden. En we praten hier ook over een aantal zogenaamde 'talking heads' op grote zenders.

De bovenstaande grafiek onderstreept ons punt. Hoewel hogere rentetarieven een uitdaging vormen voor kleine tot middelgrote bedrijven, blijken de S&P 500 bedrijven met vooraf onderhandelde vaste tarieven weinig hinder te hebben ondervonden. Minder dan 10% van hen hoeft dit jaar zelfs te herfinancieren.

Ondanks de renteverhogingen in 2022 en 2023 blijven de rentetarieven die door deze grote bedrijven worden betaald relatief laag. Dit biedt een gunstig perspectief, zoals we reeds hadden voorzien.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.